Σίγουρα αν έχετε αδέλφια και μεγαλώσατε αγαπημένα έχετε σπάσει κάποιο χέρι, δεν μιλούσατε για καμιά εβδομάδα και μαλώσατε για τα ρούχα που κάποιος δανειζόταν χωρίς να ρωτήσει. Στα καλά νέα δεν έχετε αποκεφαλίσει κάποιο από τα αδέλφια σας. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Γιατί η ιστορία είναι γεμάτη από αδελφικά μαχαιρώματα. Game of Thrones φάση. Η οικογένεια είναι περίπλοκη. Ειδικά αν υπάρχουν περιουσίες. Και χωράφια. Και διαμερισματάκια. Και κληρονομιές. Κοίτα να δεις τώρα πόσο «σκοτώθηκαν» αυτά τα διάσημα αδέλφια.

Οι αδερφοί Dassler

Οι εταιρείες υποδημάτων Puma και Adidas οφείλουν την ύπαρξή τους σε ένα ζευγάρι Γερμανών αδερφών, τον Rudolf “Rudi” και τον Adolf “Adi” Dassler. Ενώ ο Rudi επιστρατεύτηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Adi άρχισε να δημιουργεί παπούτσια στο πλυσταριό της μητέρας τους και στη δεκαετία του 1920, τα αδέρφια ίδρυσαν την Dassler Brothers Sports Shoe Company. Σύντομα έφτασε στην επιτυχία χάρη στα καινοτόμα νέα παπούτσια του Adi. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ο Αμερικανός σπρίντερ Τζέσι Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια φορώντας τα παπούτσια. Αλλά,  η επιτυχία οδήγησε σε ένταση μεταξύ των αδελφών και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τους οδήγησε σε μια πλήρη διαμάχη. Αφού ο Rudi αρνήθηκε να απασχολήσει τους δύο γιους της αδερφής του Μαρί, ελπίζοντας να αρνηθεί τον έλεγχο της εταιρείας από άλλα μέλη της οικογένειας, και οι δύο γιοι κλήθηκαν στο στρατό και σκοτώθηκαν. Ο Rudi επιλέχτηκε ο ίδιος το 1943, για το οποίο κατηγόρησε τον αδελφό του. Ο Adi κατάφερε να αποφύγει το ντραφτ, καθώς κρίθηκε απαραίτητος για τη λειτουργία της επιχείρησης. Ο Rudi προσπάθησε να εγκαταλείψει τη θέση του, φοβούμενος ότι ο αδερφός του σχεδίαζε να αναλάβει, αλλά η Γκεστάπο τον έπιασε και τον φυλάκισε για το υπόλοιπο του πολέμου.

Όπως πολλοί Γερμανοί εκείνη την εποχή, ο Rudi και ο Adi ήταν και οι δύο μέλη του ναζιστικού κόμματος. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καθένας προσπάθησε να ζωγραφίσει τον άλλον ως τον μεγαλύτερο Ναζί.  Το 1948, οι αδερφοί Ντάσλερ αποφάσισαν τελικά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους , χωρίζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και σχηματίζοντας ανταγωνιστικές εταιρείες. Ο Adi δημιούργησε την “Adidas” χρησιμοποιώντας έναν συντομευμένο συνδυασμό του ονόματος και του επωνύμου του. Ο Rudi ονόμασε την εταιρεία του “Ruda”, η οποία τελικά έγινε “Puma”.

Στο αποκορύφωμα της διαμάχης για τα παπούτσια, η ίδια η γερμανική πόλη τους (Herzogenaurach) διαιρέθηκε. Οι εργάτες για καμία από τις δύο εταιρείες δεν τόλμησαν να περάσουν το ποτάμι του χωριού στο πλάι της άλλης. Για το υπόλοιπο της ζωής τους, τα αδέρφια σπάνια έβλεπαν ο ένας τον άλλον, αλλά στο νεκροκρέβατό του το 1974, ο Rudi κάλεσε τον Adi να του μιλήσει για τελευταία φορά. Ο αδερφός του αρνήθηκε.

Οι αδελφοί Kellogg

Ο John Harvey Kellogg και ο Will Keith Kellogg ανατράφηκαν ως Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας. Ο Τζον πίστευε ένθερμα σε αυτό που αποκαλούσε «βιολογική ζωή», που περιλάμβανε μια αυστηρή δίαιτα χορτοφαγίας, χωρίς αλκοόλ, καπνό, καφέ, τσάι ή καρυκεύματα και ελάχιστα γαλακτοκομικά. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20, ο John έγινε πρόεδρος ενός υγειονομικού στο Battle Creek, MI. Οι ασθενείς κουράστηκαν τόσο πολύ από την επιβεβλημένη διατροφή του που ο ίδιος, η σύζυγός του και ο αδερφός του Γουίλ άρχισαν να πειραματίζονται με πρωινά φυτικής προέλευσης το 1877. Τελικά, έπεσαν πάνω σε νιφάδες καλαμποκιού.

