Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν πεθαίνουμε; Λογικά όχι, γιατί ο θάνατος είναι μια “τζιζ” σκέψη για πολλούς από εμάς. Ξέρεις, από εκείνες τις οποίες θάβουμε στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας και διώχνουμε με ευχάριστες σκέψεις. Ωστόσο, επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου λίγο πριν ο εγκέφαλός του σταματήσει να λειτουργεί, και μάς έδωσαν μια μικρή εικόνα για το τι συμβαίνει τις τελευταίες στιγμές της ζωής μας στο πιο περίπλοκο όργανο που διαθέτουμε. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers In Aging Neuroscience, επικεντρώθηκε σε έναν 87χρονο άνδρα που νοσηλευόταν με επιληψία. Ο άνδρας συνδέθηκε με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μετά από ξαφνική καρδιακή προβολή που υπέστη και οδήγησε στον θάνατό του. Το εγκεφαλογράφημα, ωστόσο, συνέχισε την καταγραφή της εγκεφαλικής του δραστηριότητας ακόμα και 15 λεπτά μετά τον θάνατό του. 

Σύμφωνα με το Sky News, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα 30 δευτερόλπετα του τελικού καρδιακού παλμού του άντρα, υπήρξε μια αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα, τα κύματα που σχετίζονται με εξελιγμένες γνωστικές λειτουργίες και είναι ιδιαίτερα ενεργά όταν συγκεντρωνόμαστε, ονειρευόμαστε ή κάνουμε διαλογισμό. Επίσης, και όταν ανακτούμε αναμνήσεις και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. 

Τα στοιχεία αυτά, πρακτικά, υποδηλώνουν πως όταν πεθαίνουμε, βιώνουμε την ίδια νευρική δραστηριότητα όπως και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, της ανάκλησης μιας ανάμνησης και του διαλογισμού. 

Ο καθηγητής Ατζμάλ Ζεμάρ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε στο ZME Science: “Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με το χρόνο της δωρεάς οργάνων”.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές έδωσαν μια σημαντική προειδοποίηση: αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της και αφορούσε έναν εγκέφαλο ήδη τραυματισμένο λόγω επιληψίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και μια βαθύτερη κατανόηση του τι περνάει από το μυαλό μας τις τελευταίες μας στιγμές.