Είναι από αυτά τα σκαμπρόζικα θέματα που γεννούν εξ ορισμού διαφωνίες, καθώς βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και όχι σε μελέτες – χώρια πως είναι και αρκετά αυθαίρετα. Ναι μπορείς να κάνεις μια γενίκευση, αλλά σίγουρα (θα) υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ερώτηση έπεσε στο Reddit και έκανε… χαμούλη: Ποιοι λαοί δεν συμπαθούν τους Έλληνες;

Στα χρόνια της φουλ οικονομικής κρίσης (διάβαζε: χρεοκοπία) είχαμε την αίσθηση πως δεν είχε μείνει και κανένας να μας αγαπάει εκεί έξω. Όλοι μας έδειχναν με το δάχτυλο, μας κατηγορούσαν για τα πάντα – ή σχεδόν. Προφανώς δεν ήταν έτσι επί συνόλω, όμως αυτό το κλίμα έβγαινε προς τα έξω. Οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, όλα γιγαντώθηκαν τότε.

Στο σήμερα πια, κοιτώντας τις απαντήσεις στο Reddit θα παρατηρήσουμε πως προκύπτει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για Ολλανδούς και Αυστριακούς. Δεν θα πάρουμε ξεκάθαρη θέση, θα επισημάνουμε μόνο πως και οι δύο αυτοί λαοί έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λένε αυτό που σκέφτονται. Χωρίς φτιασιδώματα, μήτε ωραιοποιήσεις.

Μήπως είναι καλύτερο να είναι κάποιος ειλικρινής και να σου λέει αυτό που πιστεύει ακόμα και αν δεν είναι ωραίο για σένα από το να σου λέει ψέματα και ενδεχομένως να σε θάβει πίσω από την πλάτη σου; Τροφή για σκέψη…

Θα δούμε επίσης πως βγαίνει μπροστά και το κομμάτι «γειτνίαση», με Τούρκους και Βορειομακεδόνες να προβάλλονται ως αντιπαθούντες το έθνος μας, είναι λογικό ως απάντηση αν σκεφτούμε πως οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες έχουν μεγάλες εντάσεις και ισχυρές διαφωνίες.

Πάντως ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον τι θα φέρει, κάποτε για παράδειγμα οι Βούλγαροι ήταν ο «εθνικός μας εχθρός», τώρα πια η κατάσταση προσομοιάζει πολύ σε «μέλι-γάλα».

Μήπως επίσης αν κάποιος μας φταίει τελικά είναι ο… καθρέφτης μας, ο κακός μας εαυτός; Ναι, πήγε και σε τέτοια βαθιά φιλοσοφικά μονοπάτια η κουβέντα!

Ποιοι είναι οι λαοί που δεν μας συμπαθούν σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit

Ο εχθρός μου είναι ο καθρέφτης μου

-«Αποδεδειγμένα εμείς (σ.σ.: οι Έλληνες), δεν πάμε εμάς»

-«Ξεκάθαρα είμαστε ο μεγαλύτερος εχθρός μας»

Ζήτημα προπαγάνδας και εθνικών μύθων

-«Όπως τα δικά μας media για την δικιά τους προπαγάνδα μας έλεγαν πόσο κακοί είναι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι για εσωτερική κατανάλωση, το ίδιο έκαναν και στη Β. Ευρώπη για μας.

Ο καθηγητής μου στην Ολλανδία μου λέγε για casual αστείο πώς ο πατέρας μου λογικά έχει ήδη σύνταξη, μέχρι που τον άρπαξα και του πα (σε ελεύθερη μετάφραση) “ο πατέρας μου με δυο δισκοκοίλες θα δουλεύει μέχρι τα 70 ενώ εσύ έρχεσαι στο πανεπιστήμιο 3 ώρες τη μέρα στα 56 σου και το παίζεις ιστορία”.

Κι εγώ ήμουν τυχερός γιατί ήμουν σε πρότζεκτ που δεν μπορούσαν να με διώξουν, άλλοι πρέπει να κατεβάσουν και κεφάλι»

Το ευρωπαϊκό… τουρ

-«Οι Κροάτες είναι υπεροπτικοί και το παίζουν Mitteleuropa γαλλικά και πιάνο προς όλους τους Βαλκάνιους.