Αν και θεωρούνταν ο εφευρέτης των νιφάδων καλαμποκιού, ο John ενδιαφέρθηκε λιγότερο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Τον ενδιέφερε περισσότερο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες της Αμερικής καθώς και τον «αμαρτωλό» τρόπο ζωής τους (πίστευε ότι η κατανάλωση κορν φλέικς θα σταματούσε τον αυνανισμό). Εν τω μεταξύ, ο οξυδερκής επιχειρηματίας Will αγόρασε τα δικαιώματα από τον αδερφό του για να παρασκευάσει τα δημητριακά καλαμποκιού και το έβγαλε στην αγορά το 1906 με άμεση επιτυχία.

Ωστόσο, ο John εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το όνομα Kellogg για να πουλάει νιφάδες καλαμποκιού σε πρώην ασθενείς, και αυτό οδήγησε σε δικαστική διαμάχη μεταξύ των αδελφών για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει τα δικαιώματα του οικογενειακού ονόματος. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, είχε συγκεντρώσει μια περιουσία περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων , καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Μετά τις μηνύσεις, τα αδέρφια λέγεται ότι σπάνια μιλούσαν.

Οι αδελφοί Gallagher

Το συγκρότημα Oasis μπορεί να είναι γνωστό για επιτυχίες όπως το “Wonderwall” και το “Champagne Supernova”, αλλά η περιβόητη κόντρα μεταξύ των συναδέλφων και των αδελφών Noel και Liam Gallagher μπορεί να επισκιάσει τη μουσική τους επιτυχία. Όπως πολλές αδερφικές αντιπαλότητες, αυτή χρονολογείται από μικροκαβγάδες στην παιδική ηλικία. Ο Liam περιέγραψε την άποψή του για το ξεκίνημα της διαμάχης, λέγοντας: “Ένα βράδυ μπαίνω τσαντισμένος και δεν μπορούσα να βρω το διακόπτη των φώτων και έτσι τσαντίστηκα σε όλο το νέο στερεοφωνικό [του Noel]. Νομίζω ότι βασικά καταλήγει σε αυτό.”

Ένας από τους χειρότερους καβγάδες τους σημειώθηκε το 2000, αφού ο Liam αναρωτήθηκε αν ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν στην πραγματικότητα ο βιολογικός πατέρας του παιδιού του. Ο Noel τα παράτησε ξανά. Το 2005, ο Noel ισχυρίστηκε ότι είχε μάθει πώς να τρομοκρατεί ψυχολογικά τον μικρότερο αδερφό του. Για παράδειγμα, μετακινώντας κρυφά έπιπλα στο σπίτι του γνωρίζοντας ότι φοβόταν τα φαντάσματα.Ο Noel τελικά εγκατέλειψε οριστικά το Oasis το 2009, αλλά η δημόσια κόντρα συνεχίστηκε, ιδιαίτερα όταν ο Liam απέκτησε λογαριασμό στο Twitter. Το 2016, ο Liam ξεκίνησε μια καμπάνια με tweets κατά του Noel, αναφερόμενος επανειλημμένα στον αδερφό του ως πατάτα.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Esquire , ο Liam αποκάλυψε: «Η τελευταία φορά που είδα τον Noel ήταν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα πριν από περίπου 10 χρόνια. Είναι κρίμα, έτσι δεν είναι;».

Οι αδελφές Boleyn

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Η’ (1509-1547), ήταν σύνηθες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες να χρησιμοποιούν τις σχέσεις και το γάμο για πολιτικά οφέλη. Το 1522, η 17χρονη Μαρία Μπολέυν είχε ήδη παντρευτεί και είχε γεννήσει ένα παιδί όταν γνώρισε τον Henry VIII. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο γάμος του Ερρίκου με την Αικατερίνη της Αραγονίας είχε γίνει τεταμένος λόγω της έλλειψης αρσενικού κληρονόμου. Ο Ερρίκος επιδίωκε ενεργά σχέσεις με διάφορα μέλη της συνοδείας της βασίλισσας και το 1525, η Μαρία έγινε ερωμένη του. Ένα χρόνο αργότερα γέννησε έναν γιο, τον οποίο πολλοί υποπτεύονται ότι ήταν το νόθο παιδί του Χένρι. Εν τω μεταξύ, ο Χένρι κυνηγούσε επίσης ενεργά τη μεγαλύτερη αδερφή της Μαίρης, Άννα Μπολέιν .

