Μια εβδομάδα πριν, μια φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου να δείχνει φασαίος με ένα λευκό puffer τζάκετ έγινε mega-viral στα social media. Η εικόνα δεν είναι πραγματική. Κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το εργαλείο τέχνης AI Midjourney.

https://t.co/GlycHcPQqA

Ήταν μάλλον η πρώτη πραγματική υπόθεση παραπληροφόρησης τεχνητής νοημοσύνης σε μαζικό επίπεδο, μετά τις fake φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ που δήθεν συνελήφθη από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. ‘Ενας οιωνός που σηματοδότησε την επιταχυνόμενη κατάρρευση ενός σαφώς διακριτού ορίου μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Η εικόνα έγινε viral, όχι επειδή ήταν τόσο εξωπραγματικά παράλογη, αλλά επειδή ήταν πιστευτή. Ο ίδιος Πάπας χάρισε μια παπική Lamborghini που κατέληξε να πουληθεί για 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία.

Ο Pablo Xavier, ένας 31χρονος εργάτης οικοδομών από την περιοχή του Σικάγο, αρνήθηκε να κοινοποιήσει το επώνυμό του επειδή φοβόταν ότι θα μπορούσε να του επιτεθούν. «Προσπαθώ να βρω τρόπους να κάνω κάτι αστείο γιατί αυτό προσπαθώ να κάνω συνήθως. Ο Πάπας με το φουσκωτό παλτό Balenciaga, Moncler, περπατούσε στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού», τέτοια πράγματα», είπε στο BuzzFeed News. Όταν ο Pablo Xavier είδε για πρώτη φορά τις εικόνες του Πάπα, είπε, “Νόμιζα ότι ήταν τέλειες.” Έτσι τις δημοσίευσε σε μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται AI Art Universe και μετά στο Reddit. 

Στο The Verge , ο James Vincent παρομοίασε τις εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη με την αυγή της «υπερπραγματικότητας», μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο Jean Baudrillard. Η υπερπραγματικότητα συνήθως προκαλεί ανησυχία για προσομοιώσεις που εκτοπίζουν την πραγματικότητα. Να σημειώσουμε ότι η σχέση μεταξύ του επισκόπου της Ρώμης και της ιταλικής μόδας είναι τόσο ισχυρή που το Βατικανό αναγκάστηκε να καταρρίψει τις φήμες ότι ο Πάπας φοράει Prada loafers.

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur: 

Κανένα πρόσωπο σε αυτές τις φωτογραφίες δεν υπάρχει και αυτό μας τρομάζει

Είδαμε φωτογραφίες από AI παρτάρα και έχουμε φρικάρει

Θεούλης κορόιδεψε το Instagram με τις ΑΙ δημιουργίες του