To LSD, η διάσημη από την εποχή των ξακουστών χίπις ψυχεδελική ουσία, έχει σταματήσει πια να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις όσων θέλουν να «ξεφύγουν» από την πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της έντονης χρήσης της τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθεί να καταλαμβάνει αρκετό χώρο στις συζητήσεις, ιδίως τον μεγαλύτερων σε ηλικία που κάποτε βρέθηκαν ή ήθελαν να βρεθούν στο φεστιβάλ Woodstock και να ακούσουν από κοντά τους Jefferson Airplane και τους υπόλοιπους μουσικούς.

Η αναφορά στον Jefferson Airplane, φυσικά, δεν είναι τυχαία και αυτό γιατί είχαν τιμήσει ή καλύτερα διαδώσει την Δυτική κουλτούρα του LSD μέσα από τα τραγούδια τους. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πολλοί επιστήμονες άρχισαν να την εξετάζουν για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς. Τι κάνει όμως η συγκεκριμένη ψυχεδελική ουσία στον εγκέφαλο;

Σύμφωνα με Έλληνες και Βρετανούς επιστήμονες, το LSD αλλάζει τη συνείδηση των χρηστών επειδή απελευθερώνει τον εγκέφαλο από τους συνήθεις φραγμούς του και επιτρέπει απομακρυσμένους και ξεχασμένους νευρώνες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανοίγουν «διάλογο».

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με 20 υγιείς εθελοντές που είχαν προηγουμένως κάνει χρήση LDS ή εικονικής ουσίας. Το συμπέρασμα; Το LSD αναδιοργανώνει προσωρινά τη νευρωνική επικοινωνία και κυκλοφορούν σήματα του εγκεφάλου σε σημεία που πριν δεν ήταν εφικτό. Έτσι, αυτό οδηγεί σε προσωρινή αλλαγή του τρόπου που δέχεται και κατηγοριοποιεί τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο.