Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους έχουν πολύ καλό όνομα στα Φεστιβάλ του εξωτερικού. Βραβεύονται, ξεχωρίζουν. Το Bella, με διάφορες διακρίσεις και αυτό από μεριάς του, διαθέσιμο μέσω Ertflix αυτήν την εποχή, συνοψίζει ακριβώς το γιατί είμαστε τόσο δυνατοί στην εν λόγω κινηματογραφική κατηγορία ως χώρα.

Η πρόκληση για κάθε δημιουργό μιας μικρού μήκους ταινίας είναι να καταφέρει να μεταφέρει το μήνυμά του, να αποδώσει το όραμά του, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα πολλά μέσα από το λίγο.

Πρόκειται για μια απαιτητική άσκηση ισορροπίας που απαιτεί δεξιοτεχνία και εξαιρετικά ανεπτυγμένη ικανότητα σύνοψης. Το Bella τα καταφέρνει μια χαρά μέσα σε μόλις 25 λεπτά.

bella ertflix

Τι σε περιμένει με το Bella στο Ertflix

Όλη η ιστορία είναι πάνω στην Ελένη Τοπαλίδου, μια από τις καλύτερες δηλαδή ηθοποιούς που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Υποδύεται την Ανθή μέσα από τη δική της μαρτυρία και αλήθεια, στην Ελλάδα του 1986-87. Λίγο δηλαδή πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν από το φινάλε της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Μέσα από τη σχέση της με τον Χρήστο (Νίκος Κουρής) που λείπει στην πρώην ΕΣΣΔ και τους διαλόγους που νοερά κάνει μαζί του, εξυφαίνεται ένα ολόκληρο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, το συλλογικό πέρα και δίπλα από το ατομικό.

Μια μεταβατική εποχή, τόσο κοντινή και όμως τόσο μακρινή. Μια υπαρξιακή κρίση που κάπως σαν να ξεχάσαμε. Τα μεγάλα γεγονότα και πώς αυτά επηρεάζουν τις «μικρές» ζωές μας, αυτό ωστόσο δεν ξεχνιέται ποτέ – πώς να γινει αλλιώς;

Είναι ένα βαθιά εσωτερικό φιλμ, μια κατάθεση ψυχής. Ένα μελαγχολικό ταξίδι που ενώνει τέλεια σκέψεις και εικόνα, που οδηγεί σε ένα πολύ κοφτερό φινάλε. Το χτίζει όλο αυτό η ταινία αυτή έντεχνα, πειστικά και με δομή.

Το κάνει ακόμα πιο δυνατό ως εμπειρία η γνώση πως η αφήγηση είναι βασισμένη πάνω στα γράμματα μιας γυναίκας (της Ανθής) που έπεσαν στα χέρια της σκηνοθέτη Θέλγιας Πετράκη. Συγκλονίστηκε από το συναίσθημα που εισέπραξε ως αναγνώστρια, από πώς μεταφέρεται το κλίμα εκείνου του τέλους εποχής, στα 80s. Εμπνεύστηκε συνεπώς από αυτό και θέλησε να το επικοινωνήσει.

Παραδίδοντάς μας εν τέλει (και) ένα μάθημα ιστορίας που όμως δεν είναι κάτι «παλιό και άχαρο». Το παρελθόν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αν κάτσουμε να δούμε τι πραγματικά μας διδάσκει, τι κρατάμε και τι όχι.

bella ertflix

Ένα βραβευμένο φιλμ που καθηλώνει, διδάσκει και προβληματίζει

Να πούμε επίσης πως το Bella εμφανίστηκε στα κινηματογραφικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και ως εκ τούτου κάπως χάθηκε μέσα σε μια εποχή που δεν έδινε χώρο στην τέχνη, στη ψυχαγωγία. Μέσω Ertflix όμως, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να το γνωρίσει και να δει γιατί βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας και ήταν υποψήφιο στην κατηγορία «καλύτερη ευρωπαϊκή μικρού μήκους»

Μέσα σε μόλις 25 λεπτά, η ταινία αυτή καθηλώνει, προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτούμε πολλά. Ο τρόπος επίσης που εν πολλοίς είναι γυρισμένη, το φίλτρο που χρησιμοποιεί η κάμερα, δίνει την αίσθηση ντοκιμαντέρ, κάτι που μόνο προσθέτει. Η αναπαράσταση της εποχής είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Αντί επιλόγου, μια ατάκα από το Bella, τα λέει άλλωστε τόσο καλά, τόσο δυνατά: «Κάνω προσπάθεια να μην σε σκέφτομαι. Γιατί τότε η καρδιά μου μαλακώνει πολύ. Και σφίγγεται και γλυκαίνει. Και αδρανεί η σκέψη μου. Και χάνεται το νεύρο που χρειάζεται η εποχή»…

* Πάτα ΕΔΩ για να δεις το Bella στο Ertflix (διαθέσιμo ως τις 31/5)