Πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας στα αγαπημένα μας μπαρ; Στα στέκια που μας περιμένουν καρτερικά και μας στέλνουν τα δικά τους γράμματα αγάπης μέχρι να ξαναγεμίσουμε τις μπάρες τους; Πόσος καιρός έχει περάσει από τα τελευταία κρασιά σε ένα φιλόξενο πεζόδρομο; Πολύς. Το ξέρουμε και περισσότερο από όλους τον γνωρίζουν οι επαγγελματίες της εστιάσης, μάγειρες και bartenders και πολλοί ακόμα επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με αυτόν τον χώρο. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε θα ξαναβρεθούμε κάπου έξω. Η Αθηνά Λινού  μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι  η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. “Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους” δήλωσε.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lost Athens (@lost.athens)

Η επανεκκίνηση της εστίασης θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι.  Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν. Το σενάριο που εξετάζεται είναι για τα εστιατόρια και μόνο και όχι για τα μπαρ.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εστίαση σε κάθε περίπτωση μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ακόμη και αν φτάσει Μάρτιος. Όμως με τα μέχρι τώρα στοιχεία δε θα αφορά το σύνολο του κλάδου, αλλά μόνο όσες επιχειρήσεις είναι αμιγώς εστιατόρια. Δε θα αφορά δηλαδή τα καφέ και τα μπαρ, ούτε όσα καταστήματα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας με καθήμενους.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tolokali (@tolokali)

Την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν εκεί. Το άνοιγμα της εστίασης θα εξεταστεί από τον Φεβρουάριο με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού. Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για τους δείκτες της πανδημίας λόγω της έναρξης λειτουργίας του λιανεμπορίου.Την επόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου με την συμπλήρωση δυο εβδομάδων από το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, θα εξεταστεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.