Ο ρατσισμός πήρε αυτό ακριβώς που του άξιζε στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, από τα χεράκια μιας 76χρονης.

Η Ασιάτισσα Xiao Zhen Xie βρισκόταν στο φανάρι της Market Street στις 10:30 το πρωί, περιμένοντας να διασχίσει τον δρόμο, όταν ο 39χρονος Steven Jenkins την πλησίασε και τη χτύπησε στο πρόσωπο, χωρίς καμία απολύτως αφορμή κυριολεκτικά. Μοναδική κινητήριος δύναμη της βίας του, από ό,τι φαίνεται, ήταν ο ρατσισμός, αφού λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε επιτεθεί σε έναν ηλικιωμένο Βιετναμέζο.

Η 76χρονη Xiao Zhen Xie δεν έμεινε άπραγη. Παρά το αιφνιδιασμό και τα τραύματά της, ανταπέδωσε τα χτυπήματα με μια σανίδα που βρήκε και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Βέβαια, κάπου εδώ να πούμε πως ο Jenkins ήταν ήδη χτυπημένος, οπότε πιθανότατα και ο ηλικιωμένος κύριος που είχε επιτεθεί πριν δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα.

Η Zhen Xie ζει στο Σαν Φρανσίσκο εδώ και 26 χρόνια. Η επίθεση προκάλεσε θέματα στο αριστερό της μάτι, το οποίο έχει πρηστεί και μελανιάσει, ενώ επίσης δε μπορεί να φάει καλά. Μάλιστα, έχει πρηστεί και ο καρπός της, και φαίνεται να είναι επηρεασμένη και ψυχολογικά από την επίθεση, παρουσιάζοντας μετατραυματικό σοκ.

Η κόρη της μετέφρασε τα λεγόμενά της στα τοπικά μέσα λέγοντας πως «είναι τραυματισμένη, φοβισμένη και με το μάτι της να ματώνει». Η οικογένειά της δημιούργησε έναν λογαριασμό στο GoFundMe, με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τα ιατρικά της έξοδα.

Στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μπαράζ επιθέσεων σε βάρος ατόμων -και κυρίως γυναικών- με ασιατική καταγωγή, με τα social media να κατακλύζονται από σχετικά ποστ, για να μη λέει κανείς πως δεν ήξερε.