Ας κοιταχτούμε στα μάτια, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: Και χωρίς να είσαι σίγουρος για τι ορίζουμε ως «έξυπνη πόλη» αποκλείεται να έβαζες την Αθήνα (μας) ψηλά σε μια τέτοια λίστα. Τα πορίσματα των ειδικών έρχονται να δικαιώσουν αυτή τη γενικευμένη αίσθηση. Η πρωτεύουσα (μας) δεν διακρίνεται ακριβώς στην εν λόγω κατηγορία. Κάθε άλλο.

Να το συμπέρασμα – καταπέλτης: Νο120 στον κόσμο, από 142 (που εξετάστηκαν). Εκεί τοποθετεί την Αθήνα ο δείκτης IMD Smart City Index για το 2024. Όχι στον πάτο, αλλά κοντά στο δεν πάει παρακάτω…

Το 2020 η Αθήνα ήταν στη θέση «98». Ελεύθερη πτώση μέσα στην 4ετία, ας το παραδεχτούμε πως οι τουρίστες δεν μας προτιμάνε για την… εξυπνάδα μας.

Χρωστάμε πρώτα βέβαια μια καθαρή και τίμια εξήγηση. Το τι είναι «έξυπνη πόλη» σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, πώς προκύπτει δηλαδή η κατάταξη.

Αρχικά οι συστάσεις. Ο δείκτης IMD Smart City Index διαμορφώνεται βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνουν ειδικοί αναλυτές, αλλά και από τις απαντήσεις 120 κατοίκων κάθε πόλης.

Αξιολογούνται οι «αντιλήψεις των κατοίκων για θέματα που σχετίζονται με τις δομές και την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους στην πόλη τους» ενώ βαθμολογούνται βάσει του τι προσφέρουν στις εξής κατηγορίες: Υγεία, ασφάλεια, κινητικότητα, δραστηριότητες, ευκαιρίες και διακυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές, είναι μια επισκόπηση του πώς οι δομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ποιοι προορισμοί δηλαδή διαθέτουν τις καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες και τεχνολογία.

Η έρευνα γίνεται υπό την αιγίδα του IMD World Competitiveness Center’s Smart City Observatory σε συνεργασία με το World Smart Sustainable Cities Organization (WeGO) που βρίσκεται στη Νότια Κορέα.

Κοιτώντας (και) το φετινό top 10 βλέπουμε να περιλαμβάνονται σε αυτό έξυπνες πόλεις που γεωγραφικά βρίσκονται σε κοινωνικά και οικονομικά εύκολα προβλέψιμα περιβάλλοντα. Κάθε άλλο προφανώς παρά τυχαίο.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, πρωτεύει η Ζυρίχη. Γενικώς η Ελβετία παίζει… μπαλίτσα με 3 έξυπνες πόλεις στην 10άδα. Καλά τα πάει και η Ευρώπη, με 7/10 δικά της.

Έξυπνες πόλεις: Το top 10 του 2024

Ζυρίχη, Ελβετία

Όσλο, Νορβηγία

Καμπέρα, Αυστραλία

Γενεύη, Ελβετία

Σιγκαπούρη

Κοπεγχάγη, Δανία

Λοζάνη, Ελβετία

Λονδίνο, Αγγλία

Ελσίνκι, Φινλανδία

Άμπου Ντάμπι, ΗΑΕ