Το αποτύπωμα μιας σειράς στην τηλεόραση, το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα στα social media. Όταν τελείωσε ο τρίτος κύκλος του Succession, εμφανίστηκαν άπειρα status που εκλιπαρούσαν να μην τους αποκαλύψουμε τίποτα.

https://twitter.com/hashtag/Succession?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα. Πρώτον, η σειρά αρχίζει -στόμα με στόμα- να γίνεται επιδραστική και δεύτερον, γίνεται πιο εθιστική μόλις τελειώνει η τελευταία της σεζόν. Θα μπορούσα να σας πω ότι πρέπει να την δείτε γιατί υπάρχει μια στιγμή στο δεύτερο κύκλο που ραπάρει ο Κένταλ Ρόι και είναι ανεκτίμητη παρωδία της διαδοχής. Αλλά, θα έπρεπε να σποιλάρω αλύπητα για να σας εξηγήσω το γιατί. Θα παίξω safe. Στο Succession δεν μπορείς να μπεις ως θεατής αδιάβαστος. Ενσωματώνει θέματα με τα οποία έχει εμμονή η ποπ κουλτούρα, η πολιτική και η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή. Τα ακόλουθα πέντε.

Διαφθορά, πλούτος και fake news

Από την πρώτη στιγμή θα το αντιληφθείς ότι οι Ρόι έχουν μάθει ότι αγοράζουν τα πάντα με τα λεφτά τους.  Ο Ρόμαν δεν μπορεί να κρύψει την απέχθεια του για τον απλό κόσμο. Βέβαια, δεν μπορεί να κρατήσει την στύση του και να έχει σεξουαλικές επαφές με την σύντροφό του, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Που συνδέεται με την έλλειψη ενσυναίσθησης. Τον βλέπουμε με το καλημέρα να προσφέρει σε ένα παιδί της εργατικής τάξης ένα εκατομμύριο δολάρια αν μπορεί να κάνει home run (να σκοράρει δηλαδή).  Δεν μπορεί και ο Ρόμαν γελάει ενώ οι λακέδες των Ρόι τρέχουν να πληρώσουν τους γονείς του παιδιού για να μην πουν τίποτα σε κανέναν. Μιλάμε για οικογένεια που έχει μάθει να κουκουλώνει φόνους.  Οι Ρόι καταστρέφουν τον πλανήτη. Πέρα από το γεγονός ότι πετάνε καθημερινά με τα ιδιωτικά τους τζετ, χρησιμοποιούν τα κανάλια τους για να πείσουν τους Αμερικανούς ότι δεν υπάρχει η κλιματική αλλαγή και για όλα φταίνε οι προοδευτικοί woke δημοσιογράφοι.  Ο πλούτος των Ρόι χρησιμεύει κυρίως για να τους κάνει να τσακώνονται ασταμάτητα μεταξύ τους. Και για να ελέγχουν όλα τα μίντια και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

https://twitter.com/hashtag/Succession?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Δραματική κωμωδία

Η λεκτική κακοποίηση των παιδιών του Λόγκαν είναι διδακτορική διατριβή κάποιου φοιτητή ψυχολογίας. Αλλά, με λύπη το λέω, είναι και ο λόγος που βλέπει ο κόσμος αυτή τη σειρά. Είναι τόσο μα τόσο αστεία. Τα αστεία -‘εξω από αυτή τη συνθήκη-  είναι φρικτά. Αλλά είναι αριστουργηματικά, σε τέτοιο σημείο που κάνεις Google για να το καταλάβεις. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα το παραπάνω. Νιώθεις άβολα ως θεατής αλλά δεν μπορείς να πατήσεις το pause. Έχει ειπωθεί σε όλα τα κείμενα για τη σειρά ότι υπάρχει μια σαιξπηρική συνταγή που ακολουθούν παραγωγοί και σεναριογράφοι. Πχ. ο γαμπρός της οικογένειας Tom Wambsgans και ο ξάδερφος Greg (Nicholas Braun σε αγαπώ) είναι οι Ρόζενκραντζ και Γκίλντενστερν της σειράς, που παραμονεύουν για να αναδειχθούν σε comic reliefs όποτε χρειάζεται.

