Η Αθήνα είναι μια περίεργη πόλη. Για κάποιους, επίσης, είναι και άσχημη, υπερβολικά άσχημη κάτι που μάλλον σχετίζεται και με την γενικότερη λειτουργικότητά της. Η κίνηση, η φασαρία, το τσουβάλιασμα του κόσμου σε μικρές περιοχές και γενικότερα η αίσθηση της ασφυξίας όταν περιτριγυρίζεσαι από χιλιάδες σε ένα σχετικά μικρό οικοδομικό τετράγωνο, παίζει σίγουρα το ρόλο του. 

Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που ακολουθεί την πρωτεύουσα από τότε που μετατράπηκε σε αυτό που είναι σήμερα, το 2022: η εγκληματικότητα, ο φόβος του να περπατήσεις έχοντας το κεφάλι σου ήσυχο στις περιοχές της άσχετα με το τι ώρα δείχνει το νέο σου ρολόι, αυτό που, ανάμεσα σε άλλα, σε ενημερώνει για το πόσο ποιοτικός ήτον ο βραδινός σου ύπνος.

Είναι κάπως υπερβολικός ο χαρακτηρισμός “επικίνδυνη πόλη”; όταν μιλάμε για το κέντρο μιας χώρας; Όχι, άλλωστε σε κάθε μεγάλη πόλη της ευρώπης αλλά και του κόσμου, η εγκληματικότητα είναι μεγάλη, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο το να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στα “περίεργα στενά” και τις κάπως απόμακρες γειτονιές.

Για να τα λέμε όλα, όμως, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να γαρνίρουμε τις εκάστοτε ‘επικίνδυνες καταστάσεις” με λίγη μυθική διάσταση, μεγαλοποιώντας τες, δίνοντας με τη σειρά μας πάτημα στους συντηρητικούς να υποβαθμίσουν, για παράδειγμα, τα Εξάρχεια διατηρώντας στον αφρό την πεποίθηση ότι εκεί, το μόνο που ξέρουν, είναι να σπάνε βιτρίνες. Αλλά το θέμα μας δεν είναι τα Εξάρχεια στην προκειμένη περίπτωση, είναι η Ομόνοια, μία ακόμα παρεξηγημένη περιοχή.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά όσοι ζείτε στην Αθήνα, η Ομόνοια έχει τη ρετσινιά της επικίνδυνης περιοχής τα τελευταία χρόνια. Τους λόγους τους ξέρετε, δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε. Έτσι, ενας χρήστης του Reddit που δεν ζει στην πρωτεύουσα αλλά έχει ακούσει ή διαβάσει από τρίτους για εκείνη, είχε μια απορία: “Πρέπει να πάω κοντά στην Ομόνοια (στο Πολυτεχνείο) να πάρω κάτι βιβλία. Θα είμαι ασφαλής αν πάω μόνος το μεσημέρι; Είμαι από άλλη πόλη και δεν ξέρω το γίνεται εκεί. Edit: Συγγνώμη για το ποστ. Πραγματικά δεν είναι τρολ ή για να μαζέψω σχόλια. Απλώς είμαι από μια πολύ πιο μικρή πόλη και με έπιασε ένας μίνι πανικός στο λεωφορείο”.

Οι υπόλοιποι χρήστες του Reddit, δεν ήθελαν και πολύ να δώσουν τις δικές τους συμβουλές μόνο που, το έκαναν με τον γνωστό ελληνικό τρόπο, κάπως άκομψα δηλαδή. Το περιμέναμε; Το περιμέναμε. Ποιες ήταν οι απαντήσεις λοιπόν στο “αν  είμαι ασφαλής αν πάω μόνος το μεσημέρι; Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες.Ετοιμαστείτε, είναι ακριβώς αυτές που φαντάζεστε. 

Ελπίζω να σου έχει αναφέρει κάποιος πως να αποφύγεις τους ντόπιους ομονοιακους σαμουράι που μαχαιρώνουν ότι βρούνε

Σκοπεύεις να κρατάς κ ψάθινο καλάθι με πεσκεσια; γιατί τότε ίσως κ να κινδυνεύεις 

Η ειρωνική απάντηση: Μαζευτείτε 4-5 παρέα ρε συ. Εγώ δε θα το ρίσκαρα.

Ρε φίλε αλήθεια τώρα. Υπάρχει και κάποιο όριο στην άγνοια. Τεσπα.

Μου θύμισες ένα παλιό συμμαθητή μου απ το νησι που κανονίσαμε να βρεθούμε και οταν του είπα να πάμε Εξάρχεια νόμιζε οτι του κανω πλάκα.

Αυτά παθαίνεις όταν ακούς απόψεις για την Αθήνα από 14χρονούς επαρχιώτες redditors.

Οχι πεφτουν βομβες εκει καθε μερα..

O έχε το νού σου: προσωπικά δεν την προτιμάω, αλλά το ασφαλής είναι σχετικό, λογικά δεν θα συμβεί κάτι αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο και να συμβει

Η Ομόνοια είναι PvP zone, φέρε ανάλογο gear

Πού φτασαμε ρε; Πώς φαίνεται το κέντρο της Αθήνας σε κάποιον που έρχεται πρώτη φορά. Νταξει δεν πήγες Ξουθου τα βράδια ούτε ψάχνεις Βικτώρια και Μεταξουργείο τα πιο σκοτεινά στενάκια. Ξεκόλλα μια κανονική πόλη είναι και στην Ομόνοια όλα είναι πολυσύχναστα. Κάθε μέρα κατεβαίνει κόσμος για να κάνει δουλειές εκεί, δεν πήγες στο άβατο