Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη Κωστοπούλου, κέρδισε τα 6 λεπτά της στην ελληνική τηλεόραση, τη μεσημεριανή σαββατοκυριακάτικη τηλεόραση. Μίλησε στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, κάνοντας συχνά διαλείμματα λόγου για να διαχειριστεί τη συγκίνησή της, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όσο μιλούσε για τον γιο της.

«Ο εισαγγελέας έφτασε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία για εμάς ήταν γνωστά αλλά θα ήθελα να ακουστούν. Ο Ζαχαρίας δεν μπήκε για να κάνει κανενός είδους ληστεία ούτε να κάνει κακό σε κανέναν. Ο λόγος που μπήκε παραμένει ανεξιχνίαστος. Δεν ήταν ένας άνθρωπος επικίνδυνος, βρισκόταν σε μια μη ήρεμη ψυχική κατάσταση, τρομαγμένος, συγχυσμένος. Του φέρθηκαν με μίσος. Αυτά τα 3,5 χρόνια δεν ακούσαμε μία “συγγνώμη”. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πήγαν ούτε μία ώρα φυλακή. Μας βύθισαν σε ένα πένθος και μια οδύνη που θα διαρκεί για πάντα», ανέφερε αρχικά.

Είπε πως εκείνη και ο σύζυγός της δεν θέλουν «ούτε θανατική ποινή, ούτε κραμάλες», αλλά μια ορθή κατηγορία για αυτό το γεγονός και τις ανάλογες ποινές. Έχουμε σταθεί με παραπάνω αξιοπρέπεια από όσο πρέπει και ίσως καμιά φορά νιώθω ότι αδικώ το παιδί μου αλλά αυτή είναι η ανθρωπιά μας. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους πώς κατέγραψαν σκηνές ενός εγκλήματος και μετά πήγαν σπίτι τους και το έκαναν τι το βίντεο; Το έδειξαν στους συγγενείς τους; Δεν το έχω ποτέ αυτό το βίντεο. Έχω δει σκηνές σε ρεπορτάζ και παίρνω τα μάτια μου από την οθόνη. Δεν θα άντεχα να το δω για κανέναν άνθρωπο. Δεν μιλάω για έναν τέλειο άνθρωπο αλλά για έναν άνθρωπο της προσφοράς. Ο σύζυγός μου του έλεγε συνεχώς “Ζαχαρία δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο», δήλωσε.

 

Σε ερωτήσεις για το γιατί δεν έμεινε ο Ζακ στην Αμερική, σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και την κριτική που έχει εξαπολυθεί σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε ο Ζακ και το κατά πόσο έλαβε αγάπη από την οικογένειά του, η Ελένη Κωστοπούλου απάντησε: «Είχαμε αγωνία γιατί ζώντας στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει να μην είσαι στρέιτ, αυτό σχεδόν συνεπάγεται μία μη ευτυχισμένη ζωή. Είχαμε πει στον Ζαχαρία να έρθει στην Αμερική που η ζωή είναι πιο εύκολη αλλά δεν ήθελε να αφήσει τους ανθρώπους που βοηθούσε. Κάποιος είπε ότι ο Ζαχαρίας δεν είχε πάρει αγάπη από την οικογένειά του. Δεν δέχομαι από κανέναν να κρίνει ενώ δεν μας γνωρίζουν. Τα παιδιά μου τα μεγάλωσα εγώ. Δεν τα κράτησε καμία γιαγιά, καμία θεία».

Σύμφωνα με όσα είπε, εκείνη και ο σύζυγός της και πατέρας του Ζακ δούλευαν εναλλάξ ώστε να είναι σίγουρο πως όταν ο ένας λείπει από το σπίτι, θα μπορεί ο άλλος γονιός να είναι εκεί με τα παιδιά. Στην τελευταία ερώτηση, η δημοσιογράφος τη ρωτάει ποιες λέξεις θα ήθελε να υπάρχουν δίπλα στο όνομά του. Για να πάρει την απάντηση: «Δίπλα στο όνομά του θα ήθελα να υπάρχει η λέξη “αγωνιστής” και “ελεύθερος”