Αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Άλαν Ρίκμαν που δημοσιεύονται από τον Guardian, μας προσφέρουν μια ματιά στο δεκαετές ταξίδι του αείμνηστου ηθοποιού μέσα από το franchise του Χάρι Πότερ και μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που αποφάσισε να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Σέβερους Σνέιπ και στις οκτώ ταινίες.

Πριν ξεκινήσει η παραγωγή για την πέμπτη ταινία της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα, ο Ρίκμαν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ο ηθοποιός διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη το 2005 και άρχισε να λαμβάνει θεραπεία μέχρι που οι γιατροί αποφάσισαν αργότερα να αφαιρέσουν ολόκληρο τον προστάτη του με χειρουργική επέμβαση.

Εβδομάδες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο, ο Ρίκμαν έγραψε στο ημερολόγιό του για την απόφασή του να παραμείνει ο διαβόητος ζοφερός καθηγητής φίλτρων που όλοι μας, στο τέλος, αγαπήσαμε.

via GIPHY

«Επιτέλους, ναι στο HP 5. Η αίσθηση δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική. Το επιχείρημα που κερδίζει είναι αυτό που λέει: «Ξεπέρασέ το. Είναι η ιστορία σου», έγραψε.

Το 2007, ο ηθοποιός κατέγραψε τις σκέψεις του για τον χαμό του χαρακτήρα του στο τελευταίο βιβλίο της Ρόουλινγκ, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, προσθέτοντας ότι γνώριζε από πριν για τη θλιβερή ιστορία αγάπης μεταξύ του χαρακτήρα του και της μητέρας του Χάρι Πότερ, Λίλι.

«Έχω τελειώσει την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου «Χάρι Πότερ»», έγραψε τότε. «Ο Σνέιπ πεθαίνει ηρωικά, ο Πότερ τον περιγράφει στα παιδιά του ως έναν από τους πιο γενναίους άντρες που γνώρισε ποτέ και αποκαλεί τον γιο του Άλμπους Σεβέρους. Αυτή ήταν μια γνήσια ιεροτελεστία. Μια μικρή πληροφορία από την Τζο Ρόουλινγκ πριν από επτά χρόνια, ότι ο Σνέιπ λάτρευε τη Λίλι, μου έδωσε μια άκρη στον γκρεμό για να πιαστώ».