Έβρεξε, φύσηξε, ο υδράργυρος φλέρταρε τις χαμηλές θερμοκρασίες (γειά σου Τάσο Αρνιακέ!), κι αυτές του ρίξανε τελικά μια μεγαλοπρεπέστατη χυλόπιτα. Όπερ μεθερμηνευόμενον: καλοκαίριασε! 

Τι πάει να πει αυτό; Πάει να πει πως ήρθε επιτέλους η εποχή του χρόνου στην οποία χαίρεται κανείς το πιο γαμηστερό υπέροχο δημιούργημα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Το μπαλκόνι! 

Πώς όμως χαίρεσαι καλά ένα μπαλκόνι; Λοιπόν, οι κανόνες είναι απλοί. Καφές, κοκτέιλ ή ΜΠΥΡΑ -γιατί μια Carlsberg βάζει κάτω τα καμπερνέ όλου του κόσμου-, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σου αν είσαι απ’ αυτούς, κάτι να μασουλάς και φυσικά… ταινιούλα.

Επειδή ωστόσο τη βλέπω τη δουλειά, να βάζεις στο λαπιτόπι τίποτα Avengers και με το δίκιο της να γκρινιάζει η μαντμαζέλ (που χωρίς καθόλου δίκιο θα ζητάει τίποτα Ημερολόγια!), πάρε εδώ δέκα ταινίες σωστές, καλοκαιρινές, ρομαντικές και μπαλκονάτες! Με γεύση μοχίτο και άρωμα θερινού σινεμά. Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά, που ‘λεγε κάποτε ο Λούκι… (Ε, τι; Ή είμαστε ρομαντικοί, ή δεν είμαστε!).  

1. Midnight in Paris

Ο Γούντι Άλεν είναι γενικότερα το πουλέν της λίστας, μ’ αυτή τη δροσερή αφέλια που έχουν όλες του οι ταινίες. Και στη συγκεκριμένη, πέρα από ένα καταπληκτικό σενάριο (βραβευμένο με Όσκαρ), υπάρχει κι ο Όουεν Γουίλσον, που χάνεται στο χρόνο, στα μάτια της Μαριόν Κοτιγιάρ και στην ομορφιά του μποέμ Παρισιού.

 

2. Les Triplettes de Belleville

Όταν οι άτιμοι οι Γάλλοι θέλουν να φτιάξουν animation, ε, το στέλνουν σε άλλο επίπεδο. Η αστυνομική πλοκή (και η γιαγιά ντετέκτιβ!) κάνει το τξίδι απ’ το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πλέοντας όμως μέσα σε σουρεάλ σκίτσο και τζαζ μουσικάρες! Αριστούργημα!

  

3. Βrooklyn

Η ταινία του Τζον Κρόουλι ήταν η ταινία της χρονιάς κι ας λένε τα Όσκαρ ο,τι θέλουν! Με τα βασικά υλικά του σινεμά (φωτογραφία, μουσική, ατμόσφαιρα εποχής) και μια καταπληκτική πρωταγωνίστρια (Σαουάρς Ρονάν), παντρεύει τη νοσταλγία με το όνειρο, κριτικάρει ξεφυσόντας την κοινωνία κι ερωτεύεται στην ανάλαφρη Νέα Υόρκη του 1950.

 

4. Manhattan

Απ’ τη μια συνοικία της Νέας Υόρκης στην άλλη, και πιθανότατα στην καλύτερη ταινία της λίστας. Πριν το Sex and the city και με τους δίδυμους πύργους ακόμη όρθιους, ο Γούντι Άλεν γυρίζει την πλάτη στο Manhattan του Cosmopolitan, φιλοσοφεί, απορρεί, φλερτάρει και φέρνει στο φως τη ρομαντική πλευρά της αγαπημένης του πόλης.

 

5. Chico and Rita

Σ’ αρέσει το πολύχρωμο σκίτσο, η τζαζ, η σάλσα και η Κούβα; Ο Τσίκο και η Ρίτα είναι εδώ για σένα. Μια ιστορία αγάπης και επιτυχίας, φτωχογειτονιές, φτηνά δωμάτια, χαρούμενοι άνθρωποι και μουσική σε κάθε σκηνή. Ένα ενήλικο καρτούν που φέρνει στο φως την Αβάνα που αγαπάμε!

https://www.youtube.com/watch?v=ZTWxB9hRjwI
 

6. Purple Noon

Όχι πως έχω κάτι με το baby face του Ματ Ντέιμον, όμως υπήρξε μια εποχή που ο κύριος Ρίπλεϊ ήταν σοβαρά επικίνδυνος και πραγματικά ταλαντούχος. Κυρίως γιατί τότε τον έλεγαν Αλέν Ντελόν! Με μπόλικη, υπέροχη Ιταλία, θάλασσα και ήλιο, το Plein Soleil παίζει μόνο του για τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου θρίλερ στην ιστορία του σινεμά.

 

7. Casanova

Ιταλία είπα; Λοιπόν, είναι μάλλον δύσκολο να ρίχνεις στο τραπέζι την καλοκαιρινή, πιπεράτη Ιταλία, χωρίς να μπει στο ματς ο Καζανόβα. Ο τύπος που έφτιαξε το μύθο του Ιταλού εραστή πρωταγωνιστεί σε μια αναγεννησιακή κομεντί ακριβώς όπως θα την ήθελε: άνετη, παιχνιδιάρικη, γεμάτη κόλπα, φλερτ και κρυφτούλι με την καθολική εκκλησία στο καρναβάλι της Βενετίας!

https://www.youtube.com/watch?v=pDDwFjmQyq4
 

8. Roman Holiday

Και για να κλείσουμε το μίνι ιταλικό αφιέρωμα, ώρα για την πρωτεύουσα! Την πρώτη φορά που μια πριγκίπισσα το ‘σκασε για να κάνει ινκόγκνιτο διακοπές, το σενάριο (δεν) είχε την υπογραφή του Ντάλτον Τράμπο, η Όντρεϊ Χέπμπορν ήταν ένα δροσερό θαύμα ανωριμότητας κι ο Γκρέγκορι Πεκ προσπαθούσε με στυλ να την κάνει καλά. Όλα αυτά στην υπέροχη “αιώνια πόλη”.

 

9. 500 Days of Summer

Το να σε ταλαιπορεί μια κοπέλα το καλοκαίρι, το λες γλυκούτσικο. Το να σε ταλαιπορεί μια κοπέλα που τη λένε καλοκαίρι, αυτό είναι άνω ποταμών! Και τον έρμο τον Τζόζεφ-Γκόρντον Λέβιτ δεν τον ταλαιπόρησε. Του άλλαξε τον αδόξαστο (σε μια πανέξυπνη κι απίθανα φευγάτη ταινιάρα)! Ευτυχώς για όλους μας, ύστερα ήρθε το φθινόπωρο…

   

10. Vicky, Cristina, Barcelona

Στην πιο μποέμικη ταινία του, ο Γούντι Άλεν διδάσκει στυλ, φλερτ, γοητεία και άνεση. O Χαβιέ Μπαρδέμ που έχει όλο το πακέτο, η Ρεμπέκα -και θέλω και δεν θέλω- Χολ, η ΠΑΛΑΒΙΑΡΑ Πενέλοπε Κρουζ και η Σκάρλετ Γιόχανσον που… είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον! Και φυσικά η Βαρκελώνη, πρωταγωνίστρια σε ένα ακόμη ανεπανάληπτο γουντιαλενικό διαμαντάκι.