Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία οργανωμένου εγκλήματος, μετά το εμπόριο όπλων. Το sex trafficking. Η εμπορία ανθρώπων. Θέμα σκληρό, φλέγον, με τις διαστάσεις του να είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούμε να φανταστούμε. Η Βαλέρια Δημητριάδου στο πρώτο της έργο αποτυπώνει πώς λειτουργεί όλο το δίκτυο λειτουργίας του sex trafficking: Από τον εντοπισμό, την παραπλάνηση και την απαγωγή, μέχρι τη συνειδητοποιήση της νέας εφιαλτικής κατάστασης, της καταναγκαστικής πορνείας, από την οποία το θύμα δεν έχει καμία διέξοδο.

«Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον». Τίτλος εμπνευσμένος από το 2,8 κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης, το έργο της Βαλέριας Δημητριάδου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου από την ομάδα C For Circus. Μια ομάδα εξαιρετικά δεμένη – και αυτό είναι πασιφανές επάνω στο σανίδι, που για πρώτη φορά στα δεκαπέντε χρόνια της συμπόρευσής τους, καταπιάνονται με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο από μέλος της ομάδας. 

Έντεκα ηθοποιοί σε έντεκα ρόλους, συνθέτουν εξαιρετικά το παζλ της ιστορίας. Αξίζει να αναφερθούμε στον καθένα ξεχωριστά και συνάμα στην ομάδα ως σύνολο για αυτό που έχουν κατορθώσει να αποδώσουν επι σκηνής. Λειτουργούν σαν ένα σώμα και καταθέτουν ο καθένας από τη σκοπιά του το δικό του κομμάτι – η Αθηνά Σακαλή με μια πολύ δυνατή ερμηνεία ως θύμα της εκπόρνευσης, ο Παναγιώτης Γαβρέλας που την εξαπατά και λειτουργεί ως «τσιράκι» του νταβατζή, ο Νικόλας Παπαδομιχελάκης ως σωτήρας του θύματος, η Μαρία Προϊστάκη ως η έμπειρη πόρνη που έχει εθιστεί σε αυτή την κατάσταση και ο Βαγγέλης Αμπατζής που αποδίδει τον αυστιτικό αδελφό του θύματος εξαιρετικά. Τον θίασο συμπληρώνουν οι Αθηνά ΑλεξοπούλουΚωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Θανάσης Χαλκιάς και Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Η επι σκηνής ζωντανή μουσική ενισχύει τη δράση, η χρήση μάσκας αποδίδει στα πρόσωπα ζωώδη μορφή και η live καταγραφή με κινητό τηλέφωνο αποτελούν φρέσκιες σκηνοθετικές πινελιές που λειτουργούν θετικά στην αποτύπωση της κεντρικής ιδέας και εκσυγχρονίζουν την όψη της παράστασης.

Χωρίς να επιδιώκει να σοκάρει, αποτυπώνει λιτά και ρεαλιστικά αποτύπωση το προβλήμα του sex trafficking και υπενθυμίζει ότι όλο αυτό δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, αλλά κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ότι νομίζουμε και τα θύματα μπορεί να είναι δίπλα μας. Ζωές που έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – με το να ζουν υπό την σκιά και τον φόβο του θύτη.

Έφυγα από το θέατρο με έναν κόμπο στο στομάχι. Η σκέψη μου ταξίδευε σε όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτού του κυκλώματος, σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας που συντηρούν και συναινούν σε αυτό το έγκλημα και στο πόσο μικροί είμαστε μπροστά σε αυτό το τέρας. Και είναι αυτό που γράφει η Βαλέρια στο σκηνοθετικό της σημείωμα: «είναι κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μου. Είναι φορές που νιώθω σαν να υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι με αυτόν που ζει ένας μέσος άνθρωπος, με μια σχετικά φυσιολογική ζωή». 

Η ομάδα C For Circus με την ρεαλιστική αποτύπωση της βαναυσότητας του sex trafficking, δεν επιδιώκει να δώσει ένα ουτοπικό happy ending στο πρόβλημα, αλλά λίγη παραπάνω ορατότητα. Και το καταφέρνει.

Info παράστασης

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον»
Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45
Έως Κυριακή 22 Οκτωβρίου
Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 16 ετών.
Trigger warning: Η παράσταση περιέχει σκηνές σεξουαλικής βίας.