«Ανθρώπινο λάθος». Σε αυτήν την πρόταση συνοψίζεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διερεύνησε τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Αυτή ήταν η πρόταση της ΝΔ, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -μόνο οι βουλευτές του κυβερνώνοντος κόμματος την ψήφισαν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα και ζητούν πλέον τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη συνέχιση της διερεύνησης.

ΝΔ: «Ανθρώπινο λάθος τα Τέμπη»
Αντιπολίτευση: «Όχι μόνο»

Στο πόρισμά της για τα Τέμπη η ΝΔ καταγράφει επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στον ανθρώπινο παράγοντα και τις παραλείψεις σταθμάρχη και μηχανοδηγού. Επιρρίπτει ευθύνες στη HELLENIC TRAIN και τη ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων), υπενθυμίζοντας πως την πολιτική ευθύνη έχει αναλάβει ο Κώστας Καραμανλής με την παραίτησή του. Σε άλλο σημείο του πορίσματος της ΝΔ επισημαίνεται πως οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο του δυστυχήματος έγιναν με απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών.

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αναλάβει την υπόθεση η τακτική δικαιοσύνη για να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες στην πρώην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει το πόρισμα των βουλευτών του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατάθεσε πόρισμα αλλά πρόταση, υποστηρίζει πως στη διαδικασία δεν εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και θεωρεί πως πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια συγκάλυψης, εμμένοντας στο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για ποινικό αδίκημα της διά παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, ζητώντας κι εκείνο σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όλα τα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί μεταφορών από το 2009 έως το 2023. Ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «καταγράφονται όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για κακουργηματικές πράξεις.

Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Νέα Αριστερά με τη σειρά τους ζητούν να εξεταστεί αν προκύπτει ποινική ευθύνη για υπουργούς και σε παλαιότερες κυβερνήσεις.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της Ευδοκίας Τσαγκλή, η οποία επέζησε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πατώντας εδώ.

Γίναμε σοφότεροι;

Η αλήθεια είναι πως όχι! Τίποτε καινούργιο δεν ήρθε στο φως, αντιθέτως, έγινε μια προσπαθεία να τεθούν εν αμφιβόλω ακόμη και ενέργειες που… σκανδάλισαν. Αν κανείς παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών για να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή της πολύνεκρης τραγωδίας, εύκολα αντιλαμβάνεται πως αν υπόθεση δεν φύγει από τα στενά όρια των πολιτικών όρων, το μαχαίρι δεν θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Δεν είναι τυχαίο πως οι συγγενείς των θυμάτων μιλούν για προσπάθειες συγκάλυψης.

«Το πόρισμα είναι αναμενόμενο από την πρώτη ημέρα κιόλας. Αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή να ξεκινήσει και είδαμε ότι είναι μια παρωδία. Στείλαμε υπογεγραμμένο υπόμνημα από 25 οικογένειες για να σταματήσει η Εξεταστική και ο κύριος Μαρκόπουλος το απέρριψε. Δεν μας άκουσαν. Αναμενόμενο… ξέπλυμα πολιτικών, καμία ευθύνη και πάνε να τα φορτώσουν όλα στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας» δήλωνε το πρωί της Τρίτης στη Μαριάννα Κρασανάκη για το Newsbomb ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δύο κόρες και την ανηψιά του στα Τέμπη.

Ήδη η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού για το ψήφισμα για τα Τέμπη, μια νομοθετική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, έχει ξεπεράσει τις 1,3 εκατ. υπογραφές.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο “Τέμπη 2023” αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα.

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Μπορείς να υπογράψεις πατώντας εδώ.