Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ κατεδάφισαν ολόκληρο χωριό της ήδη υπό κατάληψη Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη. Το αποτέλεσμα μετριέται σε 73 άστεγους, συμπεριλαμβανομένων και 41 μικρών παιδιών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μετατόπιση των τελευταίων ετών.

Έχουν βιντεοσκοπηθεί σκηνές καταστροφών, με εκσκαφείς υπό την καθοδήγηση στρατιωτικών δυνάμεων να πλησιάζουν στο Khirbet Humsa και να συντρίβουν σκηνές, καλύβες, καταφύγια ζώων και τουαλέτες. Σε δηλώσεις της στον Guardian, η Yvonne Helle του ΟΗΕ ανέφερε πως πρόκειται για μια «από τις πιο ευάλωτες κοινότητες της Δυτικής Όχθης».

Τα τρία τέταρτα της κοινότητας έμειναν χωρίς καταφύγιο την Τρίτη, μετά από αυτή την επιχείρηση, κάνοντας πραγματικότητα το μεγαλύτερο γεγονός μετατόπισης των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ σε αριθμητικό επίπεδο (73 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους) είναι η μεγαλύτερη κατεδάφιση που έχει συμβεί σε επίπεδο παλαιστινιο-ισραηλινών εντάσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη Helle.

Την Παρασκευή, οικογένειες του χωριού αναγκάστηκαν να περισυλλέξουν ό,τι έμεινε από τα υπάρχοντά τους, όσο ο καιρός δε βοηθούσε ιδιαίτερα, μιας και η βροχή ήταν έντονη. Ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια φωτογραφία που δίνει μια ωμή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη στην περιοχή.

Το χωριό είναι μια από τις αρκετές περιοχές Βεδουίνων στην κοιλάδα του Ιορδάνη, και παρόλο που βρίσκεται εντός Παλαιστινιακών εδαφών, οι κάτοικοί του είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες «πρακτικές».

Στο μεταξύ, μέσα στο 2020, σχεδόν 700 δομές έχουν κατεδαφιστεί από τη Δυτική Όχθη μέχρι την Ανατολική Ιερουσαλήμ και 869 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά μετά το 2016.

Η απάντηση των Παλαιστινιακών αρχών ήταν πως ως στόχος είχαν τεθεί σκηνές που είχαν στηθεί παράνομα στην περιοχή. Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ΟΗΕ, αλλά και την έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, B’Tselem, η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις κατέστρεψαν 18 σκηνές, 11 οικογενειακές εστίες, 29 καταφύγια ζώων, 9 κουζίνες, 10 φορητές τουαλέτες, κ.α. Ανάμεσα σε όσα καταστράφηκαν ήταν και 30 τόνοι φαγητού, καθώς και οχήματα κάποιων εκ των κατοίκων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης, κατηγόρησε ανοιχτά τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις για εκμετάλλευση μιας εποχής κατά την οποία το μυαλό όλων μας είναι σε άλλα ζητήματα, ώστε να φέρει εις πέρας αυτή την απάνθρωπη πράξη.