Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: Τα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του λεκανοπεδίου ως μια περιοχή χλιδάτη, που ξεχειλίζει από βίλες με πισίνες, αρχοντικά περασμένων αιώνων, πανάκριβα αυτοκίνητα και τέτοια ζαρζαβατικά. Τα σουβλάκια, πάλι, είναι το κατ’ εξοχήν λαϊκό street food, προορισμένο κυρίως για να γεμίσει τα στομάχια της πλέμπας (λέμε τώρα…).

Ως εκ τούτου, ένα θέμα με τίτλο «τα καλύτερα σουβλάκια στα βόρεια προάστια» μπορεί να φαίνεται το ίδιο αλλόκοτο με το «τα καλύτερα γκουρμέ εστιατόρια στα Ταμπούρια» ή «το καλύτερο σούσι στην Αγία Βαρβάρα».

Κι όμως! Μια βόλτα στα βόρεια προάστια θα σας πείσει ότι μαζί με τις βίλες και τα αρχοντικά υπάρχουν και περιοχές κατ’ εξοχήν λαϊκές. Που ως γνήσιες λαϊκές, ξέρουν να «κατασκευάζουν» σουβλάκια με περίσσια τέχνη. Και χωρίς καθόλου επιρροές από τα ξένα, κάτι μοντερνιές του τύπου «μουστάρδα στο σουβλάκι» ή «πατάτα ροδέλα με σος γιαουρτιού». Μακριά από εμάς. Πού θα φας, λοιπόν, τα κλασικά αυθεντικά νόστιμα σουβλάκια αν κινείσαι στο βορρά;

Πανερυθραϊκός

Κορυφή. Θα μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο μαγαζί. Η λέξη αυτή και μόνο τον χαρακτηρίζει. Πάνω από μισό αιώνα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, δεν χρειάζεται διαφήμιση. Όποιος περάσει έξω από την Αναξαγόρα από το απογευματάκι μέχρι αργά το βράδυ νομίζει ότι το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει σουβλάκια δωρεάν, τόσος συνωστισμός.

Καθόλου τυχαία. Οι άνθρωποι έμειναν προσηλωμένοι στην παλιά συνταγή, η οποία με τον καιρό έγινε «παλιακή». Χωρίς πατάτα, εννοείται, αλλά και χωρίς τζατζίκι. Καλαμάκι χοιρινό, ψημένο εκπληκτικά, πιτούλα που δεν στάζει λάδι, αλλά δεν είναι και ξερή, μαϊντανός και πάπρικα. Αυτό είναι το σουβλάκι, φίλες και φίλοι. Α, και πίτα σχετικά μικρή. Για ένα μέσο αρσενικό, που χτυπάει δύο «κανονικά» τα βράδια, εδώ χρειάζονται τρία, μπορεί και τέσσερα. Αλλά και η τιμή είναι προσαρμοσμένη. Αν έχετε κάψα με τις πατάτες, παραγγείλετε μόνες τους. Θα ενθουσιαστείτε. Κανονικές πατάτες, καλοτηγανισμένες και, προπαντός, κομμένες στο χέρι.

Πανερυθραϊκός, Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία τηλ. 210-8000271

Τα Σουβλάκια της Λίλας

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το μαγαζί στο Νέο Ψυχικό έχει χορτάσει γενιές και γενιές. Ο πάτερ-φαμίλιας της επιχείρησης έψηνε σουβλάκια έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μέχρι που αποφάσισε, αντί να πηγαίνει αυτός στους πελάτες, να αφήσει το τρίκυκλο και να εγκατασταθεί κάπου, που θα τον ψάχνουν αυτοί.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας σχετικά μικρός μεν, αλλά ζεστός χώρος, όπου εδώ και δεκαετίες η οικογένεια μυήθηκε από γενιά σε γενιά στις συνταγές και στα μυστικά του νόστιμου κρέατος. Εξαιρετική επιλογή το τυλιχτό με κοντοσούβλι. Πίτα αλάδωτη μεν, μαλακή δε. Ντομάτα ζουμερή, για να γλιστράει. Κόκκινη σάλτσα, από τα μυστικά της οικογένειας, κατά πληροφορίες το κύριο συστατικό είναι ζωμός από βρασμένα κόκκαλα. Και τελειώσαμε. Αν θέλει ο πελάτες, μπαίνει και τζατζίκι ή και πατάτες, αλλά το στάνταρ σέρβις στα σουβλάκια δεν τα περιλαμβάνει.

