Από χθες έχουμε διαβάσει και ακούσει τα πάντα από τον Νίκο Χαρδαλιά που αποφάσισε -επιτέλους- να δώσει μερικές απαντήσεις για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας με τις φωτιές αλλά και για το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Έφτασε και στο σημείο να δακρύσει. Λογικό, η πίεση των ημερών είναι μεγάλη.

Πάμε τώρα, όμως, σε όσα έκανε γνωστά το Αστεροσκοπείο Αθηνών που με ξεκάθαρο τρόπο, “ταπώνει” τον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος μιλώντας για την ατελείωτη καταστροφή στην Αττική, έκανε λόγω για 6 μποφόρ, αποδίδοντας έτσι στις καιρικές συνθήκες τα όσα θλιβερά ακολούθησαν.

Σύμφωνα με το meteο.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λοιπόν, η φωτιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε με ανέμους εντάσεως 2 μποφόρ ύστερα από 3 ώρες, έφτασε τα 3 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά: «Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ. 

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Αυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του το meteo.gr και συνεχίζει: «Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».