Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν πως εκεί έξω η ζωή για την queer κοινότητα είναι εύκολη και η βία δεν καραδοκεί να εισβάλει στην καθημερινότητά τους ανά πάσα στιγμή, ετοιμάσου να φας άλλο ένα χαστούκι από την ελληνική κοινωνία.

Πριν πέντε μέρες, στο Beaver, στο Γκάζι, μια κολεκτίβα ανοιχτή για άτομα που δυσκολεύονται να χωρέσουν σε οποιοδήποτε άλλο στέκι της Αθήνας του 2020, συνέβη μια βίαιη επίθεση με ομοφοβικό και σεξιστικό περιεχόμενο του οποίου το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο ότι μια ομάδα γυναικών δέχτηκε λίγο ακόμα λεκτικό –και από ό,τι φαίνεται όχι μόνο- εμετό από κάποιον που ένιωσε πως έχει δικαίωμα να μιλήσει και να παρέμβει στην ιδιωτικότητα κάποιου άλλου. Όχι. Μέσα στον πανικό που προκλήθηκε από τη βίαιη επίθεση, το σκυλάκι μιας εκ των γυναικών έφυγε τρέχοντας, πανικόβλητο και έχασε τη ζωή του.

Η κολεκτίβα με ανακοίνωσή της στο Facebook έκανε γνωστό το συμβάν:

Το βράδυ της πέμπτης 15/10 ζήσαμε στο Beaver το πιο δύσκολο βράδυ, από όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας. Ένας άνδρας που κυκλοφορεί μόνος του και συνήθιζε να περνάει από το Βeaver και να κάνει λεκτικές επιθέσεις με σεξιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο, επιτέθηκε σωματικά σε γυναίκες που έπιναν το ποτό τους στο beaver. Η βιαιότητα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αλλά και συλλογική αντίδραση από όσες ήταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί. Έχει γίνει σύλληψη και έχουν ασκηθεί μηνύσεις.

Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να πούμε ότι λυπόμαστε πολύ για όσες ζήσαν αυτή την επίθεση, μέσα σε έναν χώρο που έχουμε προσπαθήσει με πολύ κόπο να κάνουμε ασφαλή. Δυστυχώς η κοινωνική βία δεν μπορεί να περιφρουρηθεί πάντα. Κρατάμε όμως δυνατά μέσα στην καρδιά μας την αλληλεγγύη, την αλληλοφροντίδα και την αμεσότητα της αντίδρασης που ζήσαμε εκείνο το βράδυ και αυτά μας οπλίζουν με κουράγιο για να συνεχίζουμε και να διεκδικούμε την ελευθερία και την ασφάλεια.

Τέλος και πιο σημαντικό από όλα εκφράζουμε την θλίψη μας και τα συλλυπητήρια μας για την Β., το σκυλάκι της φίλης μας Ρ. που μέσα στον πανικό έφυγε τρέχοντας και έχασε την ζωή του.

Έγινε σύλληψη, έχουν ασκηθεί μηνύσεις, αλλά το θέμα δεν παύει να είναι πως ακόμα και σήμερα, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας δεν είναι ασφαλή, ακόμα και σε μέρη που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο. Στην Αθήνα του 2020 και σε αναμονή μιας σημαντικής δίκης που θα ρίξει λίγο πραγματικό φως στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, άτομα που θεωρούν νορμάλ να επιτίθενται σε άλλα άτομα στη βάση των διακρίσεων και τις ομοφοβίας, κυκλοφορούν ανενόχλητα.