Τα Σουβλάκια της Λίλας, 25ης Μαρτίου 41, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-6712944

Καυτερός

Όνομα και πράμα. Μην πάει ο νους σας στην τιμή, αλλά στη γεύση. Όποιος είναι του πικάντικου, αποκλείεται να μην το γνωρίζει. Κόκκινη καυτερή σάλτσα, η οποία δίνει μια έξτρα ώθηση για να καταναλώσεις πιο γρήγορα το σουβλάκι και να το συνοδέψεις με μια μπυρίτσα να δροσιστείς.

Πολλά χρόνια στο κουρμπέτι της εστίασης, το συγκεκριμένο ψητοπωλείο διαφημίζει ακριβώς το υλικό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό και η πελατεία του ξεπερνά κατά πολύ τη γειτονιά του Κάτω Χαλανδρίου, στην οποία απευθύνονται οι υπόλοιποι. Λένε ότι έχουν πελάτες από το Γαλάτσι μέχρι και του Ζωγράφου. Φυσικά η καυτερή σάλτσα (κατά πληροφορίες από κόκκινη πιπεριά, που την προμηθεύονται από συγκεκριμένο παραγωγό επί πολλά χρόνια) συνοδεύει όλα τα εδέσματα που προσφέρονται, ακόμα και τις μερίδες.

Καυτερός, Αγρινίου 5, Χαλάνδρι τηλ. 210-6846366

Κάρβουνο και Σχάρα

Όποιος έχει ανακατευτεί με ψήσιμο στη σχάρα γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η τέχνη του τέλειου ψησίματος. Στο Κάρβουνο και Σχάρα στην Κηφισιά κυριολεκτικά το’ χουν πάει στο ανώτερο επίπεδο που μπορείς να συναντήσεις. Σουβλάκι όχι ψημένο πάνω στο μαντέμι, όπως κάνουν οι περισσότεροι για να μην έχουν απώλειες, αλλά στη σχάρα την παραδοσιακή, με το καρβουνάκι να πυρώνει από κάτω και να «τρέφεται» από το λιπάκι του κρέατος.

Η σπεσιαλιτέ, φυσικά, είναι το καλαμάκι χοιρινό, παραγγείλτε μπόλικα και απολαύστε τα με τα μάτια κλειστά. Και οι φίλοι της πίτας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, η επιλογή είναι αυτό που λέμε «μπαμπάτσικη», με την πίτα να γεμίζει, να ξεχειλίζει μάλλον, από τα υλικά. Τόσα, που με τα βίας «διπλώνει» και χρειάζεται κάποιος δύο χέρια για να την κουλαντρίσει.

Κάρβουνο και Σχάρα, Ελαιών 39, Κηφισιά τηλ. 210-8000688

Πάπιγκο

Το όνομα παραπέμπει σε Ήπειρο, βέβαια. Δεν κάνετε λάθος. Από τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια η καταγωγή των ιδιοκτητών, που μπήκαν από νωρίς στην εστίαση, αλλά πειραματίστηκαν με πολλά, εκτός από τα παραδοσιακά σουβλάκια. Γι’ αυτό και στην περιοχή του Χολαργού δημιούργησαν πελατεία σταθερή, που περνάει κι αυτή από γενιά σε γενιά.

Θα βρείτε και καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο. Αλλά αν θέλετε απογείωση, προτιμήστε το κεμπάμπ. Είναι και το ψήσιμο, βέβαια, αλλά είναι και το κρέας και τα υλικά με τα οποία το ζυμώνουν (και τα οποία, φυσικά, δεν αποκαλύπτονται). Προσφέρεται και πίτα με σεφταλιές, που την έφαγαν και Κύπριοι και αναφώνησαν ότι ούτε στα Πολεμίδια δεν έχουν δοκιμάσει τόσο παραδοσιακή γεύση.

Πάπιγκο, 25ης Μαρτίου 9, Χολαργός τηλ. 210-653252

* Πηγή: Intronews.gr