Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε, έτσι δεν είναι; Η ζωή μας έχει φέρει σε συμπεράσματα αρκετές φορές, παράπονο δεν έχουμε. Και επειδή σε αυτό κανείς δεν είναι μόνος του, ένας χρήστης στο ελληνικό Reddit έθεσε το εξής έρωτημα. «Ποιες είναι οι σκληρές αλήθειες που μάθατε για τη ζωή;». Προφανώς αυτό είναι ένα ερώτημα που ανοίγει διάλογο, με τον ίδιο τον χρήστη να γράφει: «Για εμένα οι πιο αξιόλογες είναι: 1. Μπορείς να κάνεις σωστά τα πάντα αλλα να χάσεις έτσι και αλλιώς. 2. Χωρίς κάποιο πόνο και θυσία δεν υπάρχει πρόοδος. 3. Κάποιες φορές, εάν αλήθεια νοιάζεσαι για κάποιον, είναι καλύτερα να μείνεις μακριά απ’αυτό το άτομο».

Πάμε να δούμε τι απάντησαν οι υπόλοιποι:

«Όταν κάποιος έχει μια Χ γνώμη για σένα, όσο και να διαφωνήσεις/επιχειρηματολογησεις σχετικά αν διαφωνείς πάλι δεν θα την αλλάξεις».

«Ότι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερο να νομίζουν οι ιδιοι ότι είναι καλοί, δίκαιοι και άξιοι πάρα να είναι στην πραγματικότητα»

«Ότι αν κάνεις συνεχώς τα χατίρια των άλλων, το θεωρούν δεδομένο και παύουν να το εκτιμούν. Και όταν τελικά αποφασίσεις να πεις όχι, ο άλλος θα τσαντιστεί ξεχνώντας ο,τι έχεις κάνει για εκείνον. Γι’αυτό πρέπει να βάζεις όρια από την αρχή σε κάθε είδους σχέση, είτε επαγγελματική, είτε ερωτική, είτε οικογενειακή, και να μάθεις να λες όχι ακόμα και αν δεν είναι του χαρακτήρα σου. Έτσι, όταν κάνεις μια υποχώρηση, ο άλλος το εκτιμάει περισσότερο από το να λες ναι σε όλα. Και μπορεί να ακουστεί παράλογο, αλλά έτσι σε σέβονται και σε εκτιμούν περισσότερο»

«Κάποιος που τον έχεις συνηθίσει στο να περνάει πάντα το δικό του, θα στραβώσει άσχημα όταν θα του αρνηθείς. Δεν πειράζει, ξυδάκι»

«Κλείσε τα μάτια, άνοιξε τα, ουπς, άλλη μια πενταετία πέρασε»

«Οι πραγματικά καλοί άνθρωποι που θα συναντήσεις στη ζωή σου είναι λίγοι»

«Η ενσυναισθηση δεν λειτουργεί στο είδος μας έτσι όπως τη φανταζόμαστε ή θα την θέλαμε να λειτουργεί,ο μόνος τρόπος να σε νιώσει πραγματικά κάποιος είναι να έχει περάσει το ίδιο με σένα»

«Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον, αν δεν θέλει εκείνος»

«Ότι μπορεί να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή, από άπειρες αιτίες. Ότι όσο υγιεινά και να τρως, γυμνάζεσαι κτλ, μπορεί να αρρωστήσεις. Ότι είμαστε ένας κόκκος άμμου ανάμεσα σε πολλές».

«Ότι η πραγματική φιλία είναι απίστευτα σπάνια έως ανύπαρκτη στις μέρες μας»

«Ότι πρώτα βάζεις τα δημητριακά και μετά το γάλα»

«Μην εμπιστεύεσαι και μην έρχεσαι κοντά/ανοίγεσαι με κόσμο που βλέπεις ότι το πράγμα “κυλάει” υπερβολικά εύκολα και γρήγορα. Κράτα την συναισθηματική σου απόσταση πριν σιγουρευτείς για τον άνθρωπο»

«Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις τον κόσμο, το πιθανότερο στο τέλος να σε έχει αλλάξει αυτός»

«Μόνο σου έρχεσαι. Μόνος σου πεθάνεις. Αν είσαι τυχερός έχεις ίσως σε αγαπάνε οι γονείς σου»

«Δεν υπάρχει πιο σκληρή αλήθεια από το ότι κάθε μέρα που περνά δεν ξαναγυρνά και είναι μια μέρα λιγότερη για την ώρα που θα αφήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο. Το καλό είναι ότι όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε»

«Ο εγωισμός είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο και ο κύριος λόγος που υποφέρει η ανθρωπότητα»

«Ότι η πολλή δουλειά τελικά δεν σε κάνει πλούσιο»

«Πολλές φορές, η αλαζονική συμπεριφορά και το fake πείθει περισσότερο από τις πραγματικές ικανότητες»

«Ότι είσαι τόσο ασήμαντος στο σύμπαν, όσο το βλεφάρισμα που έκανες διαβάζοντας αυτό το σχόλιο»

«Μια δουλειά 40 ώρες την εβδομάδα δεν φτάνει για να μείνεις μόνος σου σε δικό σου σπίτι η νοίκι»

«Δεν υπάρχει καμία ισορροπία στην ζωή τύπου κάρμα. Και όσο πιο νωρίς το καταλάβει κάποιος τόσο πιο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει»

«Ότι δεν χρειάζεται να λες πάντα ναι και να ευχαριστείς τους γύρω σου εδώ και πέντε χρόνια έμαθα να λέω πλέον όχι και να προσέχω παραπάνω τον εαυτό μου ψυχικά»

«Θα υπάρξει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, που θα βιώσεις μία τεράστια δυσκολία και θα είσαι τελείως μόνος σου. Δεν θα μπορεί να σε στηρίξει ούτε η ίδια η μάνα και ο πατέρας σου. Οι φίλοι σου και οι συγγενείς σου θα σε κοιτάξουν είτε σαν να είσαι καημένος, είτε σαν να είσαι κατσαρίδα»

«Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Μόνο με τον χθεσινό σου εαυτό. Είσαι σήμερα καλύτερος από χθες? Αυτό είναι επιτυχία»

«Μην ταξιδεύεις χωρίς Imodium»