Αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς “παίχτηκε” στο Mulholland Drive, δεν είσαι μόνος, να ξέρεις. Από ό,τι φαίνεται, ούτε ο David Lynch έχει ιδέα τι γινόταν ακριβώς στην ταινία. Βασικά, στην ίδια του την ταινία. 

Ο Justin Theroux, που ενσάρκωνε τον σκηνοθέτη Adam Kesher στην cult πια ταινία, έχει πει πως δεν γνώριζε τίποτα σχεδόν για τον χαρακτήρα που υποδυόταν, καθώς και πως ο ίδιος ο Lynch δεν ήταν σε θέση να του δώσει περισσότερα πράγματα για να καταλάβει. “Είναι εντελώς ακραίος, γιατί δεν απαντάει στις ερωτήσεις σου”, σχολίασε ο Theroux σε συνέντευξή του στο IndieWire, σχετικά. “Τις πρώτες δυο μέρες του Mulholland Drive, εννοείται πως τον κυνηγούσα με ένα εκατομμύριο ερωτήσεις, τύπου ‘ωραία, γιατί είμαι εδώ; Ποιος είναι ο cowboy; Τι συμβαίνει; Σε τι είδους πραγματικότητα βρισκόμαστε;”.

Ο ηθοποιός εξήγησε πως την πρώτη μέρα των γυρισμάτων ο Lynch “άδειασε όλο το σετ”, γιατί χρειαζόταν να μιλήσει με τον ηθοποιό. “Μπήκαμε μέσα στο σπίτι που γυρίζαμε τη σκηνή που επιστρέφω στο σπίτι και βρίσκω τη σύζυγό μου με τον καημένο τύπο, (που υποδύεται ο) Billy Ray Cyrus”. Άρχισα να κάνω στον Lynch ερωτήσεις… Όταν ολοκλήρωσα μια ερώτηση, (μου κάνει) ‘ξέρεις, δεν ξέρω, φιλαράκι. Αλλά ας μάθουμε’. Δεν το έπαιζε cute ή αγενής ή αμφίλογος – ειλικρινά δεν ήξερε”. 

“Είναι σαν να είσαι σε μια κυλιώμενη σκάλα σε ένα σύννεφο μαζί του”, συνέχισε ο Theroux. “Δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσει η σκάλα”. 

Στο μεταξύ, το Mulholland Drivw ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα σε μια ψηφοφορία στο BBC. Όπως θυμάσαι, το φιλμ ακολουθεί τη Rita (Laura Harring) σε ένα σκοτεινό, ψυχολογικό μυστήριο. Πρακτικά, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που της στοιχίζει τη μνήμη της. Μετά το ατύχημα, βρίσκεται κοντά στη Betty, που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός και την υποδύεται η Naomi Watts. 

Μιλώντας στο Dazed το 2017, η Harring σχολίασε για την ερμηνεία της ταινίας: “την είδα πέντε ή έξι φορές, καθώς ταξιδεύαμε σε φεστιβάλ. Είχα συνεχώς διαφορετικές ερμηνείες. Θα μπορούσε να είναι ένα όνειρο της Rita ή ένα όνειρο της Betty. Και αφορά την απογοήτευση του Hollywood. Αγγίζει τον πυρήνα του τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος, και την αλήθεια για τον έρωτα. Και ίσως να μην είμαστε σίγουροι για το τι είναι πραγματικότητα. ίσως να ονειρευόμαστε και αυτό να είναι πραγματικότητα”.

Ίσως και όχι. Ίσως να ψηνόμαστε και να τον ξαναδούμε για έναν νέο γύρο mindfuck.