Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν διαβάσατε για την αποπλάνηση του 13χρονου από την 35χρονη καθηγήτρια; Ο εγκέφαλός σας ίσως να βρισκόταν σε εγρήγορση καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε για ένα τέτοιο περιστατικό. Οι πιθανότητες να σχημάτισε αυτόματα μία άποψη που πιθανώς να καταθέσατε και κάτω από την είδηση στο Facebook είναι αυξημένες. Έχετε άλλωστε διαβάσει ξανά για παρόμοια περιστατικά στο μακρινό Τέξας. Τυχαίο το παράδειγμα. Αυτή τη φορά, όμως, η αποπλάνηση ενός ανήλικου αγοριού από μία μεγαλύτερη γυναίκα έγινε στην Ελλάδα. Μήπως η αντιμετώπισή μας άλλαξε εφόσον το ”σκάνδαλο” αφορούσε ένα άτομο της διπλανής πόρτας; Όχι. Και η απάντηση είναι αρνητική γιατί πολλά στερεότυπα διατηρούνται στον καταψύκτη όπως το κρέας που θα γευτούμε αύριο το μεσημέρι.

Οι ριζωμένες από το παρελθόν αντιλήψεις σχηματίζουν τη σύγχρονη εποχή. Για ποια ”σύγχρονη εποχή” μιλάμε λοιπόν; Εκτός και αν το σύγχρονο ορίζεται με βάση την τεχνολογική εξέλιξη και όχι την ανθρώπινη που αφορά την αποτίναξη των παρελθοντικών στερεοτύπων και των παροχημένων απόψεων. Το αγόρι οφείλει να είναι σεξουαλικά δραστήριο από μικρή ηλικία καθώς πρέπει να οριστεί η σεξουαλική του ταυτότητα το συντομότερο δυνατό. Αυτό ξέρουμε και αυτό ακολουθούμε. Η ταυτότητα ενός αγοριού, βέβαια, είναι προκαθορισμένη πριν κάνει τα πρώτα του βήματα. Έτσι, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, όπως είναι η εξερεύνηση του σώματός του, οι επιλογές και οι προβληματισμοί του, συγκεντρώνονται και κλείνονται σε ένα μικρό κουτί. Το ταξίδι της εφηβείας φτάνει στο τέλος του πριν καν ξεκινήσει. Έτσι τουλάχιστον λειτουργεί ο μέσος Έλληνας. Οι αποδείξεις βρίσκονται στα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις με τον 13χρονο και τη φιλόλογο.

”Δεν φτάνει που του κάνει και ιδιαίτερα στην σεξουαλική αγωγή, ζητάνε και τα ρέστα. Τι τυχερή η σημερινή νεολαία. Εμείς στα νιάτα μας για να βρούμε θηλυκό κόβαμε ολόκληρα χιλιόμετρα” και ”μα πάτε καλά; Όλα τα 14χρονα τότε ξεκινάνε να ερωτοτροπούν σε ‘οίκους’ εδώ το έκανε και τσάμπα και δεν σας αρέσει και από πάνω!!!” είναι τα πιο συνηθισμένα σχόλια που θα πετύχει κάποιος τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που παραβλέπουν όσοι κοιμούνται και ξυπνούν με αυτή τη λογική, είναι πως και οι άντρες δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιάζονται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Δυστυχώς η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Αν στη θέση της 35χρονης βρισκόταν ένας άντρας και στη θέση του 13χρονου μία κοπέλα; Στην περίπτωση της 11χρονης που αποπλανήθηκε και βιάστηκε από τον προπονητή της, το σύνολο του κόσμου καταδίκασε την ενέργεια αυτή, κάτι απόλυτα λογικό. Γιατί δε συνέβη το ίδιο και τώρα; Γιατί διαχωρίζουμε έναν άνθρωπο σε άντρα και γυναίκα και δεν το αντιμετωπίζουμε απλά ως ένα παιδί που πριν καλά καλά γνωρίσει το σώμα του, αποπλανήθηκε από ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας; Μέσα από αυτή την ιστορία δεν γίναμε σοφότεροι, απλά επιβεβαιώσαμε ότι ένας άντρας εξακολουθεί να δέχεται διαφορετική αντιμετώπιση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι αυτή η αναπαραγωγή στερεοτύπων, η ανακύκλωση του όταν ο άντρας έχει σχέση με μια μεγαλύτερη γυναίκα, είναι ”ΟΚ”, όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τότε δεν είναι. Πίσω από το ”χιούμορ’” κρύβεται ένα απολιθωμένο σκεπτικό που είναι επικίνδυνο για τις νέες γενιές διότι το ασπάζονται και αυτές μεγαλώνοντας. Βλέπουμε ώριμους άντρες να δηλώνουν αδικημένοι που δεν βίωσαν κάτι παρόμοιο στα 13 τους από ένα άτομο που βρίσκεται, στην ουσία, σε θέση να χειραγωγήσει. Αυτό που μένει στο τέλος είναι πως πολλοί εστίασαν χωρίς να το γνωρίζουν, στο φύλο, ενδυναμόνωντας την γυναικεία ανισότητα. Αν λοιπόν μια γυναίκα ήθελε να είναι σεξουαλικά δραστήρια στα 13 ή στα 14, τι θα διαβάζαμε;