Πριν ένα διάστημα, γράφαμε για όλες εκείνες τις βλακώδεις δικαιολογίες που βρίσκουν ακόμα μερικοί (και μερικές, ενίοτε) για να μη χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Την ίδια στιγμή, γιατί έτσι είναι η ζωή, στη Γαλλία διατίθενται δωρέαν προφυλακτικά στα φαρμακεία, στους νέους κάτω των 26 ετών, στο πλαίσιο της “μικρής επανάστασης στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη”, όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά την πρωτοβουλία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Σε άλλα -γαλλικά- νέα, η νέα στρατηγική για την υγεία, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) μεταξύ των νέων στη Γαλλία, τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή1/1/2023, ενώ είχε ανακοινωθεί από το Μακρόν τον Δεκέμβριο. 

Στην αρχή, απευθυνόταν σε άτομα ηλικία 18-25 ετών, αλλά αργότερα επεκτάθηκε και στους ανηλίκους. Επιπλέον, η επείγουσα αντισύλληψη είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, χωρίς ιατρική συνταγή, από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με tweet του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ολιβιέ Βεράν τη Δευτέρα.

Από την πρώτη μέρα του του 2022, οι Γαλλίδες κάτω των 26 ετών είχαν ήδη πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη. Αυτό περιελάμβανε συμβουλευτική από γιατρούς ή μαίες και ιατρικές υπηρεσίες ανάλογα με την αντισυλληπτική μέθοδο που είχαν επιλέξει. Κάπως έτσι, τα τελευταία μέτρα έρχονται λόγω του γεγονότος ότι, σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 30% το 2020 και το 2021. 

“Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Είναι απαραίτητο ώστε οι νέοι μας να προστατεύονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής”, δήλωνε ο Μακρόν τον Δεκέμβριο, προαναγγέλοντας το μέτρο. 

Άντε και στα δικά μας. 

Πληροφορίες: CNN, Reuters