Η τεχνητή νοημοσύνη είναι -σχεδόν- παντού στις μέρες μας. Τι ακριβώς είναι όμως και γιατί υποτίθεται ότι είναι ένα τεράστιο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων;  Στην ουσία μιλάμε για την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Κρατήστε τα δύο τελευταία, θα μας χρειαστούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών. Έτσι, αν ένας καλλιτέχνης «ταΐσει» αυτή τη μηχανή με δεδομένα, τότε, το πιθανότερο είναι να έχει απίστευτα αποτελέσματα.

Αυτό έκανε λοιπόν και ο Ο καλλιτέχνης Paul Parsons γύρισε τους αστέρες του επαγγελματικού αθλητισμού πίσω στα παιδικά τους χρόνια. Χρησιμοποιώντας προγραμμάτα τεχνητής νοημοσύνης, κατάφερε μια αρκετά ρεαλιστική προσομοίωση για το πώς θα έδειχναν αγαπημένοι αστέρες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, εάν ήταν ξανά παιδιά.

Ο Parsons δημοσίευσε τις φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Instagram, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον με τις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και των Lionel Messi, Kylian Mbappe, Cristiano Ronaldo, Neymar, Harry Kane, Gareth Bale, Kevin De Bruyne, Mohamed Salah, Antoine Griezmann και Robert Lewandowski.

Κάτι μας λέει ότι δεν θα σταματήσει εκεί και ότι θα περάσουν από τα προγράμματά του κι άλλα διάσημα ονόματα. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε και τον Ευτύχη Μπλέτσα. Άκυρο, πάντα ίδιος ήταν, ο χρόνος δεν τον ακουμπά.