Λίγα πράγματα είναι αυτά που μπορούν να φοβίσουν τους ανθρώπους. Το διάστημα και το μυστήριο που το περιβάλλει είναι ένα από αυτά. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν γύρω μας ειδικοί και επιστήμονες όπως αυτοί του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ που δίνουν απαντήσεις και περιγράφουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Nature» πως παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα αστέρι να κάνε μια χαψιά έναν πλανήτη. 

Μας συγχωρείτε που το μαθαίνετε από εμάς, αλλά η Γη θα έχει παρόμοια μοίρα σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια όταν αναμένεται να καταστραφεί ο Ήλιος και να κάψει τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Τότε δεν θα υπάρχετε ούτε σαν ανάμνηση οπότε μην στεναχωριέστε.

Καθώς ένα αστέρι εξαντλεί τον χρόνο ζωής του, διογκώνεται σε μέγεθος ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από το αρχικό καταβροχθίζοντας οποιαδήποτε ύλη –και πλανήτες– στο πέρασμά του. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ενδείξεις αστέρων λίγο πριν και λίγο μετά την κατανάλωση ολόκληρων πλανητών, αλλά ποτέ δεν είχαν εντοπίσει ένα αστέρι κατά τη διάρκεια της πράξης αυτής μέχρι σήμερα.

Ορίστε λοιπόν:

Ο «θάνατος» του πλανήτη φαίνεται να έλαβε χώρα στο δικό μας γαλαξία, περίπου 12.000 έτη φωτός μακριά, κοντά στον αστερισμό του Αετού. Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα ξέσπασμα ενός άστρου, το οποίο έγινε περισσότερο από 100 φορές φωτεινότερο μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, πριν σβήσει γρήγορα. Αυτή η λευκή καυτή λάμψη ακολουθήθηκε από ένα ψυχρότερο, μεγαλύτερης διάρκειας σήμα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να έχει παραχθεί μόνο από ένα γεγονός: ένα αστέρι που καταπίνει έναν κοντινό πλανήτη. Η φωτεινή, καυτή λάμψη ήταν πιθανότατα οι τελευταίες στιγμές ενός πλανήτη μεγέθους Δία που τραβήχτηκε μέσα στην ατμόσφαιρα ενός ετοιμοθάνατου άστρου. Καθώς ο πλανήτης έπεφτε στον πυρήνα του άστρου, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτοξεύτηκαν και εξελίχθηκαν σε κρύα σκόνη.