Αν σκεφτούμε τα τελευταία χρόνια, η ζωή στον 21ο αιώνα είναι κάπως δύσκολη. Ας σκεφτούμε την οικονομική κρίση και την πανδημία που έζησε και ζει η γενιά μας. Η καθημερινότητά μας είναι σκληρή, ανούσια και πολλές φορές μοιάζει βγαλμένη από την φαντασία του Κάφκα. Και δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τους εξωτερικούς παράγοντες και το περιβάλλον υψηλής πίεσης που ζούμε, την ίδια στιγμή έχουμε να κάνουμε και με τον εσωτερικό μας κόσμο που απορροφά όλα τα κακά της σύγχρονης εποχής.

Ενώ η αντιμετώπιση και των δύο αυτών διαστάσεων είναι κάτι που όλοι πρέπει να καταλάβουμε και να διαχειριστούμε μόνοι μας, ορισμένα πράγματα φαίνεται να μας φτάνουν σε οριακό σημείο. Ποια είναι η γιατρειά μας; Το χιούμορ, μόνο αυτό είναι ικανό να αναπτερώσει την ψυχολογία μας δίνοντάς μας δύναμη για το αύριο.

Φυσικά, η ψυχική υγεία, γιατί σε αυτή αναφερόμαστε, δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Η καλλιτέχνις Gemma Correll, η οποία πάσχει από έντονο άγχος και κατάθλιψη, ανακάλυψε ότι η δημιουργία εύθυμων κόμικς για την καθημερινότητά της τη βοηθά να κατανοήσει και να συμφιλιωθεί με την κατάσταση που επικρατεί. Ρωτήστε οποιονδήποτε από τους 929.000 ακολούθους της στο Instagram και ίσως θα σας πουν ότι βιώνουν ένα είδος κάθαρσης μέσα από τη δουλειά της.

Όταν χτυπάει το τηλέφωνο

Όταν θες να κάνεις ένα τηλεφώνημα

Οι “ιδανικές” ευχές

Όταν μια απλή ταινία μετατρέπεται σε εφιάλτη

O ορισμός της άρνησης

Όλες οι μέρες είναι ίδιες και “γιορτές” δεν υπάρχουν

Όταν οι γονείς σου επιμένουν να μιλήσεις στη θεία από το χωριό

Aυτή η καταραμένη υπερανάλυση