Είναι πολλά τα σοκαριστικά πράγματα που μπορείς να μάθεις σε μια κρίσιμη, για τον δομημένο πια εαυτό σου, ηλικία. Ο Έντουαρντ Νόρτον έπαθε κάτι τέτοιο. Ευτυχώς η πληροφορία είναι διαχειρίσιμη. 

Σε άλλα νέα, η εκπομπή Finding Your Roots, μετά από έρευνα, ενημέρωσε τον Έντουαρντ Νόρτον πως είναι ο 12ος δισέγγονος της Ποκαχόντας, της κόρης του αρχηγού της ινδιάνικης φυλής Powhatan, που κατοικούσε στην περιοχή που βρίσκεται η σημερινή Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Τα γενεαλογικά αρχεία που εξετάστηκαν στην εκπομπή αποκάλυψαν πως η Ποκαχόντας, ναι, η ιθαγενής Αμερικανίδα του 17ου (την οποία μάς έμαθε και κατέληξε να μάς κάνει να λατρεύουμε η Disney), είναι η 12η προγιαγιά του ηθοποιού. Και για όποιον σκέφτηκε ήδη πως πρόκειται για υπερβολές, να αναφέρουμε πως ο οικοδεσπότης της εκπομπής, είπε στον Νόρτον χαρακτηριστικά: «Έχεις ένα άμεσο ίχνος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, υπάρχει σύνδεση με τη 12η προγιαγιά και τον προπάππου σου, Τζον Ρολφ και Ποκαχόντας».

Πώς αντιδράει κανείς σε μια τέτοια πληροφορία; Από εκείνες που ΟΚ, δεν σου αλλάζουν τη ζωή έμπρακτα, αλλά κάτι μετατοπίζουν μέσα σου κάπως. Ο Έντουαρντ Νόρτον αντέδρασε λέγοντας πως μια τέτοια αποκάλυψη «απλώς σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο μικρό… κομμάτι της όλης ανθρώπινης ιστορίας είσαι». 

Η Ποκαχόντας υποδέχτηκε τους Βρετανούς αποίκους στη σημερινή Βιρτζίνια στις αρχές του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, έσωσε τη ζωή του καπετάνιου Τζον Σμιθ σταματώντας την εκτέλεσή του βάζοντάς το κεφάλι της στο δικό του. το 1614 παντρεύτηκε τον Τζον Ρολφ και τρία χρόνια αργότερα πέθανε στο Gravesend της Αγγλίας, σύμφωνα με τα αρχεία. Απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Τόμας, το 1615.

Μέσα σε όλα αυτά, έγινε γνωστό πως ο τρίτος προπάππος του Νόρτον διατηρούσε μια οικογένεια σκλάβων, που αποτελούταν από έναν 55χρονο άντρα, μια 37χρονη γυναίκα και πέντε νεαρά κορίτσια. «Όταν διαβάζεις ‘σκλάβος οκτώ ετών’ θέλεις απλώς να πεθάνεις», σχολίασε ο ηθοποιός, και καταλαβαίνουμε. Απόλυτα. 

Ο Γκέιτς αποκάλυψε επίσης ότι ο Νόρτον μοιράζεται μια μακρινή ξαδέλφη με μια άλλη ηθοποιό του Χόλιγουντ: την ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς. «Εσείς και ο Εντ μοιράζεστε ένα μακρύ, πανομοιότυπο τμήμα DNA στα ένατα χρωμοσώματά σας», είπε η Γκέιτς στη Ρόμπερτς, η οποία ανέλυσε επίσης το γενεαλογικό της δέντρο στην εκπομπή.