Ήταν αναμενόμενο; Ναι. Η συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision έχει επισκιαστεί από την γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, εξού και πολλοί καλλιτέχνες και Eurofans ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την EBU, να μην επιτρέψει να διαγωνιστεί. Το κοινό όμως δεν συγχωρεί και έτσι στην τελική πρόβα για τον αποψινό Β’ Ημιτελικό, όπου έγινε μπροστά σε κοινό, η Eden Golan δέχθηκε τα γιουχαϊσματα και τις αποδοκιμασίες.

Οι διοργανωτές την απομάκρυναν όπως-όπως από τη σκηνή, τη φυγάδευσαν για την ακρίβεια. Μπορεί η EBU στην ανακοίνωσή της να προειδοποίησε για την απαγόρευση σημαιών της Παλαιστίνης -όπως και κάθε χώρας που δεν συμμετέχει στην Eurovision-, όμως δεν μπορεί να ελέγξει και τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Βέβαια, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, είδαμε κάποιοι να σηκώνουν τη παλαιστινιακή σημαία, υποψιαζόμαστε πως τους ξέφυγε και αυτό, όπως τους ξέφυγε και ο Eric Saade

O Σουηδός τραγουδιστής, με καταγωγή και από την Παλαιστίνη, φόρεσε στον Α’ Ημιτελικό το παλαιστινιακό keffiyeh, με αποτέλεσμα η εμφάνιση του να μην αναρτηθεί ούτε στα επίσημα social media της διοργάνωσης, ούτε και στο επίσημο κανάλι του Eurovision Song Contest στο YouTube. Μάλιστα, η EBU ζήτησε και συγγνώμη γι’αυτό, εξηγώντας η Eurovision δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Το Ισραήλ, φέτος, όχι μόνο συμμετέχει, αλλά το τραγούδι του είναι αμφιλεγόμενο. Κάνει σαφείς αναφορές στην 7η Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς, με την EBU το μόνο που έκανε ήταν να ζητήσει την αλλαγή του τίτλου από «October Rain» σε «Hurricane». 

Αν, πάντως, πιστεύετε ότι και στην εμφάνιση του Ισραήλ απόψε θα ακούσουμε γιουχαΐσματα κάνετε λάθος. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί της Eurovision έχουν δημιουργήσει την τεχνολογία «anti-booing», δηλαδή δεν θα ακούγονται οι αποδοκιμασίες στους τηλεθεατές. Μια τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί εξίσου και για την Ρωσία, το 2014, μετά την εισβολή της στην Κριμαία.

Δεν έχει κάποια σημασία αν το Ισραήλ δεν περάσει από τον σημερινό ημιτελικό, ως απόδειξη πως η Ευρώπη είναι δυσαρεστημένη από τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, δεν θα σταματήσει. Σημασία έχει πως το να σηκώνεις την σημαία της Παλαιστίνης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απαγορεύεται και οδηγεί σε συλλήψεις.