Ο Σάββας Πούμπουρας πριν κάποιες ώρες είχε μια ιδέα: να ανεβάσει ένα βίντεο στο οποίο, καθισμένος στον πάγκο της κουζίνας του και μυρίζοντας στο μεταξύ φρέσκο ψωμάκι, να εκφράζει προσωπικές σκέψεις και απόψεις για την ανεργία, για τα πρώτα βήματα στην εργασία και για όλα τα «κολλήματα» του «τεμπέλη Έλληνα», σαν άλλος Κυρανάκης, που δεν είναι βρε αδερφέ διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρει μια δουλειά και να κερδίσει ένα εισόδημα. Όλα αυτά, με αφορμή την πρωτοβουλία «Ημέρες Καριέρας» για την «καταπολέμηση της ανεργίας», στην οποία από ό,τι φαίνεται δεν έμαθε και πολλά, αλλά με έναν μαγικό τρόπο κατέληξε να λέει όλα τα στερεοτυπικά, ουτοπικά, που φλερτάρουν με τα προσβλητικά, αφηγήματα όσων στηρίζουν το νέο νομοσχέδιο για την εργασία.

«Μέχρι να ξεφουρνίσω το ψωμί και να ξεπαγώσουν οι μπριζόλες, πάμε ένα live λίγο να μιλήσουμε για κάποια συμπεράσματα που έβγαλα από τις “Ημέρες Καριέρας”. Αρχικά κατάλαβα ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσφορά εργασίας, όποιος θέλει να βγάλει χρήματα για να στηρίξει την οικογένειά του ή να πάει τις διακοπές του ή να βγάλει το χαρτζιλίκι του, υπάρχει προσφορά για εργασία εκεί έξω, άφθονη. Όταν ξεκίνησα και εγώ δεν είχα ούτε βιογραφικό, ούτε πτυχίο. Πήγα με θράσος και ζήτησα δουλειά.

Να σας πω λοιπόν πως ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πιάσουν δουλειά. Κάποιος δηλαδή μου στέλνει μήνυμα και μου λέει “είμαι τρομαχτικά απελπισμένος, δεν έχω δουλειά για τους τελευταίους 4-5-6-7-8-10 μήνες, αυτός ο φίλος λοιπόν που έχει τόσο καιρό άνεργος, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να βρει εργασία. Δεν είναι κανένας διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται. Και αυτό σημαίνει κάποιος να δουλέψει και δωρεάν. Να δουλέψει χωρίς μισθό σε μία εταιρεία. Όλοι νομίζουν ότι θα τους εκμεταλλευτεί ο επαγγελματίας, ότι “α, με θέλουν για δωρεάν εργασία και μετά θα με ξεζουμίσουν”. Μην κοιτάτε αυτό. Κοιτάτε τι θα αποκομίσετε από την τριβή με την εργασία, από τον κύκλο που θα διευρύνετε, από το να δείτε πώς δουλεύει μια εταιρεία, από τις γνωριμίες που θα κάνετε και από εκείνες τις γνωριμίες μέσα μπορεί να βρεθεί μια άλλη ευκαιρία. Και τελικά τι είναι προτιμότερο; Να κάθεσαι σπίτι και να περιμένεις ουρανοκατέβατα λεφτά ή αφού δεν κάνεις τίποτα, που δεν κάνεις, να πηγαίνεις να δουλεύεις κάπου και ας μην παίρνεις μία;». Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τα άτομα που ψάχνουν εργασία, ο Πούμπουρας ανέφερε ««Δηλαδή όλοι με τον τσακωμό και “θέλουνε να μας φάνε, και μας θέλουνε να μας εκμεταλλευτούν, δωρεάν εργασία…”. Σώπα ρε μάγκες! Πήγαινε δες. Άμα σε θέλει να σε εκμεταλλευτεί, σήκω και φύγε. Τι σ’ έχει; αλυσοδεμένο;»

https://t.co/QrMCAitcdB

Το ψωμί λογικά δεν κάηκε, οι μπριζόλες ξεπάγωσαν και ο Σάββας Πούμπουρας είπε ό,τι είχε να πει, προτείνοντας λίγο πολύ πως για να βρουν οι άνθρωποι δουλειά πρέπει να είναι διατεθειμένοι να κάνουν το οτιδήποτε, ακόμα και να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους, για όσο χρειαστεί, γιατί το πήγαινε έλα σε έναν χώρο εργασίας είναι πιο γλυκό από το να τεμπελιάζουν όλη μέρα στο σπίτι και στα μπαρζ -σαν “τυπικοί Έλληνες”- περιμένοντας να βρουν δουλειά ως δια μαγείας. Προφανώς, και ένας άνθρωπος που έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φροντίσει να χτίσει ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό δεν έχει λόγο να θέτει τον πήχη στο σημείο που να μη νιώθει πως θυσιάζει τους κόπους του και προφανώς ένα παιδί, χωρίς πτυχίο, και με αρκετό θράσος, θα πρέπει να καταλήξει να δουλεύει χωρίς να κερδίζει τίποτα, γιατί, ΟΚ, η ζωή είναι πολύ μικρή για να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και να αναζητάς μια υγιή εργασιακή συνθήκη. Τι έμαθα από τις «Ημέρες Καριέρας» ήθελε να μοιραστεί με τους ακόλουθούς του ο κ.Πούμπουρας, αλλά είναι προφανές πως δεν έμαθε τίποτα.

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως το βίντεο έχει αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του, πιθανότατα λόγω του πάρτι οργής που προκάλεσε.