Μέσα στον Μάιο, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υπέγραψε έναν νόμο ο οποίος σχεδόν απαγορεύει τις εκτρώσεις, θέτοντας ως όριο τις έξι εβδομάδες για να προχωρήσει μια γυναίκα σε άμβλωση, ένα διάστημα κατά το οποίο το άτομο πιθανότατα δεν γνωρίζει καν πως είναι έγκυος. Ο ίδιος νόμος επιτρέπει ταυτόχρονα στους πολίτες να κάνουν μηνύσεις ενάντια σε όποιον βοηθά τη διαδικασία της άμβλωσης, ξεφεύγοντας από τους όρους του νόμου αυτού. Η δυστοπία δεν τελειώνει εδώ, αφού το ίδιο νομοσχέδιο δεν αφήνει καν εκτός τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Ο μεσαίωνας ανατέλλει στο Τέξας.

Η Πάξτον Σμιθ, αριστούχος μαθήτρια Λυκείου, χρησιμοποίησε το βήμα του λόγου της αποφοίτησής της, για να μιλήσει για αυτό το «απάνθρωπο», όπως το χαρακτήρισε, νόμο. Η ίδια αρχικά είχε γράψει ένα κείμενο για το πώς η τηλεόραση και τα media έφτασαν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο, ο οποίος και εγκρίθηκε από τους καθηγητές της. Παρόλα αυτά, ούσα πάνω στο βήμα, αποφάσισε να μιλήσει για τον νόμο αυτό, που παραβιάζει το μέλλον της ίδιας αλλά και όλων των γυναικών του Τέξας.

«Στο φως των πρόσφατων γεγονότων, νιώθω πως είναι λάθος να μιλήσω για το οτιδήποτε, εκτός από αυτό που επηρεάζει εμένα και χιλιάδες άλλες γυναίκες σε αυτή την πολιτεία», είπε με τη φωνή της να τρέμει από την αρχή.

«Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, θα ισχύσει μια απαγόρευση των αμβλώσεων μετά το πέρας των έξι εβδομάδων, ανεξάρτητα από το αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας». «Έχω όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες. Κάθε κορίτσι εδώ έχει. Έχουμε περάσει ολόκληρες τις ζωές μας δουλεύοντας για το μέλλον μας, και χωρίς τη θέλησή μας, ο έλεγχος πάνω στο μέλλον αυτό παίρνεται από τα χέρια μας», λέει.

«Είμαι τρομοκρατημένη πως αν τα αντισυλληπτικά μου δεν λειτουργήσουν, αν βιαστώ, τότε όλες μου οι ελπίδες και οι προσπάθειες για τον εαυτό μου, δεν θα έχουν καμία σημασία», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας τον νόμο αυτό απάνθρωπο.

Το βίντεο με τον λόγο της έχει πολλά views στο TikTok ενώ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της Χίλαρι Κλίντον, η οποία έκανε ένα σχετικό tweet γράφοντας: «Αυτό χρειάστηκε θάρρος. Σε ευχαριστούμε που δεν έμεινες σιωπηλή, Πάξτον».

Η Σμιθ, μιλώντας στο D Magazine, ανέφερε πως το να γίνεται viral την κάνει να νιώθει παράξενα. Ωστόσο, την ικανοποιεί που έφερε το ζήτημα στο κέντρο της επικαιρότητας.