Για πολλούς ο φεμινισμός και η επικέντρωση σε ζητήματα γυναικείας ενδυνάμωση είναι απλώς μια τάση. Επίσης, για πολλούς οι τάσεις είναι για να ακολουθούνται στα τυφλά, αλλά γίνονται και όπλα της φαρέτρας του «τι μ*λ*κίες λέω για να γ*μήσω». Κάνε ένα μιξ των δυο παραπάνω προτάσεων και θα καταλάβεις πού το πάω. Ναι, μερικοί σε dating apps και τραπέζια δηλώνουν φεμινιστές, για να «γοητεύσουν το κορίτσι» και αυτή η τακτική έχει αποκτήσει όνομα: wokefishing. Και τα αγόρια αυτά έχουν αποκτήσει όνομα: pick me boys.

Ενδέχεται να έχεις βγει ήδη ραντεβού με έναν τέτοιο τυπά ή να είστε στη δέκατη μέρα του texting, που φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά, που σκέφτεσαι να του προτείνεις να τα πείτε και από κοντά. Συχνά έρχεται στο τσατ σας για να σχολιάσει τις γυναικοκτονίες, το Me Too, την έμφυλη βία και ανισότητα, κάνοντας σαφές πως είναι «σύμμαχος». Τι εννοεί σύμμαχος; Δίπλα σε κάθε γυναίκα, κάθε θύμα. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να αντιλαμβάνεται ένας άντρας πως τα πράγματα ποτέ δεν «ίσιωσαν» σε ό,τι αφορά τις έμφυλες ανισότητες. Κακό είναι όταν κάποιος προσποιείται κάτι που δεν είναι, απλώς για να γίνει αρεστός και να σε γοητεύσει, εν προκειμένω παίζοντας τον ρόλο του φεμινιστή, woke τύπου που συμμερίζεται όσα σε απασχολούν και σε προβληματίζουν.

via GIPHY

Δεν αποκλείεται να έχεις ήδη θορυβηθεί από αυτή σου την τάση, μιας και αρχίσει να γίνεται εμφανές πως η συζήτησή σας περιστρέφεται πάντοτε γύρω από αυτά. Θέλω να πω, προφανώς και σε απασχολούν τα θέματα αυτά, προφανώς και είσαι δίπλα σε κάθε γυναίκα εκεί γύρω, έχεις αντιληφθεί πως κουβαλάς, όπως όλοι, το φορτίο της πατριαρχίας και ευτυχώς κατάλαβες πως το φορτίο αυτό, δεν οφείλεις να το κουβαλάς, μα ακριβώς το αντίθετο, πρέπει να το πετάξεις στον πρώτο κάδο υποσυνείδητων απορριμάτων και να συνεχίσεις ελαφρότερη τον δρόμο σου, αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό θέμα με το οποίο ασχολείσαι όλη μέρα. Ναι, υπάρχουν ώρες που απλώς θες να φλερτάρεις με τα πιο αθώα όπλα. Και να κάνεις σεξ και να συζητήσεις για ταινίες και εκείνη την ηλίθια chick flick που σε έκανε να κλάψεις και ακόμα δεν καταλαβαίνεις γιατί.

Αν ψυλλιάζεσαι πως ο τύπος που μιλάς είναι pick me boy, ένας ψευτο-φεμινιστής για της ανάγκες του φλερτ, τα παρακάτω σημάδια ίσως σε βοηθήσουν. Αν και το γεγονός πως έχεις ήδη αρχίσει να τον βαριέσαι, λέει πολλά.

Αλλάζει άγαρμπα το θέμα μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει αυτή του την ταυτότητα

Μιλάτε για κάτι παντελώς άσχετο και ξαφνικά, από το πουθενά, βρίσκει ωραία ιδέα το να σου αναλύσει το πόσο σημαντικός είναι ο φεμινισμός, τα ρίχνει όλα στην πατριαρχία και σου εξηγεί πόσο φίλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι. ΟΚ, αλλά πού κολλάνε όλα αυτά; Θα σου πω εγώ. Όταν κάποιος παίζει ρόλο και δεν μπορεί να αξιολογήσει πού είναι χρήσιμος αυτός ο ρόλος και πού όχι, την πατάει έτσι. Πες το και «στρες της υποκρισίας».

Στο μεταξύ, από κοντά, είναι ακριβώς το αντίθετο

Ναι, εννοείται πως είναι φεμινιστής, αλλά στο πρώτο ποτό, έκανε σεξιστικό σχόλιο για τη barwoman ή τη συνάδελφό του στη δουλειά. Εννοείται πως θα γελάσει με την κοπέλα που προσπαθεί να παρκάρει απέναντι. Γενικώς, ας κρίνουμε κάποιον από τις πράξεις του και όχι από όσα ευαγγελίζεται σε dating apps και πρώτες γνωριμίες.

via GIPHY

Όταν πρέπει στ’αλήθεια να φανεί σύμμαχος, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια

Όπως είπαμε, οι άνθρωποι κρινόμαστε από τις πράξεις. Αν, λοιπόν, ο “woke” τύπος που αρχίζει να σου αρέσει, εξαφανίζεται κάθε φορά που όντως χρειάζεται να συμπεριφερθεί ως άτομο που ενδιαφέρεται για τον ρόλο των γυναικών, σου κάνει απλούστατα wokefishing. Στο μεταξύ, δεν το ζήτησες και ποτέ. Ίσως φταίει το γεγονός ότι χρησιμοποίησες τη λέξη «πατριαρχία» στην πρώτη σας γνωριμία ή στο bio σου στο Tinder. Ναι, πολλοί εκεί έξω πιστεύουν πως χρειάζεται να είσαι ορκισμένη φεμινίστρια στο φουλ, για να την αναγνωρίσεις.

Του αρέσει να παριστάνει τον «συνήγορο του διαβόλου»

Κάποια στιγμή η αλήθεια ξεφεύγει. Ίσως αργά. Ωστόσο, αν ο τύπος κάθε φορά που συζητάτε από κοντά τα ζητήματα που «σας ένωσαν» εκφέρει μια αντίθετη άποψη, φάσκοντας και αντιφάσκοντας, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου, ναι, σου έκανε wokefishing. Ίσως θεωρεί πως αυτός είναι ο τρόπος του να το σώσει, αλλά και πάλι, είναι ανάγκη;