Υπερπαραγωγές, εκατομμύρια δολάρια, πανάκριβα στούντιο, χιλιάδες εργαζόμενοι, εξαιρετικά ειδικά εφέ, μεγάλα συμβόλαια και ηθοποιοί που είτε κυνηγούν το όνειρό τους είτε διατηρούν με κάθε τρόπο τον μύθο που ήδη δημιουργήσει. Αυτό είναι με λίγα λόγια το περίφημο Χόλιγουντ το οποίο, από το ξεκίνημά του, έχει έναν και μόνο σκοπό: να μας παίρνει από το χέρι και να μας μεταφέρει μέσα από τις ταινίες του σε διαφορετικούς κόσμους.

Σε αυτό, φυσικά, παίζουν τεράστιο ρόλο (διπλής) και τα άτομα που πρωταγωνιστούν στα κινηματογραφικά πρότζεκτ που εκτός από την πλοκή, επενδύουν σε μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες ώστε να βάλουν δύσκολα στο μυαλό μας κατά τη θέαση. Οι μεταμορφώσεις των ηθοποιών -κυρίως σωματικές- που μετά βίας αναγνωρίζουμε είναι μία από αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν μία ταινία ενδιαφέρουσα και μάλλον ήρθε η στιγμή για να μιλήσουμε για αυτές που μας ενθουσίασαν λίγο παραπάνω. Ναι, ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ο νικητής αυτής της λίστας, αφού τον βλέπουμε όχι μία, αλλά δύο φορές. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο – Raging Bull

https://www.youtube.com/watch?v=90WFNbGhwio

Έχοντας εκπαιδευτεί ως επαγγελματίας για να πετύχει τη σωματική διάπλαση του Τζέικ ΛαΜότα, o Ρόμπερτ Ντε Νίρο πήρε αρκετά κιλά για να φτάσει αυτά του παλαίμαχου τότε πυγμάχου. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος τεσσάρων μηνών από τα γυρίσματα, ο Ντε Νίρο ξεκίνησε μια γαστρονομική περιοδεία στην Ιταλία και τη Γαλλία, τρώγοντας συνεχώς ζυμαρικά, τυρί και παγωτό, προτού επιστρέψει για τις τελευταίες σκηνές των που γυρίστηκαν σχετικά γρήγορα επειδή ο ηθοποιός κουραζόταν γρήγορα. Ο Σκορσέζε φοβήθηκε τόσο για τη υγεία του Ντε Νίρο που επέλεξε να τελειώνει με την ταινία μια ώρα αρχύτερα. «Τα πρώτα 15 κιλά ήταν διασκεδαστικά», είπε ο Ντε Νίρο. «Τα υπόλοιπα ήταν δύσκολα». Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, βέβαια, έγινε δικό του.

Μάρλον Μπράντο – Ο Νονός

«Θα του κάνω μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί». Είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεχάσουμε πόσο άλλαξε ο Μπράντο για να υποδυθεί τον Βίτο Κορλεόνε στην κλασική ταινία του 1972. Με την φήμη του «δύσκολου» που τον συνόδευε και μια σειρά από αποτυχίες στο box office, ο ηθοποιός έψαχνε την αναγέννησή του και τη βρήκε όταν ο Κόπολα του ζήτησε να παίξει στον Νονό. Ο Μπράντο, υπενθυμίζουμε, ήταν μόλις 46 ετών, αλλά κατάφερε να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη ένας σχεδόν ηλικιωμένος άνδρας σε έναν ρόλο που, όσα χρόνια και αν περάσουν, θα μνημονεύεται. Για τα γυρίσματα, ο Μπράντο φορούσε ένα ειδικά κατασκευασμένο προσθετικό επιστόμιο, έβαψε τα μαλλιά του και τοποθέτησε βαμβάκι στο στόμα του. Κέρδισε ένα Όσκαρ για τον ρόλο που έσωσε την καριέρα του αλλά, όπως ήδη γνωρίζετε, αρνήθηκε να το δεχτεί.

Μάθιου ΜακΚόναχι – Dallas Buyers Club

Για το Dallas Buyers Club, o Μάθιου ΜακΚόναχι είδε τον εαυτό του να χάνει πολλά κιλά, αντικαθιστώντας τις διατροφικές του συνήθειες με αναψυκτικά διαίτης, ασπράδια αβγών και ένα κομμάτι κοτόπουλο την ημέρα, αποφεύγοντας την άσκηση. Μετά από όλα αυτά, έπρεπε να φαίνεται άρρωστος και αδύναμος. Όταν έχασε υπερβολικά πολλά κιλά, ο ΜακΚόναχι είπε ότι οι άνθρωποι σταμάτησαν να τον ρωτούν αν είναι καλά και άρχισαν να του προτείνουν να ζητήσει βοήθεια. «Σκέφτηκα: Ορίστε. Αυτό είναι το καλύτερο σημάδι». Α, ναι, δεν έβγαινε ήλιο για έξι μήνες για να πετύχει και το κατάλληλο χρώμα. Υπερβολές, αλλά αυτός ο ρόλος έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Κρίστιαν Μπέιλ – American Hustle

Αν κάναμε μια λίστα μόνο με τις ακραίες μεταμορφώσεις σωμάτων, πάλι ο Κρίστιαν Μπέιλ θα κέρδιζε. Για τον ρόλο του στο American Hustle του 2013 πήρε 19 κιλά για να υποδυθεί τον Ίρβιν Ρόουζφελντ έναν χαρακτήρα που βασίζεται στον διαβόητο Αμερικανό απατεώνα Μέλβιν Γουάινμπεργκ. Ο Μπέιλ ξύρισε μεγάλο μέρος του κεφαλιού του ενώ χάρισε στον εαυτό του μια δισκοκήλη, μειώνοντας το πραγματικό του ύψος. Είναι ο βασιλιάς των μεταμορφώσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Μην ξεχνάμε και τους ρόλους του στο Vice και στο The Fighter.

Κρίστιαν Μπέιλ – The Machinist

Τι να πεις για τον Μπέιλ, τι να πεις και για την ταινία. Για να αναπαραστήσει έναν παρανοϊκό τύπο που πάσχει από αϋπνίες, ο Μπέιλ έχασε υπερβολικά πολλά κιλά, ακολουθώντας μια αυστηρή καθημερινή δίαιτα με ένα μήλο, ένα φλιτζάνι καφέ, μια κονσέρβα τόνο και περιστασιακά ουίσκι. Ο Μπέιλ άρχισε επίσης το κάπνισμα για να τον βοηθήσει να περιορίσει την όρεξή του. Για να γίνουν τα πράγματα πιο ακραία, στη συνέχεια έπρεπε να πάρει τα κιλά που έχασε πίσω ώστε να παίξει στο Batman Βegins. Όλα αυτά, μέσα σε μόλις 6 μήνες. Τεράστιος.