Τρία χρόνια αργότερα, αν και η Άννα είχε δώσει στον Χένρι ένα παιδί, ήταν θηλυκό – η Ελίζαμπεθ. Η Άννα έπεσε σε δυσμένεια. Κατηγορήθηκε για μοιχεία και αιμομιξία (που ευρέως πιστεύεται από τους ιστορικούς ότι είναι ψευδείς κατηγορίες που δημιουργήθηκαν για να την εκδιώξουν) και φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Η Μαίρη δεν επισκέφτηκε την αδερφή της ή τον αδερφό της Τζορτζ (επίσης φυλακισμένο) και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τους έγραψε ποτέ ή επικοινώνησε μαζί τους. Η Άννα εκτελέστηκε το 1536.

Οι αδελφές Τζόαν Φοντέιν και Ολίβια ντε Χάβιλαντ

Οι παλιές ηθοποιοί του Χόλιγουντ (και οι αδερφές)  Ολίβια ντε Χάβιλαντ και Τζόαν Φοντέιν γεννήθηκαν με διαφορά 15 μηνών και η κόντρα τους ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Η Τζόαν θεωρούσε τη μεγαλύτερη αδερφή της Ολίβια την αγαπημένη της μητέρας τους και οι καβγάδες συχνά κατέληγαν σε πάλη. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Life , η Τζόαν σχεδίασε να σκοτώσει την αδερφή της σε αυτοάμυνα σε ηλικία 9 ετών. Όταν η Ολίβια έγινε συντάκτρια ενός σχολικού περιοδικού, δημοσίευσε μια εικονική διαθήκη  που ανέφερε: “Κληροδοτώ στην αδερφή μου την ικανότητα να κερδίζει αγόρια και καρδιές, τις οποίες δεν έχει προς το παρόν “. Η Ολίβια αποθάρρυνε την Τζόαν να χρησιμοποιήσει το όνομα της οικογένειας ντε Χάβιλαντ και μετά από συνεννόηση με μια μάντισσα, η Τζόαν αποφάσισε να πάει με το επώνυμο του πατριού της.

Οι αδερφές δούλευαν σε διαφορετικά στούντιο, αλλά παρά την αρχική της απροθυμία, η Ολίβια έδωσε στην αδερφή της ένα μέρος για να μείνει στο Λος Άντζελες και οι δύο αδερφές φέρεται να πρότειναν την άλλη για ρόλους για τους οποίους δεν ήταν κατάλληλες. Αλλά ο ανταγωνισμός τους ήρθε σε δημόσια σκηνή το 1942. Η Ολίβια ήταν έτοιμη για Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Hold Back the Dawn , ενώ η Τζόαν προτάθηκε για το ρόλο της δίπλα στον Κάρι Γκραντ στο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ Suspicion .

Η Τζόαν, το αουτσάιντερ, κέρδισε και έγινε αντιληπτό ότι σνόμπαρε τα συγχαρητήρια της μεγαλύτερης αδερφής της καθώς πήγαινε να λάβει το βραβείο της. Όταν η Ολίβια κέρδισε το δικό της βραβείο Όσκαρ το 1947 για το  To Every His Own,  σνόμπαρε την αδερφή της σε αντάλλαγμα, αν και είναι πιθανό να είχε διαφορετικά κίνητρα. Η Τζόαν μιλούσε δημόσια για τον νέο σύζυγο της Ολίβια, τον μυθιστοριογράφο Μάρκους Γκούντριτς, λέγοντας: “Το μόνο που ξέρω γι ‘αυτόν είναι ότι είχε τέσσερις συζύγους και έγραψε ένα βιβλίο. Κρίμα που δεν είναι το αντίστροφο.”

Η σχέση τους φαινόταν να βελτιώνεται μέχρι που η μητέρα τους αρρώστησε με καρκίνο σε τελικό στάδιο και η Ολίβια τη φρόντισε. Όταν πέθανε το 1975, η Τζόαν είπε ότι η Ολίβια δεν την κάλεσε στο μνημόσυνο (αν και παρευρέθηκε ούτως ή άλλως). Η σχέση τους δεν επανήλθε ποτέ, όπως κατέστησε σαφές η Τζόαν σε συνέντευξή της στο People ενώ προωθούσε τα απομνημονεύματά της το 1978.