Οι κάτοικοι της κυκλικής χώρας ακριβώς βόρεια μας έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας όπως και κάποιοι Αλβανοί.

Στη Βουλγαρία όπου τους είπα ότι είμαι Έλληνας μόνο χαμόγελα έλαβα.

Οι Ούγγροι είναι πολύ κουλ τυπάκια.

Με Ολλανδούς δεν είχα την τύχη να μιλήσω.

Έχω την πεποίθηση ότι η Σκανδιναβία και οι Βαλτικές σε λιγότερο βαθμό μας έχουν για χωριάτες»

Τα γερμανικά φύλα δεν είναι… φίλοι μας

-«Ολλανδοί, Γερμανοί, Αυστριακοί.

Όποιος έζησε εκεί, ξέρει (μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικία, οι νεότεροι δεν είναι έτσι)

Αντιθέτως Βρετανοί, Γάλλοι και μεσογειακοί μας συμπαθούν

Τα παραπάνω βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες»

Γενικά οι Γερμανικές φυλές δεν μας πηγαίνουν, λολ»

-«Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι Ολλανδοί δεν συμπαθούν τους Έλληνες ( μιλάω για ηλικίες 35-40 και άνω, οι νεαροί γενικά είναι πολύ διαφορετικοί). Ίσως και οι Γερμανοί, αλλά αυτοί είναι αναλόγως με το που είσαι ( πχ Βαυαρία είναι οριακά κ@λανθρωποι, Ρηνανία είναι πολύ ευγενικοί και πρόσχαροι). Οι Αυστριακοί είναι κ@λανθρωποι σκετο με ολους. Από Βαλκάνια, Βόσνιοι και Κροάτες και μετά Σκοπιανοί, Βούλγαροι και Αλβανοί είναι αναλόγως που θα πέσεις. Από Τούρκους, οι περισσότεροι δεν μας αντιπαθούν. Δεν σημαίνει ότι μας συμπαθούν, αλλά και το να είσαι αδιάφορος σε κάποιον καλό είναι»

-«Και οι πιο μικροί δεν μας συμπαθούν. Ήμουν σε πολλά guild το 2014 και το τι άκουγα από τους Ολλανδούς (18-25 ετών) για το “πώς εμείς πληρώνουμε τη ζωή σας” και “οι δικοί μας φόροι σας ζουν” και “κλέβετε τα λεφτά μας” και ένα σωρό τέτοιες άλλες μαλακίες δε λέγεται. Από άτομα που πριν ήταν ΦΙΛΟΙ»

-«Για όσους λένε για Ολλανδούς. Οι Ολλανδοί δεν συμπαθούν ούτε τα άντερα τους δεν είναι μόνο με Έλληνες

Με Βαλκάνιους γενικά μια χαρά τα πάμε! Αναλογικά πιο πολλούς Έλληνες έχω γνωρίσει που έχουν θέμα με αυτούς παρά το ανάποδο…»

Βιέννη όχι Αυστρία!

-«Η Βιέννη είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και πολλοί Αυστριακοί θεωρούν τους Βιεννέζους περίεργους και αγενείς. Μια φάση σαν το Παρίσι, αν θέλεις.

Πέρα από αυτό, δεν ξέρω αν έχουν θέμα με εμάς ως ‘Ελληνες ή απλά με οποιονδήποτε ξένο»

Το… πλήρες σετ

-«Αυστριακοί, Τούρκοι, Γερμανοί, Σκοπιανοί»

Οι λίγοι βγάζουν το όνομα στους πολλούς

«Ζω στο εξωτερικό αρκετά χρόνια τώρα. Δεν έχω συναντήσει γενική αντιπάθεια, παρά ελάχιστες (1-2) περιπτώσεις περίεργων/ηλίθιων/εθνικιστών, σαν αυτούς που έχουμε κι εμείς εδώ.

Ούτε Τούρκοι, Ελβετοί, Γερμανοί ή Γάλλοι, ανεξάρτητα από το αν ήταν ντόπιοι ή κι αυτοί μετανάστες»