Η ΜΚΟ Oxfam στην ετήσια έκθεσή της για την ανισότητα, πρακτικά αποδεικνύει πως αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Σε άλλα νέα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη ήδη κάλυψαν τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας στον όρο «ιός της ανισότητας» πραγματική υπόσταση. Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, όπως είχε κάνει και παλιότερα, με στόχο την εξισορρόπηση των ανισοτήτων.

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο», αναφέρει η ΜΚΟ στην έκθεσή της, για τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που αντλεί τα δεδομένα της από το αμερικανικό περιοδικό Forbes και την ελβετική τράπεζα Crédit Suisse.

Στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι — συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ — «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Οι προτάσεις 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Oxfam έχει εντοπίσει την έξαρση των ανισοτήτων. Έτσι επαναλαμβάνει τις προτάσεις δυο οικονομολόγων, των Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν που θεωρούν πως ο ιδανικότερος τρόπος είναι να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους. «Η κρίση του (νέου) κορωνοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Όξφαμ. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών και άρχισε «η κούρσα προς την κορυφή». Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Oxfam επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου τον Δεκέμβριο υιοθετήθηκε νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών και που εκτιμάται να εξασφαλίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, με τα οποία θα καλυφθούν τα κόστη ιατροφαρμακευτικού υλικού και μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γαλλία

Στη Γαλλία, όπου ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες καταργήθηκε το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους ως τα τέλος της πενταετίας της, το 2022, για να χρηματοδοτηθεί το δαπανηρό σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης, το παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία αρχίζει σήμερα εκστρατεία για να καταγγείλει το φαινόμενο της ανισότητας. «Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη»: η αιχμηρή παράφραση του ρητού που συνοψίζει τα ιδεώδη της Δημοκρατίας της Γαλλίας θα δεσπόζει στην εκστρατεία. Αφίσες με το σύνθημα θα τοποθετηθούν σε εμβληματικές τοποθεσίες σε δέκα γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, τη Λιόν και τη Λίλλη.