Είναι από τις εικόνες που, προφανώς, δεν βλέπουμε κάθε μέρα οπότε κάθε φορά η NASA μας δίνει υλικό, ενθουσιαζόμαστε. Αυτή τη φορά, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε τη σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών και η εικόνα, όπως ήταν λογικό, είναι εντυπωσιακή.

Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών, που μαζί είναι γνωστοί με το όνομα Arp 220, δημιούργησε μια υπέρυθρη λάμψη η οποία είναι τόσο φωτεινή όσο ένα τρισεκατομμύριο ήλιοι. Ευτυχως εσείς δεν θα χρειαστείτε γυαλιά ηλίου για να τη δείτε. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η ένταση της λάμψης, η φωτεινότητα του γαλαξία μας, του Milky Way δηλαδή, ισοδυναμεί περίπου με 10 δισεκατομμύρια ήλιους.

Η κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας και το όργανο μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου κατέγραψαν τη σύνθετη εικόνα. Το Arp 220 βρίσκεται σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Serpens και είναι το φωτεινότερο από τα τρία γαλαξιακά συγχωνεύματα που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη.

Αυτοί οι δύο γαλαξίες άρχισαν να συγκρούονται πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια. Θα γράφαμε για μια αιώνια μάχη αλλά δεν έχει ουσία. Καθώς το αέριο και η σκόνη συνδυάστηκαν, δημιουργήθηκε μια τεράστια λάμψη που θυμίζει τη γέννηση άστρου, αν αυτές που βλέπετε στα ντοκιμαντέρ του Netflix και μετά κάνετε τους έξυπνους.

Για την ιστορία, υπάρχουν περίπου 200 τεράστια αστρικά σμήνη συγκεντρώνονται στη γεμάτη σκόνη περιοχή αυτή, με διάμετρο 5.000 ετών φωτός, ίση δηλαδή με το 5% της διαμέτρου του Milky Way. Ωστόσο, σε αυτή τη «μικρή» περιοχή υπάρχει ποσότητα αερίου ίση με όλο το αέριο που υπάρχει σε ολόκληρο τον γαλαξία μας.

https://t.co/EF5ygizgyA