Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την ελληνική τηλεόραση, αλλά είναι μια καλή μέρα και για την τέχνη του δρόμου. Στις 18:00 ξεκινάει στην ΕΡΤ3 μια εκπομπή που φιλοδοξεί να βάλει το street art και την τέχνη του graffiti μέσα σε κάθε σπίτι.

Στην εκπομπή «Η Τέχνη του Δρόμου», ο street artist, Same84, περιηγείται σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, συναντά τους ντόπιους, μαθαίνει την ιστορία, τους μύθους και τα μυστικά κάθε τόπου και φεύγοντας αφήνει ένα μεγάλο δώρο-παρακαταθήκη σε αυτόν: ένα δικό του έργο, με έμπνευση αντλημένη από είδε, άκουσε και έμαθε εκεί.

Στο πρώτο επεισόδιο, αυτό που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, η Σύρος έχει την τιμητική της. Ο Same84 ταξιδεύει σε αυτή, την ανακαλύπτει, μαθαίνει την ιστορία της και στο τέλος της δωρίζει ένα μεγάλο και εντυπωσιακό graffiti, αφήνοντας το καλλιτεχνικό στίγμα του σε έναν δρόμο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. «Έγιναν σε δύσκολες συνθήκες», μας αναφέρει για τα γυρίσματα της Σύρου, της Τήνου, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων, που είναι κάποιοι από τους προορισμούς που θα δούμε στα επόμενα επεισόδια. «Μέχρι και αναρρίχηση, έκανα, για πρώτη φορά στη ζωή μου», μας λέει μιλώντας για τις μοναδικές εμπειρίες που νιώθει να έχει κερδίσει από τη συμμετοχή του στην «Τέχνη Του Δρόμου».

Για τον Same84, Χρήστος για όσους τον ξέρουν προσωπικά, ήταν πλέον καιρός να αφιερωθεί μια εκπομπή στην τέχνη του graffiti. «Είναι πολύ σημαντικό», μας λέει, θεωρώντας πως αυτό θα βοηθήσει και άλλους συναδέλφους του street artists να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Μπορεί να έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων και ο Χρήστος να έχει ήδη μαζέψει αρκετές εμπειρίες, ωστόσο, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ακόμα έναν προορισμό ή ένα highlight. «Θα ακουστώ κλισέ, αλλά ειλικρινά όλα είναι ξεχωριστά, το κάθε μέρος μοναδικό και έχω μάθει μαγικά πράγματα. Σε κάποιους από τους προορισμούς της εκπομπής δεν είχα ξαναπάει και σκέψου πως ενώ στην αρχή ομάδα προσπαθούσε να μου δώσει κάποια στοιχεία και πληροφορίες δεν ήθελα». Ναι, ο Χρήστος ήθελε να μαθαίνει τον κάθε τόπο την ίδια στιγμή, για αυτόν τον λόγο, όπως μας λέει, το αποτέλεσμα είναι τόσο αυθόρμητο και αυθεντικό. Μετά από αρκετή πίεση, παραδέχτηκε πως τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα, ίσως και να μπήκαν σε ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά του σαν πόλεις και σαν συνολικές εμπειρίες.

«Στα Ιωάννινα, έζησα αυτή τη μαγεία του να μαθαίνεις την ιστορία ενός τόπου. Συνάντησα ανθρώπους με πάθος για αυτό που κάνουν, από ξεναγούς μέχρι σιδεράδες, «μάστορες» δηλαδή μιας τέχνης που πεθαίνει», αναφέρει.

Σε ερώτησή μας για την αντίδραση των ντόπιων απέναντι στην τέχνη του δρόμου, μας έδωσε ένα αισιόδοξο feedback. «Ήταν όλοι δεκτικοί», ομολόγησε, γνωρίζοντας καλά πόσο επιφυλακτικοί μπορεί να είναι μερικοί άνθρωποι εκεί έξω απέναντι στο graffiti ως τέχνη. «Σίγουρα κάποιο πιο δεκτικοί από άλλους», έσπευσε να διευκρινίσει, διαβεβαιώνοντας πως δε συνάντησε καμία δυσκολία, παρά την πεποίθηση πολλών πως η ελληνική επαρχία δεν είναι ακριβώς εξοικειωμένη με την τέχνη του δρόμου.

Στο σημερινό επεισόδιο θα δούμε τον Same84 να εξερευνά τη Σύρο, αλλά ήδη ανυπομονούμε τον απολαύσουμε στη διαδικασία ανακάλυψης των Τρικάλων και των Ιωαννίνων. Στην τελική, μας εξήψε την περιέργεια.