Μία από τις άπειρες προβληματικές πτυχές του Χόλιγουντ (σεξισμός, ρατσισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός, pay gap κτλ κτλ)  είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά, οι άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες απεικονίζονται από λευκούς πλούσιους, διάσημους ηθοποιούς ενώ πχ υπάρχουν πολλοί γκέι, Κινέζοι, Ιάπωνες, Κουβανοί, τρανς ηθοποιοί εκεί έξω που θα μπορούσαν κάλλιστα να υποδυθούν τον χαρακτήρα/ ρόλο  πιο ρεαλιστικά.

Θυμόμαστε όλοι τη διαμάχη #OscarsSoWhite, η οποία ξεκίνησε το 2015, αλλά γνώρισε μια ατυχή αναζωπύρωση το 2016, επειδή όλοι οι υποψήφιοι  των Όσκαρ ήταν λευκοί, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το “whitewashing” περιγράφει τη συνήθεια να βάζουν λευκούς ηθοποιούς να υποδύονται μη λευκούς χαρακτήρες. Κι επιτέλους, μιλάμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Πρέπει οι στρέιτ ηθοποιοί να παίζουν ακόμα γκέι χαρακτήρες; ‘Είναι περίπλοκο’;Αλλά όλο και περισσότερο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιοί ζητούν να παίξουν αυτούς τους ρόλους και πολλοί από αυτούς αισθάνονται ότι μόνο αυτοί έχουν την αυθεντικότητα και την εμπειρία για να ζωντανέψουν αυτούς τους χαρακτήρες.

Η Έλεν Μίρεν, είναι μια υπέροχη Αγγλίδα ηθοποιός αλλά δεν είναι Εβραία— αντιμετώπισε πρόσφατα αντιδράσεις επειδή υποδύθηκε την Γκόλντα Μέιρ, μια εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, στην ταινία με τον τίτλο Golda. Αγνώριστη η Έλεν Μίρεν για το ρόλο.«Ήταν σίγουρα μια ερώτηση που είχα πριν αποδεχτώ τον ρόλο», είπε η ίδια στη  Daily Mail .  “Είπα, κοίτα Γκάι [Nattiv, ο σκηνοθέτης της ταινίας], δεν είμαι Εβραία. Και αν θέλεις να το σκεφτείς αυτό και αποφασίσεις να προχωρήσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, θα το καταλάβω απολύτως. Αλλά ήθελε πολύ να παίξω τον ρόλο και έτσι δέχτηκα».

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον δέχτηκε κριτική για την ερμηνεία της ως ο ασιατικός χαρακτήρας Motoko Kusanagi στην ταινία του 2017 Ghost in the Shell.«Η διαφορετικότητα είναι σημαντική στο Χόλιγουντ και δεν θα ήθελα ποτέ να νιώσω ότι υποδύομαι έναν χαρακτήρα που ήταν προσβλητικός για μερίδα του κοινού», δήλωσε στο περιοδικό Marie Claire.

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αντιμετώπισε κριτική για την ερμηνεία του non binary χαρακτήρα στο Zoolander 2 . «Υπήρχε μεγάλη διαμάχη γύρω από τον ρόλο, είναι κατανοητό τώρα»,  είπε ο Μπένεντικτ στο Variety σε πρόσφατη συνέντευξη. «Νομίζω ότι σε αυτήν την εποχή, ο ρόλος μου ανήκει μόνο σε τρανς ηθοποιό», είπε.

Ο Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος είναι cisgender, δέχθηκε έντονη κριτική επειδή υποδύθηκε μια τρανς γυναίκα στην ταινία του 2015 The Danish Girl . «Δεν θα το αναλάμβανα τώρα»,  είπε στους Sunday Times. «Έκανα αυτή την ταινία με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά νομίζω ότι ήταν λάθος».

Η Έμα Στόουν υποδύθηκε την Άλισον Νγκ κι αυτό προκάλεσε την οργή των Χαβανέζων που θεωρούν προσβολή ότι ο Κρόου χρησιμοποιεί τη λευκή  Εμα Στόουν για το ρόλο μιας Χαβανέζας, που βασίζεται μάλιστα και σε υπαρκτή προσωπικότητα. Απολογήθηκαν αμφότεροι.

Ο Τζέιμς Κόρντεν, ο οποίος είναι ετερόφυλος και παντρεμένος με γυναίκα, αντιμετώπισε αντιδράσεις για τη «στερεοτυπική» και «προσβλητική» ερμηνεία του Μπάρι Γκλίκμαν, ενός ομοφυλόφιλου άνδρα στην ταινία Prom του 2020. Εκείνος δεν απάντησε στις κριτικές αλλά έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού. Γιατί; Ο χαρακτήρας του είναι ένας ναρκισσισός ηθοποιός του θεάτρου που φοράει αστραφτερά σμόκιν, μιλάει με ένα στερεότυπο γκέι τρόπο ενώ χτυπάει συνεχώς τα χέρια του παλαμάκια.

Ο Τζάρεντ Λέτο, ο οποίος είναι cis, επικρίθηκε για την ερμηνεία του της Rayon, μιας τρανς γυναίκας, στην ταινία του 2013 Dallas Buyers Club  από έναν τρανς ακτιβιστή. Ο ηθοποιός ενσαρκώνει στην ταινία την Rayon, μια τρανσέξουαλ που είναι θύμα του ιού HIV.

Ο Τζόνι Ντεπ αντιμετώπισε κριτική για την ερμηνεία του ως ιθαγενής Αμερικάνος  στην ταινία του 2013 The Lone Ranger . Και να ταν η μόνη κριτική που αντιμετώπισε στη ζωή του γεμάτη ερωτικά σκάνδαλα, ναρκωτικά και βία.

Η Αντζελίνα Τζολί επικρίθηκε για την ερμηνεία της ως Mariane Pearl, η οποία είναι μιγάδα, στην ταινία του 2007 A Mighty Heart.

 Ο Τζέικ Τζίλενχαλ επικρίθηκε επειδή υποδύθηκε έναν Πέρση στο Prince of Persia: The Sands of Time το 2010. Ερωτηθείς για τον αμφιλεγόμενο ρόλο, είπε στο Yahoo Entertainment , «ξοδεύω πολύ χρόνο προσπαθώντας να είμαι πολύ προσεκτικός σχετικά με τους ρόλους που επιλέγω και γιατί τους επιλέγω».