Όλα επιτρέπονται στον καπιταλισμό, όλα επιτρέπονται σε μία ανταγωνιστική οικονομία, όλα επιτρέπονται στην Ελλάδα που έχει μάθει να βγάζει από τη μύγα ξύγκι. Έτσι, δεν μας έκανε καμία εντύπωση που μετά το καλάθι του νοικοκυριού που έπεσε στο τραπέζι ως μέτρο στήριξης (ή κάτι σαν μέτρο στήριξης), έχουμε και το καλάθι των νονών, για όλους εσάς που δεν καταφέρατε να πείτε όχι μόλις ο καλύτερός σας φίλος ή η καλύτερή σας φίλη, σας ζήτησε να βαφτίσετε το παιδί τους. Από ευγένεια το είπατε, ναι, αλλά όλα εδώ πληρώνονται.

Ή μήπως όχι;

Καλά, θα πληρώσετε, αλλά μάλλον λιγότερα(;) καθώς θα έχετε από  πίσω σας ολόκληρο κράτος, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα, όπως δεν παίζουμε και με τα τρένα που έλεγε και μια ψυχή η οποία  -α, δεν τα μάθατε;- παραιτήθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Στο θέμα όμως, δεν γλιτώνετε, θα την πάτε την λαμπάδα και το δώρο στο βαφτιστήρι. Από τις 29 Μαρτίου όμως, έως τις 15 Απριλίου 2023, θα εφαρμοσθεί το περίφημο «καλάθι των νονών», ακόμη ένα «έκτακτο καλάθι» που θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει της πασχαλινής περιόδου και το οποίο θυμίζει το «καλάθι του Αη Βασίλη» που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων. Ελάτε τώρα, στα όπα όπα σας έχει αυτή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 26 Φεβρουαρίου, οι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν στο «καλάθι των νονών» είναι οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών και ο τζίρος τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. 

Βεβαίως, στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους παραπάνω υπόχρεους, έτσι, από την καλή τους την καρδιά. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα ενταχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να την εφαρμόσουν μέχρι τη λήξη της, δηλαδή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. 

Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση, αλλά αυτά που θεωρούνται βέβαιο ότι θα περιληφθούν είναι παιχνίδια και λαμπάδες.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. 

Και ο Θεός μαζί σας.