Η ρατσιστική βία ήταν το θέμα που απασχόλησε περισσότερο την κοινωνία παγκοσμίως το 2020, ο συστημικός ρατσισμός απέναντι στους μαύρους Αμερικανούς  πολίτες μας αφύπνισε, μας εξόργισε και μας προέτρεψε να σταθούμε αλληλέγγυοι έστω κι ως διαδικτυακοί ακτιβιστές (καθόλου υποτιμητικός χαρακτηρισμός αν με ρωτάς αναλογιζόμενη την πίεση που ασκούν τα social media στις κυβερνήσεις).

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ σόκαρε τον πλανήτη, ο δολοφονημένος έγινε μάρτυρας χάνοντας τη ζωή του μπροστά στα μάτια περαστικών που έβλεπαν επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα έναν αστυνομικό να τοποθετεί τη μπότα στο λαιμό ενός ανυπεράσπιστου θύματος και να προκαλεί τον θάνατό του από ασφυξία.  

Στην Οκλαχόμα, στην Αριζόνα, στο Μιζούρι και στη Νεβάδα, οι δείκτες αστυνομικής βίας απέναντι σε Αφροαμερικανούς προκαλούν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την την αμεροληψία των αρχών. Το κίνημα Black Lives Matter σύμφωνα με την μηχανή αναζήτησης Google άνοιξε ένα τεράστιο διάλογο. Τον Ιούνιο του 2020 ψάξαμε πώς να μην είμαστε ρατσιστές.

Φέτος δεν μας απασχόλησε πώς θα γίνουμε influencers. Μας ένοιαξε να γίνουμε σύμμαχοι μειονοτήτων, θυμάτων, καταπιεσμένων λαών, να δείξουμε ενσυναίσθηση. Μας άλλαξε το 2020. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τον διπλανό μας κι ας μας χωρίζουν σεξουαλικές ταυτότητες και χρώμα δέρματος. Σκοπός μας είναι να γίνουμε η φωνή των ανθρώπων που δεν μπορούν να μιλήσουν, οι Μαρίες Αντουανέτες ας συνεχίσουν τα giveaways τους και τα #couple_goals με τους Λουδοβίκους τους.

Η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται. Οι πάγοι και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες έχουν  σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα.  

Αναζητήσαμε τρόπους να βοηθήσουμε τους μαθητές με την τηλεκπαίδευση, μας συντάραξε η έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτού, ψάξαμε πώς να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς μας και πώς να προσφέρουμε βοήθεια στους νοσηλευτές που έδιναν μάχη με την πανδημία. Το 2020 σίγουρα περπατήσαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είτε με μάσκες είτε χωρίς, ψάξαμε σειρές στην τηλεόραση για binge – watch, συνταγές για σπιτικά ψωμιά και κέικ, κάναμε online αγορές και γυμναστική, μάθαμε να πλέκουμε και να ράβουμε ρούχα και το καλοκαίρι ψάχναμε παραλίες για να δούμε ηλιοβασιλέματα. Μέχρι και τη μέρα είναι αναζητήσαμε γιατί χάσαμε την μπάλα με την τηλεργασία

Αγαπήσαμε τον LeBron James και του φορέσαμε το στέμμα του Βασιλιά και ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί είδαμε το Tiger King. Ψάξαμε ένα είδος χορού (επειδή TikTok συνέβη) που χορεύουν στις κηδείες της Γκάνα και λέγεται coffin dance. Εντάξει δεν ήταν και η πιο νορμάλ χρονιά, παρόλο που πληκτρολογήσαμε άπειρες φορές τις λέξεις “νέα κανονικότητα“.

To 2020 κάναμε τις περισσότερες αναζητήσεις για σκυλιά. Εννοείται δεν μας αξίζουν. Πολλοί υιοθέτησαν φέτος και μπράβο τους. Φυσικά ψάξαμε τρόπους να βάψουμε ή να κόψουμε τα μαλλιά μας. Και κλάψαμε με τα αποτελέσματα. Στέλναμε στα μηνύματα το emoji που φοράει μάσκα και όλοι κάπου δώσαμε χρήματα ή τρόφιμα και ρούχα ως μικρή ένδειξη αλληλεγγύης. Επισκεφτήκαμε εκθέσεις σε μουσεία διαδικτυακά. Και είδαμε από τον καναπέ μας πολλές παραστάσεις και συναυλίες. Κάναμε  διαλογισμό ή έστω αποπειραθήκαμε να διαλογιστούμε. 

Το 2020 στην Ελλάδα 

Οι Έλληνες έψαξαν τα συμπτώματα του κορωνοϊού, τον Σωτήρη Τσιόρδα και τον Νίκο Χαρδαλιά. Φυσικά googλάραμε την Ιωάννα Τούνη, ειδικά μετά την εξομολόγηση της για την κακοποιητική συμπεριφορά πρώην φίλου της που χωρίς την άδεια της δημοσίευσε βίντεο με προσωπικές στιγμές τους.Σίγουρα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απασχόλησε την Ελλάδα όπως και το θύμα της σοκαριστικής κι απάνθρωπης επίθεσης με το βιτριόλι, η 34χρονη Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Αν το 2020 είχε ένα πρόσωπο για τους Έλληνες  ήταν εκείνο του Παύλου Φύσσα. Και της μάνας όλων μας, της Μάγδας Φύσσα που επιτέλους μαζί της δικαιώθηκε κι ένας ολόκληρος λαός που απαλλάχθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Η ιστορική απόφαση για την Δημοκρατία ήταν η μέρα που επιτέλους ανασάναμε το 2020. Ποτέ πριν η λέξη “ένοχοι” δεν μας γέμισε με τόση χαρά. Το παιδί της Μάγδας δικαιώθηκε. 

Οι Έλληνες αναρωτήθηκαν τι σημαίνει επακούμβηση, navtex, dalgona coffee και υποκείμενο νόσημα. Τους άρεσαν οι ταινίες “Παράσιτα” και “1917”. Η Black Friday παραμένει η αγαπημένη τους Παρασκευή και ποτέ πριν δεν έψαξαν τόσο πολύ «πότε ανοίγει» το αγαπημένο τους μπαρ, εστιατόριο, κομμωτήριο, γυμναστήριο. Κάβες, φαρμακεία, βεζνινάδικα, βιβλιοπωλεία σε κοντινή απόσταση ήταν στο top 10 των αναζητήσεων μας. Όλοι είδαμε “Άγριες Μέλισσες“, “Big Brother“, “Bachelor” και “Masterchef” και NBA.