Η συσκευασία και το περιεχόμενο του εμβολίου της AstraZeneca, της βρετανοσουηδικής εταιρείας που δέχεται τη μία παρατήρηση μετά την άλλη για τις παρενέργειες που παρατηρούνται στο προϊόν της, μένουν ίδια. Αυτό που αλλάζει, όμως, είναι το όνομα μπας και σωθεί και δεν πέσει κατηγορία.

Από εδώ και πέρα, το εμβόλιο θα γυρνάει σαν το κατοικίδιό σας μόνο όταν ακούει το όνομα Vaxzevria. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι μετά από αίτημα της AstraZeneca, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε από τις 25 Μαρτίου (στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και της Μπουλουμπίνας) τη μετονομασία του εμβολίου της φαρμακευτικής σε Vaxzevria.

Βέβαια, πολλοί θα αναφέρονται σε εκείνο όπως και πριν, δηλαδή με το μυστήριο ύφος που συνοδεύει το «γνωστό εμβόλιο…».

via GIPHY

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού, διαβάζουμε πλέον και τις νέες οδηγίες όπως και τις παρενέργεις που μπορούν να προκύψουν. «Ενας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας (δηλαδή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων) που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά από εμβολιασμό με το Vaxzevria. Σε αυτά τα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται πολύ σοβαρές περιπτώσεις φλεβικών θρομβώσεων, μεταξύ άλλων θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων, θρόμβωση των μεσεντερικών φλεβών και αρτηριακή θρόμβωση, ταυτόχρονα με θρομβοκυτταροπενία».

Βγάλατε άκρη; Ούτε εμείς. Οπότε γυρίζουμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν: το «γνωστό εμβόλιο…» άλλαξε όνομα. Εμείς αυτό κρατάμε.