Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένα απαραίτητο κακό. Μια από αυτά τα διεκπεραιωτικά “διαλείμματα” από τη ροή της ημέρας. Και ξέρεις, αυτό είναι κοινός τόπος, σε κάθε μέρος, κάθε χώρα. Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους λογαριασμούς με τους περισσότερους ακόλουθους εκεί έξω, έχει ένα feed γεμάτο από φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζονται κουρασμένοι επιβάτες των συγκοινωνιών του Hong Kong, να έχουν αποικοιμηθεί ή να έχουν απελπιστεί, με μια και μοναδική ανάγκη: να φτάσουν επιτέλους στον προορισμό τους. 

Η σελίδα MTR Sleepers ξεκίνησε σαν project τον Σεπτέμβριο του 2016 ως ένας τρόπος καταγραφής της υποτιμημένης τέχνης του ύπνου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό προέκυψε σαν ιδέα από όλες τις φορές που ο τύπος πίσω από τη σελίδα του μαζί με την κοπέλα του -σήμερα σύζυγό του- συναντούσε αποκοιμισμένους πάνω στα καθίσματα ή άτσαλα ακουμπισμένους στα τζάμια. “Όταν κάναμε dating με τη σύζυγό μου, παίρναμε αρκετά το MTR. Ζούσε στο Fan Ling και εγώ ζούσα στο Kennedy Town οπότε παίρναμε πολύ το MTR [για να συναντηθούμε]”, αναφέρει σε συνέντευξή του στο The Beat

“Πάντα βλέπαμε ανθρώπους να κοιμούνται σε αστείες στάσεις. Σκεφτήκαμε πως θα είχε πλάκα να ξεκινούσαμε μια σελίδα στο Instagram για να καταγράφουμε όσους έχουν αποκοιμηθεί -έτσι για την πλάκα”. 

Το πρώτο post της σελίδας, στις 1 Σεπτεμβρίου 2016, φαίνονται δυο γυναίκες να στηρίζονται η μια στην πλάτη της άλλης, αγκαλιά με τα backpack τους. Η πορεία της σελίδας είναι θεαματική. Σήμερα δανείζονται φωτογραφίες της, μέσα όπως το Nowness Asia

Αρχικά όλες οι φωτογραφίες ήταν δικές τους. Έπειτα, ακόλουθοι έστελναν τα δικά τους submissions. Σήμερα, από ό,τι φαίνεται, αποτελούν όλοι μαζί μια ομάδα κρυφών θαυμαστών όσων μπορούν να πάρουν έναν υπνάκο στο μετρό, χωρίς να χάσουν τη στάση τους. Πέρα από αυτό, όμως, η σελίδα έχει εξελιχθεί σε μια άτυπη καταγραφή της καθημερινότητας των κατοίκων του Hong Kong, μαζί με την κούραση, το στρες και την ανάγκη για ξεκούραση. Ακόμα και αν αυτή διαρκεί δεκαπέντε λεπτάκια και σε αφήνμει να καταλήξεις να γέρνεις στον ώμο ενός αγνώστου.