Άλλη μια ηθοποιός του καστ των “Άγριων Μελισσών” βρέθηκε καλεσμένη στο late night show του καναλιού της και βοήθησε/συνέδραμε/ τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να κάνει νούμερα τηλεθέασης (22% στο δυναμικό κοινό, όχι μπράβο του) γιατί πρέπει να βγει το νυχτοκάματο (και τα νούμερα πάντα φέρνουν διαφημιστές). Η Θεοφανία Παπαθωμά, πέρα από αξιόλογη και πολύπειρη ηθοποιός κάθισε και ως σύντροφος Γρηγόρη Πετράκου στην πολυθρόνα του The 2night Show του ΑΝΤ1 για να μιλήσει στον παρουσιαστή για το περιστατικό/βίντεο μπροστά από την ταπετσαρία.

Πρώτη δήλωση: “Δεν συνέβη τίποτα. Έκανε μια έρευνα ο Γρηγόρης με αναδημοσιεύσεις. Δεν είπε κάτι δικό του”. Σοβαρά τώρα; Όλα τα ανακριβή επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποίησε ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος για να φτιάξει το viral βίντεο για τον κορωνοϊό τι ήταν; Σίγουρα όχι έρευνα.

Αναδημοσιεύσεις είπε; Σαν αυτή: Όσον αφορά τα στοιχεία που παρατίθενται καθαυτά: ο ισχυρισμός για τον αριθμό θανάτων και τους υπολογισμούς που οδήγησαν στο νούμερο των 2,838,000 θανάτων για το 2020, προέρχεται από το παρακάτω post στη σελίδα texags.com και όχι από κάποια επίσημη πηγή. Πρόκειται εν ολίγοις για χοντρικό υπολογισμό και όχι για μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης κάποιου επίσημου φορέα υγείας, και δε μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε σε καμία επίσημη σελίδα.

Δεύτερη δήλωση: “Παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του για τη μάσκα γιατί τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα”. Τόσο δύσκολη ώστε ο τραγουδιστής αντικρούει τον εαυτό του.

Για πάμε λίγο: “Είναι λοιπόν φανερό από τα νούμερα ότι στη χώρα μας δεν υπήρχε καμία έξαρση επιδημίας και τίποτα ανησυχητικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και εδώ ξεκινούν οι εύλογες απορίες και αντιρρήσεις, θα τις αντιμετωπίσουμε όλες. 1η και κυριότερη, δεν είχαμε καμία έξαρση γιατί κάναμε lockdown και πήραμε αυστηρά μέτρα. Καταρχάς να θυμίσω ότι τα lockdown δεν επηρεάζουν τις επιδημίες παρά μόνο έχουν σκοπό να μαλακώσουν την απότομη καμπύλη της μετάδοσης. Από την αρχή λοιπόν της πρώτης καραντίνας, ανεξάρτητοι επιστήμονες μας είχαν πληροφορήσει ότι τα lockdown και τα μέτρα επιβλήθηκαν όταν η μετάδοση του ιού είχε ήδη περάσει το ύψιστο σημείο της καμπύλης, δηλαδή δεν ήταν τα μέτρα που έφεραν την ομαλή πτώση της επιδημίας, αλλά η φυσική πορεία όλων των ιώσεων που μετά από ένα ύψιστο σημείο μετάδοσης αρχίζουν να φθίνουν”. Τι είπατε κύριε Πετράκο;

Απάντηση (από τα ελληνικά Hoaxes): 

“Το συγκεκριμένο σημείο του βίντεο στερείται εσωτερικής συνοχής καθώς ο παρουσιαστής αντικρούει τα επιχειρήματα που παρουσιάζει.Τα lockdown δεν επηρεάζουν τις επιδημίες παρά μόνο έχουν σκοπό να μαλακώσουν την απότομη καμπύλη της μετάδοσης, δεν ήταν τα μέτρα που έφεραν την ομαλή πτώση της επιδημίας, αλλά η φυσική πορεία όλων των ιώσεων που μετά από ένα ύψιστο σημείο μετάδοσης αρχίζουν να φθίνουν. Η επιπεδοποίηση της καμπύλης, όπως αποδίδεται ο όρος “flattening the curve”, αναφέρεται στην μείωση της ταχύτητας διασποράς μιας πανδημίας έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Μια απότομη καμπύλη μεταφράζεται σε αυξημένο καθημερινό αριθμό κρουσμάτων, ενώ μια πιο επίπεδη καμπύλη δείχνει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων. Μακροπρόθεσμα, οι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να είναι ίδιοι ωστόσο μια πιο επίπεδη καμπύλη σημαίνει πως το εκάστοτε σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα κρούσματα της νόσου χωρίς να κινδυνεύει από κατάρρευση. [Κατά συνέπεια, τα μέτρα που οδηγούν σε αυτή τη μείωση της ταχύτητας διασποράς προφανώς επηρεάζουν την εξέλιξη μιας πανδημίας και, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, μειώνουν σημαντικά τη συσσώρευση κρουσμάτων σε μικρές χρονικές περιόδους επιτρέποντας σε ένα δεδομένο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την εκάστοτε πανδημία με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο”.

Τρίτη δήλωση: “Ποιος εισαγγελέας; Όχι”. Αυτός, εδώ δες 

Για να μην κατηγορηθούμε για συρραφή δημοσιευμένων δηλώσεων όπως κάποιοι άλλοι,όλα όσα είπε η Θεοφανία Παπαθωμά για τον Γρηγόρη Πετράκο: 

“Ο Γρηγόρης έκανε μια έρευνα, δημοσίευσε κάποια επίσημα στατιστικά στοιχεία και κάποιες γνωματεύσεις γιατρών ειδικών. Έκανε μια αναδημοσίευση στην ουσία, δηλαδή δεν είπε κάτι δικό του. Οπότε όλος αυτός ο ντόρος, πραγματικά, εμένα μου φαίνεται λίγο αστείος. Όλο αυτό το ανάθεμα. Ο Γρηγόρης φοράει την μάσκα εκεί που πρέπει, αλλά το να μη θες να πας εκεί που φοράνε μάσκα και να κάθεσαι σπίτι σου για να μην την φορέσεις, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Δεν είπε ποτέ ότι πάει στα μέρη που φοράνε μάσκα και αυτός δεν την φοράει. Αυτό παρερμηνεύτηκε λίγο γιατί τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα» δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε: «Δεν είπε καμία δική του θεωρία. Ήταν τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ και το CDC”.

Και μια μικρή υπενθύμιση των κρουσμάτων και των θανάτων από επιστήμονες, ειδικούς και λοιμωξιολόγους εδώ. 97288 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 597σε κρίσιμη κατάσταση και 1902 θάνατοι μέχρι σήμερα.