Αν άφησε κάτι καλό η πανδημία πίσω της, είναι η τηλεργασία η οποία μπορεί να ήταν “μόδα” εδώ και κάποια χρόνια, αλλά με τον αναγκαστικό εγκλεισμό, πέρασε στη σφαίρα της κανονικότητας. Όλα αυτά μέχρι που χαλάρωσαν τα μέτρα και ο κόσμος άρχισε και πάλι να γυρίζει όπως γύριζε και οι εργαζόμενοι γύρισαν και εκείνοι στα αγαπημένα(;) τους γραφεία.

Βέβαια, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τη συχνότερη εργασία από το σπίτι, από ότι τους επιτρέπει ο εργοδότης, θέλουν οι εργαζόμενοι στην ευρωζώνη και προτίθενται μάλιστα να αλλάξουν και δουλειά, προκειμένου να μπορέσουν να το κάνουν. Και σε αυτό το σημείο, οι εργοδότες κλείνουν τα αφτιά τους.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πολιτικές σχετικά με την τηλεργασία, με το θέμα να προκαλεί ένταση ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες, μεταξύ των οποίων και την ΕΚΤ, η οποία προσφέρει λιγότερες ημέρες τηλεργασίας σε σχέση με αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν. 

«Οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά, αν προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ημέρες από το σπίτι σε σχέση με αυτό που προσφέρει ο εργοδότης. Το 30% των εργαζόμενων προτιμούσαν να εργάζονται από το σπίτι περισσότερες ημέρες από αυτές που επέτρεπε ο εργοδότης τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση κατέληξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων θέλουν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με τις μετακινήσεις να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την προτίμησή τους για τηλεργασία.

«Οι εργαζόμενοι που χρειάζονται πάνω από μια ώρα την ημέρα για να μεταβούν στην εργασία τους προτιμούν δέκα ημέρες τηλεργασία τον μήνα, δηλαδή τέσσερις περισσότερες σε σχέση με τους εργαζόμενους που χρειάζονται λιγότερο από 15 λεπτά για τις μετακινήσεις τους», προσθέτει η ΕΚΤ.