Από την αρχή της καριέρας της, έπρεπε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους. Ναι, είναι όμορφη. Ναι, είναι εντυπωσιακή. Το ξέρει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, εκτός από όλους εμάς, έχει διαβάσει και εκείνη σε διάφορες σελίδες της κακιάς ώρας ότι είναι και επίσημα η πιο σέξι γυναίκα στον πλανήτη Γη. Βαρέθηκε. Στον χώρο του κινηματογράφου μπήκε για να δουλέψει, όχι για να οργώσει τη φαντασία -κυρίως- των ανδρών που σεξουαλικοποιούν κάθε της ρόλο και κάθε της κίνηση.

Το celebrity status ωστόσο, δίνει πάτημα σε όλους να σε κρίνουν, να δημιουργήσουν μία εικόνα για εσένα η οποία απέχει από την πραγματικότητα. Η Σκάρλετ Γιόχανσον (ή Γιοχάνσον) γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο εργάζεται, πρέπει παράλληλα να τονίζει -πάντα με έξυπνο τρόπο- ότι είναι ένα σκεπτόμενο ον, όχι μια κούκλα (διπλής) που της μιλάς και δεν απαντάει. Σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται (και πιστέψτε μας, είναι πολλές) στριμώχνει τον σεξισμό και τις ηλίθιες ερωτήσεις που της κάνουν με πραγματικά εκπληκτικό τρόπο. Άλλωστε, μιλάμε για χρόνια εμπειρίας. 

Η Σκάρλετ Γιόχανσον γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του 1984 και έτσι είναι η τέλεια αφορμή για να γυρίσουμε πίσω σε αυτές τις στιγμές, τότε που, χωρίς κανένα δισταγμό, παρέδιδε μαθήματα στους δημοσιογράφους για το πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και με διακριτικότητα. Σκάρλετ, χρόνια σου πολλά και συνέχισε να μην κρατάς το στόμα σου κλειστό.

Είσαι διαφορετική

“Δεν έχει προβλήματα με το σώμα σου όπως έχουμε όλες οι υπόλοιπες”, ξεκινάει να λέει η δημοσιογράφος με την Σκάρλετ να απαντά πως, “καταρχάς, όλες έχουμε θέματα με το σώμα μας”, κάνοντας γνωστό πως, ναι, ακόμα και εκείνη έχει τις ίδιες καθημερινές ανησυχίες με όλες τις γυναίκες. Γιατί δηλαδή πρέπει να ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία;

Το ανδρικό κοινό

“Αρέσεις στον πατέρα μου, αρέσεις στο αγόρι μου, αρέσεις σε όλους τους άντρες”, λέει μια γυναίκα δημοσιογράφος στην αρχή της ερώτησής της και όπως καταλαβαίνετε, η Σκάρλετ δεν κρατήθηκε. Mε ένα ειρωνικό “ναι” δήθεν ικανοποίησης, είπε πως “επιτέλους, κέρδισα όλες τις γενιές. Συμπαθώ το ανδρικό κοινό μου, μου αρέσει να βγάζω ταινίες που αρέσουν στο σκληρό ανδρικό κοινό. Αλλά πρέπει να σου πω ότι είναι πιο ωραίο για μένα όταν έρχονται κορίτσια σε μένα και μου λένε ότι τους άρεσε κάποια ταινία μου. Θέλουμε την αποδοχή από τις άλλες γυναίκες”.