https://t.co/tzKcyuwWOW

Σάτιρα των μίντια

Οι Ρόι θεωρούν τον τίτλο αυτού του άρθρου, clickbait (5 λόγοι, 10 σειρές για να, 20 καλύτερα βιβλία της χρονιάς, κτλ κτλ).  Αλλά, οι Ρόι δημιούργησαν αυτού του είδους την δημοσιογραφία που απαιτεί έναν αναγνώστη που δεν θέλει food for thought αλλά κάτι εύπεπτο, σαν junk food. Η απεικόνιση του πώς οι Ρόι καταστρέφουν χωρίς συναίσθημα ό, τι αγγίζουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους τονίζει πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η δημοσιογραφία. Τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά και η αυξημένη ενοποίηση των μέσων ενημέρωσης σημαίνει ότι οι ανεξάρτητες φωνές εντός του κλάδου περιθωριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ή καταργούνται. Θυμάστε πώς ο Κένταλ έκλεισε το Vaulter (δηλαδή το Gawker). Oι τιτάνες των μέσων ενημέρωσης (επιχειρηματίες που το μόνο που πραγματικά τους αφορά είναι το χρήμα και η εξουσία) χρησιμοποιούν τις εταιρείες τους κυρίως για να δημιουργήσουν πραγματικότητες όπου κανείς ποτέ δεν θα τους αμφισβητήσει. Πχ. Δεν θα παίξουν στα κανάλια και τις εφημερίδες τους μια είδηση που μπορεί να μην έχει θετικό αντίκτυπο για το όνομά τους. Φυσικά, τους βλέπουμε να το κάνουν. Φυσικά, δεν τους νοιάζει.

https://t.co/4vtH7H6726

Family Saga

Τα καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα περιγράφουν μια διαλυμένη οικογένεια. Αυτό είναι ένα άλλο κείμενο ή εκπομπή σε κρατικό κανάλι με μηδενική τηλεθέαση. Προχωράμε. Ο πυρήνας της σειράς βρίσκεται στην παρατήρηση των διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων αδελφών Ρόι, ειδικά καθώς ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την έγκριση και την αγάπη του πατέρα τους. Θέλουν τον τίτλο, τα λεφτά και να φιλήσουν το δαχτυλίδι. Αυτοί οι τέσσερις συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οι μόνοι που μπορούν να ξέρουν πώς είναι να σε αναθρέφει ο Λόγκαν Ρόι. Δεν είναι ωραίο και ρουφάς κιλά κόκας για να το ξεχάσεις.

https://twitter.com/hashtag/Succession?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Κακοποιητικές συμπεριφορές και σκάνδαλα

Κουράστηκα να διαβάζω ότι βλέπουμε μια μεταμοντέρνα μεταφορά του Βασιλιά Ληρ να φωνάζει στα παιδιά του. Οκ. Το έγραψε ένας, γκώσαμε μετά με την αναπαραγωγή. Ο πατέρας αυτός είναι αρχετυπικός κακοποιητής και κατεξοχήν παράδειγμα μιας γενιάς ανδρών που πλέον αποκαλούμε απομεινάρια της τοξικής πατριαρχίας. Μεγαλώνει παιδιά με νεκρά μάτια που φοβούνται να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους και μισιούνται για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά. Σε ένα επεισόδιο χτυπάει τον μικρό γιο σε μια έκρηξη θυμού και ο Ρόμαν με ένα δόντι λιγότερο αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να έχει μια υγιή σχέση με το σεξ. Ο Λόγκαν Ρόι πάντα έκανε το δικό του. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι ότι δεν νοιάστηκε ποτέ για τις συνέπειες των πράξεων του. Δεν έχει ηθικές αξίες.

https://twitter.com/hashtag/SUCCESSION?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι ένα τέρας που βύθισε στη θλίψη τέσσερις ενήλικες και όλους όσοι προσπαθούν να συσχετιστούν μαζί τους. Κληροδότησε στην κοινωνία τέσσερα ανδρείκελα. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: ΤΟ ΞΕΡΕΙ.