Η είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου ήταν η εξής: Ένας ιερέας και άλλοι θεολογικοί εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να βοηθήσουν τη Γη να αντιμετωπίσει την πιθανότητα εξωγήινης ζωής. Η NASA επιστρατεύει τη βοήθεια 24 θεολόγων σε μια κίνηση για να καθορίσει πώς θα αντιδρούσαν διαφορετικές θρησκείες σε όλο τον κόσμο εάν γινόταν επαφή με εξωγήινους.

https://twitter.com/LueElizondo?ref_src=twsrc%5Etfw

Η διαστημική υπηρεσία προσέλαβε την ομάδα ακαδημαϊκών για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα στο Κέντρο Θεολογικής Έρευνας (CTI) στο Πανεπιστήμιο princeton του Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο η NASA έδωσε επιχορήγηση 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών είναι ο Βρετανός ιερέας και θεολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Δρ Andrew Davison, ο οποίος βοηθά στην παροχή συμβουλών εν μέσω της συνεχώς αυξανόμενης πιθανότητας ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.

Ο Carl Pilcher, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, δήλωσε ότι οι θεολόγοι ήρθαν για να “εξετάσουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής των εργαλείων της επιστήμης στα τέλη του 20ου (και στις αρχές του 21ου αιώνα) σε ερωτήματα που είχαν εξεταστεί στις θρησκευτικές παραδόσεις για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια“. Απευθυνόμενος στην ιδέα της Γης ως του μόνου πλανήτη στο διάστημα με ζωή πάνω του, είπε: «Αυτό είναι αδιανόητο όταν υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια αστέρια σε αυτόν τον γαλαξία και πάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν».

Εν τω μεταξύ, επιστήμονες στο Κάρντιφ ανακάλυψαν ότι η αμμωνία στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα ζωντανών οργανισμών. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του πλανήτη Δία, έχει υγρούς ωκεανούς κάτω από την επιφάνειά της που μπορεί να υποστηρίξουν τη ζωή.

https://t.co/bg3mqoxNEQ

Η είδηση ωστόσο δεν είναι ακριβώς αληθινή. Η NASA δεν έχει προσλάβει θεολόγους για να μελετήσουν την πιθανή αντίδραση που θα έχουν οι άνθρωποι στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Η NASA παρείχε κάποια χρηματοδότηση το 2015 στο Κέντρο Θεολογικής Έρευνας στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, για ένα πρόγραμμα μελέτης των πιθανών κοινωνικών επιπτώσεων της εύρεσης ζωής πέρα από τη Γη. Το χρηματοδοτούμενο από τη NASA τμήμα του προγράμματος έληξε το 2017, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο Associated Press.

https://t.co/Yh2HuWdcFR

“Τα άτομα που λαμβάνουν χρηματοδότηση επιχορήγησης από τη NASA δεν είναι υπάλληλοι, σύμβουλοι ή εκπρόσωποι της υπηρεσίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA στο AP. “Έτσι, οι ερευνητές και οι μελετητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη δεν προσλήφθηκαν από τη NASA, αλλά αντ ‘αυτού έλαβαν χρηματοδότηση μέσω της CTI για τη διεξαγωγή αυτού του έργου”.

Αν και το πρόγραμμα CTI είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, κέρδισε την προσοχή των media πρόσφατα όταν ένας από τους πρώην συναδέλφους, ο αιρετικός Andrew Davison από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο “Αστροβιολογία και Χριστιανικό Δόγμα”.  Ο Ντέιβισον επιβεβαίωσε επίσης στο AP ότι δεν «προσλήφθηκε απευθείας ή δεν πληρώθηκε μισθός» από τη NASA ή την CTI. Είπε ότι ο Κέιμπριτζ συνέχισε να πληρώνει το μισθό του όσο συμμετείχε στο πρόγραμμα.

To 2022 θέλουμε οι αναγνώστες μας να μην δέχονται αμάσητα τα clickbait fake news.