Δεν συνηθίζει να κρατάει τις αποστάσεις του και, μεταξύ μας, ξέραμε όλοι ότι δεν θα κρατούσε το στόμα του κλειστό αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον πολιτισμό. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, με αυτή τη νηφαλιότητα που τον χαρακτηρίζει, πήρε για ακόμη μια φορά θέση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών που, εδώ και δύο μήνες και με το ΠΔ που εξισώνει τα πτυχία τους από τις καλλιτεχνικές σχολές με τα απολυτήρια λυκείου, έχουν κινητοποιηθεί για τα καλά. 

Ο Θανάσης, ο οποίος έχει ήδη στείλει το μήνυμά του στη συναυλία στο Ρεξ, μίλησε στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και το Κόκκινο και η τοποθέτησή του ήταν όπως ακριβώς την περιμέναμε: to the point. 

«Ξαφνιάστηκα ευχάριστα που πρώτη φορά εδώ και καιρό έχουμε μια μαζική και επίμονη αντίδραση σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Επίσης, όπως και στο μικρό μήνυμα που έστειλα στη συναυλία (σ.σ. στο Ρεξ), ζηλεύω αυτές τις καταστάσεις γιατί αντιλαμβάνομαι πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρχει χαρά σε ατομικό προσωπικό επίπεδο.

Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός έχει αφυδατώσει το άτομο. Υποτίθεται ότι δουλεύει για το άτομο, αλλά κάνει το αντίθετο. Δουλεύει για το πλούσιο άτομο, οι υπόλοιποι αφυδατώνονται και συρρικνώνονται με αποτέλεσμα πλέον να μπορούμε πλέον χαρά και ευτυχία μόνο σε κοινότητες αλληλεγγύης. Μέσα από εκεί θα συνυπάρξουμε με άλλους και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το μεγάλο βάρος που κουβαλάμε τα τελευταία χρόνια».

«Τρομερό δίδυμο η τέχνη με την διεκδίκηση, τον αγώνα. Μπορεί κάτι να πετύχουμε» υποστήριξε ο τραγουδοποιός και θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βασικές αιτίες που η κυβέρνηση βαδίζει σε αυτά τα μονοπατια.

«Το ένα έχει οικονομική ρίζα, γιατί θέλει να βοηθήσει ιδιωτικά συμφέροντα και το δεύτερο έχει ψυχολογική ρίζα, νομίζω ότι λειτουργεί εκδικητικά. Αυτό είναι και λογικό, τα διάφορα καθεστώτα απεχθάνονται την τέχνη και την παιδεία γιατί αυτά τα δύο, με προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση και στην επιδίωξη μεγαλύτερης ελευθερίας. Επομένως φοβούνται την τέχνη και την παιδεία».