Η πατριαρχία στην Αμερική είναι το βασικό πολίτευμα (φυσικά και στη χώρα μας). Τα δικαιώματα των γυναικών πισωγυρίζουν μισό αιώνα. Πώς έγινε αυτό; Κάτσε να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη. Η σύντομη εκδοχή του πώς οι γυναίκες της Αμερικής έχασαν το δικαίωμά τους να διακόψουν μια εγκυμοσύνη θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα όνομα: Τραμπ.

https://t.co/9ALSbapHDY

Ο σταρ του ριάλιτι με τα πορτοκαλί περουκίνια συγκλόνισε πρώτα τον κόσμο κερδίζοντας την προεδρία των ΗΠΑ, και στη συνέχεια επιβράβευσε τη βάση του (λευκούς άνδρες που κάποτε είχαν σκλάβους και ανήκουν στο δεξιό χριστιανικό μέτωπο) επιβεβαιώνοντας τρεις δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου σε μια εννεαμελής έδρα,  έτσι το δικαστήριο ώστε να γίνει περισσότερο συντηρητικό για μια γενιά που έρχεται. Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν να ανατρέψουν την υπόθεση ορόσημο Roe v Wade , η οποία το 1973 παραχώρησε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Τι σημαίνει αυτό;

Το ανώτατο δικαστήριο μόλις ανέτρεψε την υπόθεση-ορόσημο Roe v Wade , η οποία παρείχε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διακόψουν μια εγκυμοσύνη. Μια ανατροπή αυτού του μεγέθους είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου, ιδιαίτερα σε μια υπόθεση που αποφασίστηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε μια υπόθεση που ονομάζεται Dobbs κατά Jackson Women’s Health Organization. Η απόφασή του θα περιορίσει ένα συνταγματικό δικαίωμα που γενιές Αμερικανών μεγάλωσαν θεωρώντας δεδομένο.

Το τέλος της ομοσπονδιακής προστασίας για τις αμβλώσεις αναμένεται να οδηγήσει σε 26 πολιτείες να απαγορεύσουν τη διαδικασία αμέσως ή το συντομότερο δυνατό, επηρεάζοντας δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και άτομα που μπορούν να τεκνοποιήσουν. Το κίνημα κατά των αμβλώσεων κατέκτησε τα εργαλεία της δημοκρατίας για να επιτύχει αντιδημοκρατικά αποτελέσματα. Επί δεκαετίες, ένα θρησκευτικό κίνημα επικράτησε αξιοποιώντας τις δυνάμεις της πόλωσης, της διάβρωσης των συνταγματικών κανόνων και της χειραγώγησης της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Σήμερα, η άμβλωση είναι ένα από τα πιο πολιτικά ζητήματα στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους και το κίνημα κατά των αμβλώσεων να είναι ταυτόσημες έννοιες.

Τι εννοείς είναι ένα παιχνίδι εξουσίας;

Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες, όπως ο Paul Weyrich, είδαν την άμβλωση ως ένα ζήτημα που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις ψήφους εκατομμυρίων λευκών ευαγγελικών Χριστιανών. Καθολικοί και λευκοί ευαγγελικοί Προτεστάντες ήρθαν σε στενή συμμαχία με τους Ρεπουμπλικάνους. Θα περνούσαν δεκαετίες προτού οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί και οι Καθολικοί συγχωνεύσουν πλήρως τη σύγχρονη ατζέντα τους, με κορυφαία ζητήματα τις αμβλώσεις, τους γάμους ομοφυλοφίλων και τη θρησκευτική ελευθερία. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι συντριπτικά λευκό και χριστιανικό, αλλά το μέγεθος της βάσης του απειλείται από τα γρήγορα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ , καθώς η Αμερική αναπτύσσεται πιο φυλετικά ποικιλόμορφη και λιγότερο θρησκευτική. Οι Λευκοί Αμερικανοί προβλέπεται να είναι μειοψηφία μέχρι το 2045 .

https://twitter.com/hashtag/mybodymychoice?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το Κογκρέσο με δύο σώματα αποτελείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας οι έδρες βασίζονται στον πληθυσμό, και τη Γερουσία, η οποία χορηγεί σε κάθε πολιτεία δύο ψήφους ανεξάρτητα από τον πληθυσμό.

Μιλάμε για δυστοπία;

Η απόφαση στην κομβική υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Οι τρέχοντες περιορισμοί στις αμβλώσεις, ο έλεγχος των γεννήσεων και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν τις λευκές γυναίκες να κάνουν περισσότερα μωρά. Οι δυνάμεις πίσω από τον Dobbs δείχνουν επίσης πώς οι αμερικανικές αξίες –αυτονομία, ελευθερία και αυτοδιάθεση– θα επαναπροσδιοριστούν σε μια νέα εποχή του ανώτατου δικαστηρίου.

https://t.co/Jphy72R4rq

Το Μιζούρι ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ. Μεγάλες περιοχές του νότου και της μεσοδυτικής Αμερικής αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις ή να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς, αναγκάζοντας τις γυναίκες που θέλουν τη διαδικασία να διανύσουν δυνητικά εκατοντάδες χιλιόμετρα ή να διαχειρίζονται τις αμβλώσεις στο σπίτι. Μια τελευταία ομάδα πολιτειών σκοπεύει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, συχνά πριν οι γυναίκες μάθουν ότι είναι έγκυες . Μια τέτοια πολιτεία είναι η Τζόρτζια, όπου η άμβλωση θα απαγορευτεί στις έξι εβδομάδες. Πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, έχουν πολλαπλές απαγορεύσεις.

Ποιος θα είναι το μεγάλο θύμα;

Τέτοιες απαγορεύσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν το 41% ​​των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ και να πλήξουν περισσότερο τις νεαρές, φτωχές, μαύρες γυναίκες και τους ανθρώπους που έχουν ήδη παιδιά. Κάποιοι έχουν ήδη μιλήσει για τη δίωξη γυναικών που επιδιώκουν αμβλώσεις βάσει του νόμου περί ανθρωποκτονιών.

Σε διεθνές επίπεδο, η απόφαση θα καταστήσει τις ΗΠΑ μία από τις τέσσερις μόνο χώρες από το 1994 που περιορίζουν τις αμβλώσεις, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, οι άλλες χώρες είναι η Πολωνία, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ.