Κάθε χρόνο εκεί προς το τέλος του Μάρτη, στα σχολεία της ελληνικής οικουμένης αλλά και στους εργαζόμενους, υπήρχε ένας αναβρασμός. Παρακαλούσε κόσμος και κοσμάκης η εθνική εργία της 25ης Μαρτίου, να πέσει Παρασκευή ή Δευτέρα για να παίξει τριήμερο, να πάμε καμιά εκδρομή ή να λιώσουμε σπίτι!  Παίρνουμε την ευκαιρία λοιπόν, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς κι ανοίγουμε ένα υψίστης σημασίας θέμα. Μιλάμε για τις ταινίες προφανώς, που παίζουν στο ριπίτ μονάχα την 25η Μαρτίου. Από τη μία λέμε ευτυχώς, γιατί δεν αντέχονται κι άλλες προβολές αυτών των υπομέτριων ελληνικών φιλμ, στις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Κάναμε μια πρόχειρη λίστα με τις 5 πιο απονενοημένες από αυτές, ελπίζοντας πως θα αποφύγουν να τις παίξουν τα ελληνικά κανάλια. 

“Ο Παπαφλέσσας” 

https://www.youtube.com/watch?v=ksWFqj3V0DU

Αν δεν έχεις περάσει τα παιδικά σου χρόνια, κλαίγοντας στο σαλόνι για να αλλάξει η γιαγιά σου τον αρματωμένο Δημήτρη Παπαμιχαήλ και να βάλει να παίζουν τα Στρουμφάκια, δεν είχες ψυχούλα. Δεν την λες και φόλα, αλλά βλέπεται μόνο με γηπεδική διάθεση, φωνάζοντας ατάκες τύπου: “απάνω τους Παπαφλέσσα“, ή “φάτους όλους, λεβέντη Παπαμιχαήλ“. Κι αν ο τελευταίος είναι πολύ καλός, υπάρχουν κι αυτές οι άτιμες οι μάχες της ταινίας, που είναι λες και βγήκανε από τον “Γιαγκόναν τον Βάρβαρο“.

“Η Κυρά Φροσύνη κι ο Αλή Πασάς” 

https://www.youtube.com/watch?v=kfGu-TO6bLg

Τούτη εδώ, είναι καλύτερη από το μέσο όρο, καθώς έχει κι ένα καστ περιωπής αν μη τι άλλο. Ειρήνη Παππά, κι Αντρέας Μπάρκουλης το πρωταγωνιστικό δίδυμο, κρατάνε το υποκριτικό επίπεδο εκεί που του πρέπει, μα μιλάμε για ιστορικό δράμα, που δεν αντέχεις πάνω από μισάωρο, λόγω βαρεμάρας. Άτιμο Νetflix κι εσύ HBO μας έχετε καταστρέψει, με τις παραγωγές σας.

Οι Σουλιώτες” 

Καλτ βουκολικό ιστορικό δράμα επίσης, που έχει πρωταγωνιστές Γιάγκο και Βίρνα Δράκου πριν φτιάξουν την Τζάιαντ και το μνημειώδες άσμα: “Σήμερα στεφανώνεται ο Φώτος ο Τζαβέλας“! Στα μπόνους της ταινίας ο καλοκάγαθος Λαυρέντης Διανέλλος, αρματωμένος ωσάν τον Deadpool παπάς που σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στους Τούρκους. Πλάι του, ο τίμιος Φερνάντο Σάντσο, ένας Ισπανός που για κάποιο λόγο που κανένας δεν κατάλαβε, έχει παίξει σε κάθε παραγωγή σχεδόν, του Τζέιμς Πάρις. Ο τελευταίος, απλά αναφέρουμε ότι ένα φεγγαρι διαφήμιζε τις ταινίες του, βγάζοντας τανκς στους δρόμους. 

Μαντώ Μαυρογένους” 

Ο Κώστας Καραγιάννης πρέπει να είναι ο άνθρωπος που έβγαζε μια ταινία τον μήνα καθώς στην καριέρα του, μετρά πάνω από 100. Δεν γινόταν λοιπόν να μην κάνει και μία για το 1821, με πρωταγωνιστικό δίδυμο Τζένη Καρέζη και Πέτρο Φυσσούν, να κουνάνε το λάβαρο της επανάστασης σε ένα σενάριο όμως, που μπάζει περισσότερο κι από σκηνή νεοσύλλεκτου φαντάρου.  

Η Δίκη των Δικαστών” 

Ο Νίκος Κούρκουλος αφού μας δίκασε όλους σε ρόλο βιτζιλάντε αρματολού στον “Αστραπόγιαννο, πρωταγωνιστεί στην ταινία που είχε τα κάκαλα να αναπαραστήσει τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Νικόλαου Πλαπούτα από το ελληνικό κράτος. Αιώνιος σεβασμός για τον Μάνο Κατράκη που έκανε τον Κολοκοτρώνη, αλλά η καλλιτεχνική αξία της ταινίας, σταμάτα εκεί και μόνο εκεί. 

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Όλα όσα ζούμε κάθε 25η Μαρτίου μέσα από ένα ποίημα της Κατερίνας Γώγου

Η Επανάσταση του ’21 μέσα από 10 ΕΝΤΕΛΩΣ σάπια GIFάκια

1300 Playmobil ξέρουν την ιστορία της Επανάστασης του 1821