Στην τελευταία σεζόν του “Girls”, η Χάνα  εκμυστηρεύεται σε μια συντάκτρια περιοδικού τι θεωρεί ότι είναι ένα από τα δυνατά της σημεία. “Έχω ισχυρή άποψη για τα πάντα”, λέει, “ακόμα και για θέματα για τα οποία δεν είμαι ενημερωμένη“. Έχει αποψάρα, όπως κάθε φασαίος που σέβεται ένα ή παραπάνω προφίλ στα σόσιαλ μίντια. Ίσως, έχετε δει και αναρωτηθεί τι συμβαίνει με τα tweets και τα TikToks για το Girls και την  επιστροφή της σειράς ως μέρος της πολιτιστικής συζήτησης – όχι μόνο λόγω του ρόλου της Άλισον Γουίλιαμς στο ήδη καλτ θρίλερ M3GAN. Έντεκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του, δεν είναι απλώς η τέλεια στιγμή για τους millennials να θυμηθούν ξανά τη σειρά και να κλάψουν τα νιάτα τους, αλλά, κυρίως, η τέλεια ευκαίρα για τους πιτσιρικάδες της Gen Z να ανακαλύψουν το σύμπαν της Λένα Ντάναμ για πρώτη φορά. 

Το Girls διαδραματίζεται στο Μπρούκλιν, το οποίο σήμερα κατοικείται από τους λεγόμενους φασαίους που ευθύνονται για την άνοδο των ενοικίων (όπου ζουν και βασιλεύουν) και για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βρούμε ένα μπαρ της προκοπής να πιούμε ένα φθηνό G&T . Eπαινέθηκε για τη σεξουαλική ειλικρίνεια και τη σατιρική ματιά του στο millennial άγχος, τιμωρήθηκε για την έλλειψη διαφορετικότητας. Ωστόσο, η ναρκισσιστική, εκνευριστική, γεμάτη ελαττώματα αντιηρωίδα της σειράς αναπαράχθηκε ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια στην τηλεόραση.

https://t.co/RGsxeYfRYo

Ακριβώς όπως το Sex and the City πριν από αυτό, το Girls εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά σε μια λευκή, προνομιακή Νέα Υόρκη που αγνοεί την πληθώρα της διαφορετικότητας που υπάρχει στην πόλη. Δέκα χρόνια πριν από  το Girls,  το Sex and the City  θεωρήθηκε επαναστατικό για την απεικόνιση γυναικών που ήταν ανύπαντρες και σεξουαλικά ενεργές. Το καθήκον της Λένα ήταν να απεικονίσει γυναίκες που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο οι πραγματικοί πολύπλοκοι εαυτοί τους, περίπλοκες γυναίκες των οποίων τα προβλήματα δεν έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται αξιολάτρευτα. Εξαιτίας της, αντιληφθήκαμε όλοι ότι οι γυναίκες των οποίων τα σώματα δεν συμμορφωνόταν απαραίτητα με τα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς εξακολουθούσαν να αξίζουν προσοχής και, φυσικά, ήταν επιθυμητά.

White Millennial Upper-Middle-Class Girls στο Μπρούκλιν. Δεν είναι ακόμη γυναίκες, δεν είναι ακόμη ενήλικες, δεν έχουν ακόμη ωριμάσει πλήρως και δεν έχουν ακόμη καταλάβει ποιες είναι και τι θέλουν από τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις μη σέξι, ρεαλιστικού, άβολου και δυσάρεστου σεξ, ένα πολύ πραγματικό και υποεκπροσωπούμενο μέρος της ζωής, που παρουσιάζεται με μια ειλικρίνεια που υποτίθεται ότι κάνει τους θεατές να αισθάνονται άβολα. Γιατί; Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σειράς είναι ότι ποτέ δεν προσπάθησε να μιλήσει για οποιοδήποτε είδος καθολικής εμπειρίας.

Η Τζέσα ήταν το απόλυτο κουλ κορίτσι. Η Σοσάνα ήταν η φωνή της λογικής. Η Μάρνι ήταν νάρκισσος και η Χάνα ήταν όλα τα παραπάνω. Θυμόμαστε όλοι την πρώτη σεζόν, όταν η Χάνα φλερτάρει με το χάος – βγάζοντας φωτογραφίες το στήθος της για selfies και παρενοχλώντας σεξουαλικά το αφεντικό της. Η σειρά αποθέωσε τις γυναίκες δεν ταιριάζουν με τα γενικά γούστα ενός ιδιότροπου mainstream. Βέβαια, ο νεποτισμός είναι μια πραγματικότητα για τις κοπελάρες της σειράς, οι τέσσερις πρωταγωνίστριες του είναι όλα παιδιά διασημοτήτων.

Με το φινάλε πάντως, καταλάβαμε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πάντα πραγματικότητα, ότι η ζωή στην πόλη μπορεί να σε συντρίψει, ότι οι φιλίες αλλάζουν και πεθαίνουν. Είναι ξεκάθαρο ότι το Girls δεν ήταν μια τέλεια σειρά. Αλλά, έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονταν το σεξ και το γυναικείο σώμα στην τηλεόραση. Εκείνη την εποχή, η τηλεόραση αγνοούσε εσκεμμένα το σεξ που κάνουν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι—αδέξιο, διασκεδαστικό με περίεργο τρόπο, ταπεινωτικό (για όλους τους συμμετέχοντες). Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η Ντάναμ ήταν μόλις 23 ετών όταν πούλησε το Girls στο HBO (με τη βοήθεια του εκτελεστικού παραγωγού Judd Apatow). Μια νεαρή γυναίκα που πάλεψε με τον εθισμό, τις χρόνιες ασθένειες και τον πόνο.  Αφού πέρασε τόσο μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ζητώντας συγγνώμη, ας της την δώσουμε. Είχε το θράσος μιας 20χρονης να πάρει τον πλήρη έλεγχο μιας ιστορίας που πίστευε ότι πολλές άλλες συνομήλικες γυναίκες θα ήθελαν να ακούσουν. Και είχε δίκιο.

@allynotalix Say what you will about Lena but this show slaps even harder after you’ve been through it. #girls #hbo #lenadunham #fyp ♬ original sound – Alix Seracki