Ο μόνος λόγος για να μη νοσταλγήσει ποτέ κανείς τα χρόνια τα μαθητικά, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια γνωστής αοιδού, είναι γιατί ακόμη και δεκατέσσερα καλοκαίρια και χειμώνες μετά, ποιος τελικά μπορεί να χωνέψει το πόσο ηλίθιους θεωρούν κάποιοι πολλοί, τους κάτω των 18;

Διαχρονικά, η εκάστοτε κυβέρνηση κατασυκοφαντεί και καταστέλλει, με την πάντα πρόθυμη βοήθεια των συστημικών μέσων, τις μαθητικές κινητοποιήσεις σπιλώνοντας συντονισμένα και απολύτως χυδαία αιτήματα και διεκδικήσεις. Το ντεμοντέ αστειάκι περί κατάληψης σχολικού χώρου με αίτημα “το σχήμα της τυρόπιτας” σφιχταγκαλιάζει την ανοησία, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα χειρότερο ακόμη και από το σημερινό σχολείο, που ρίχνει στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, στοχεύοντας χωρίς περιθώριο χαμένης βολής στην όλο ένα και πιο εξοντωτική εκπαίδευση.

Θα φτάσω στο σήμερα, με μια μικρή στάση γιατί αναγούλιασα τώρα που θυμήθηκα τον Γενάρη του 2019. Τότε που ακραίες κινήσεις καλούσαν τους μαθητές μέσω διαδικτύου να κλείσουν τα σχολεία ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε, για πολλά μέσα ενημέρωσης οι μαθητές επαναστατούσαν για την πατρίδα, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα και την οργή απέναντι στην εσχάτη προδοσία . Δεν θα ασχοληθώ με το δίκιο ή το άδικο των μαθητών τότε, μιας και η κυβέρνηση σήμερα, αντιπολίτευση χθες, πίνει τσάι με συμπάθεια στη Βόρεια Μακεδονία. Παρόλα αυτά, κανείς δεν χαρακτήρισε τότε τους μαθητές αλήτες, παράνομους και ποινικούς, κανείς δεν τους τραμπούκισε ούτε τους απείλησε. Και ξέρεις κάτι; Πολύ καλά έκαναν.

Σήμερα οι μαθητές έχοντας κλειστεί για μήνες στα σπίτια τους, παλεύοντας με τηλεκπαιδεύσεις αποδιοργανωμένοι απ΄ τη βαρβαρότητα της εποχής, καλούνται να διαβάσουν με τα γράμματα που τους έμαθε το σχολείο, ένα νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας προβλέπει αύξηση των μαθητών στις τάξεις.

Ο απερίφραστος παραλογισμός όμως δεν θα μπορούσε να σταματήσει εκεί, μιας και χρειάζεται κάμποση ακόμη διαστρεβλωμένη πληροφορία απέναντι στην εγκληματική αμέλεια και μη πρόβλεψη, που πρέπει να περίτεχνα να συγκαλυφθεί.

Για παράδειγμα ας πούμε, στα δελτία των 8, το μόνο που θα μπορούσε να αποτελεί είδηση είναι η απερίφραστη ντροπή τους να επιμένουν να δείχνουν τα πανό των μαθητών να παρελάμβουν, γράφοντας πως: “ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ”, φωνάζοντας παράλληλα πως: “Η ΜΑΣΚΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ”, με λεζάντα από κάτω “ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΝΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ”.

Γενικά μιλώντας και γράφοντας, πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος για το ποσοστό επιτυχίας της χαύνωσης που έχεις επιβάλει στο κοινό, για να μπορείς να εξαπολύεις τέτοιες συκοφαντίες, καταρρίπτοντας την πραγματικότητα με απόλυτη φαιδρότητα.

700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τα 250 βρίσκονται στην Αττική. Βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η συγκρότηση τμημάτων με το πολύ 15 ατόμων καθώς και η πρόσληψη για το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Επίσης, ο συνωστισμός στο προαύλιο και η εναντίωση τους στην κατάργηση των μαθημάτων της κοινωνιολογίας και των καλλιτεχνικών, καθώς και η κατάργηση της βάσης του 10, είναι όσα “ακραία” διεκδικούν οι αυριανοί γιατροί, δικηγόροι, αυτοί που θα μας φτιάξουν τη βρύση για να μην πλημυρίσει το σπίτι μας, ή θα φτιάξουν τη φορολογική μας δήλωση. Είναι όλοι αυτοί που σε ελάχιστον διάστημα θα πρέπει να αποφασίσουν για τις ζωές τους αλλά που σήμερα απολογούνται επειδή κατηγορούν την κυβέρνηση για το κόστος της προμήθειας των Rafale που αγγίζει τα 4 δις ευρώ, αλλά που οι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα να αναφέρονται σ’ αυτό.

Έχοντας αφομοιώσει με κόπο αυτήν τη “νόμιμη τρομοκρατία” που ασκείται σήμερα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι ο καιρός για την επόμενη πίστα που περιλαμβάνει ασφαλίτικες μεθόδους κατά των μαθητών που απειλούνται ευθέως από τα αστυνομικούς και που μάλλον ο Υπουργός Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε να απαντήσει, αν δεν τον ξεβολεύουμε. Στο όνομα του “Τρόμος και Πάταξη” ένα 7λεπτο βίντεο, αποδεικνύει τον τρόπο που η αστυνομία μπορεί και δρα παντελώς αυθαίρετα, υιοθετώντας μαφιόζικες συμπεριφορές εις βάρος ανηλίκων.  

Ενδεικτικά ατάκες που ακούγονται σε ακόμη ένα βίντεο ντροπής: Όποιος είναι στην κατάληψη θα πρέπει να περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου. Εσείς κάνετε κατάληψη; Είστε υπερήφανοι για τα αιτήματα σας; Άρα θα πρέπει να δώσετε τα ονόματα σας. Θα πάτε εσείς κατηγορούμενοι. Ποιοι άλλοι θα πάνε; Οι γονείς σας. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Δηλαδή θα πρέπει να πάμε από τα σπίτια σας να πάρουμε και τους γονείς σας. Από εκεί και πέρα υπάρχει ποινική διαδικασία που κρατάει χρόνια. Θα έχετε δικηγόρο; Πόσο κάνει ο δικηγόρος; Κάθε παράσταση στα δικαστήρια κοστίζει 500 ευρώ. Aυτά όλα τα ποινικά έχουν μία διαδικασία και επειδή αυτή η διαδικασία καθυστερεί να μην έχετε κάποια προβλήματα και στη συνέχεια. Θα σας λερωθεί το ποινικό μητρώο. Και είναι κρίμα. Όλα διαδίδονται, όλα μαθαίνονται. Όταν μπαίνεις στο κρατητήριο, θα πας με ποινικούς κρατούμενους. Δεν είναι έτσι απλά. Αν είσαι κρατούμενος, είσαι κρατούμενος. Δεν είσαι κρατούμενος καλός και κρατούμενος κακός”.

Πληροφορίες του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηρακλείο, θέλουν ένστολους να ζητούν από διευθυντές σχολείων τα ονόματα μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις, ενώ στο Κερατσίνι έπειτα από το θετικό στον ιό μαθητή, ακολούθησαν 12 προσαγωγές μαθητών.

Η απρόκλητη στοχοποίηση μαθητών μπροστά στην ανύπαρκτη θωράκιση των σχολείων και της δημόσιας υγείας, θα έπρεπε αν όχι να προβληματίσει την κυβέρνηση, τουλάχιστον να αναζητήσει τον υποκινητή αυτής της κατάστασης και που τόσο κόπτεται, σε έναν καθρέφτη.